Στρατιωτικό προσωπικό και πράκτορες μπορούν πια να εντοπιστούν εύκολα όχι μέσω κατασκοπείας, αλλά με απλές εφαρμογές δικτύωσης.

Η ερευνητική πρωτοβουλία Bellingcat κατάφερε να βρει τέτοιους ανθρώπους που μοιράζονταν απλώς φωτογραφίες τους και έκαναν check in στα αγαπημένα τους μπαρ σε μια εφαρμογή, την Untappd.

Η Bellingcat δεν έκανε κανένα χακάρισμα, χρησιμοποίησε απλώς τα δημόσια δεδομένα της εφαρμογής και βρήκε τόνους προσωπικών πληροφοριών για ανθρώπους που πιστεύουν πως το μόνο που μοιράζονται είναι τα ξενύχτια τους. Και η μάρκα της μπίρας τους.

Η Bellingcat κατάφερε να βρει πού ζει, δουλεύει και τα πίνει ένα καλό ποσοστό των στρατιωτικών που χρησιμοποιούν το app. Ακόμα και φωτογραφίες βρήκαν από τις στρατιωτικές τους ταυτότητες, αλλά και ντοκουμέντα και έγγραφα, από κείνες τις εγκρίσεις που δίνουμε στις εφαρμογές να αποκτούν πρόσβαση στα πάντα στο κινητό μας.

Το γεγονός ότι μια μοδάτη εφαρμογή μπίρας δημιουργεί ξεκάθαρο κενό ασφαλείας σε έναν στρατό θα ήταν έκπληξη αν δεν ζούσαμε στους τεχνολογικούς καιρούς μας.