Τι κρύβεται κάτω από αριστουργήματα μεγάλων ζωγράφων;

Νέα συσκευή ακτίνων Χ αποκαλύπτει


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
11:27
30/03/2011
Τι κρύβεται κάτω από αριστουργήματα μεγάλων ζωγράφων;
loading

Τα προσχέδια που κρύβονται κάτω από τα αριστουργήματα μεγάλων ζωγράφων μπορούν για πρώτη φορά να δουν οι ερευνητές χάρη σε μία νέα συσκευή ακτίνων Χ, εφεύρεση διεθνούς ομάδας Βέλγων, Ολλανδών και Αμερικανών επιστημόνων.

Το νέο φορητό «σκάνερ» «βλέπει» διαμέσου των χρωμάτων στην επιφάνεια του πίνακα και αποκαλύπτει το πρωταρχικό χρωματικό υπόστρωμα, που κρύβεται από κάτω.

Με τον τρόπο αυτό έχουν μελετηθεί ξανά αριστουργήματα του Ρέμπραντ, του Καραβάτζιο, του Ρούμπενς και άλλων καλλιτεχνών, κάτι που ρίχνει περισσότερο φως στην τεχνική των μεγάλων ζωγράφων αλλά βοηθά και στην εξακρίβωση της αυθεντικότητας ενός έργου ειδικά σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν αμφιβολίες εδώ και χρόνια.

Η νέα τεχνική, που δεν προκαλεί καμία ζημιά στα έργα και είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί επί τόπου στα μουσεία και τις γκαλερί, φέρνει στο φως τα πρώτα στάδια της δημιουργικής εργασίας, καθώς οι ζωγράφοι προχωρούσαν σε μια πρώτη εκτέλεση του καλλιτεχνικού οράματός τους.

«Είναι σημαντικό που ο κόσμος της Τέχνης συναντιέται με την Χημεία, η οποία δεν αφορά μόνο μόρια και χημικές αντιδράσεις, αλλά μπορεί να συμπεριλάβει την μελέτη κάτι τόσο όμορφου, όσο τα μεγάλα έργα τέχνης», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει