«Ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι τίποτα», λένε οι Αμερικάνοι και -όπως σχεδόν σε όλα όσα λένε για οποιοδήποτε θέμα- έχουν άδικο. Ειδικά όταν ο δεύτερος είναι μια ομάδα και ένας παίκτης που έχουν όλο το μέλλον δικό τους για να πετύχουν πράγματα που θα τους ανεβάσουν στον Όλυμπο του ποδοσφαίρου. Γιατί εκεί πρέπει να στοχεύει ο Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος έδειξε και στον τελικό του Μουντιάλ 2022 ότι είναι αυτός που… έρχεται και έρχεται με φόρα…

«Το πρώτο χατ-τρικ σε τελικό Μουντιάλ με τη μπάλα να έχει περάσει και τις τρεις φορές τη γραμμή του τέρματος», είπε ο Άλι ΜακΚόιστ, ο παλαίμαχος Σκωτσέζος σέντερ φορ, το βράδυ της Κυριακής (18/12), θέλοντας να πικάρει τους Άγγλους για το… χατ-τρικ του Τζεφ Χαρστ στον τελικό του 1966. Καλή ως ατάκα και αληθής, αλλά ακόμη καλύτερο είναι αυτό που επιφυλάσσει ο Μπαπέ για όλους στο μέλλον, αφού ο χρόνος κυλάει υπέρ του. Και αυτό, πλέον, είναι κάτι που το βλέπουν όλοι.

Ο Γάλλος επιθετικός δεν ήταν πρωτάρης σε τελικό Μουντιάλ. Είχε παίξει και πριν τέσσερα χρόνια, είχε σκοράρει ξανά (μία φορά τότε) και είχε κατακτήσει και το τρόπαιο. Από τότε, με λίγα λόγια, φαινόταν ότι το next big thing, απλά η παρουσία του στην Παρί Σεν Ζερμέν, μια ομάδα που λειτουργεί με οτιδήποτε άλλο εκτός από λογική τα τελευταία χρόνια, είχε ως συνέπεια να χάσει λίγο από το momentum, να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η εξέλιξή του ως ποδοσφαιριστής δεν είναι η αναμενόμενη. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική και φάνηκε και στο Μουντιάλ 2022.

Στόχος ο Πελέ

Σε ένα περιβάλλον που ήταν σίγουρα πιο υγιές από ό,τι αυτό της Παρί, σε μια ομάδα με ξεκάθαρους ρόλους και… ιεραρχία, ο Μπαπέ έδειξε για πρώτη φορά μετά από… τέσσερα χρόνια, για πρώτη φορά μετά το προηγούμενο Μουντιάλ δηλαδή, να το απολαμβάνει. Να χαίρεται τις στιγμές, να ζει το ποδόσφαιρο όπως τού αξίζει. Και το έδειξε σε όλα τα παιχνίδια, από το πρώτο του ομίλου μέχρι και τον τελικό. Αυτόν τον τελικό που δεν πήγε όπως θα ήθελε, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έκανε χατ-τρικ και ευστόχησε και στη διαδικασία των πέναλτι.

Υπό άλλες συνθήκες αυτό θα ήταν αρκετό για να πανηγυρίσει και την κατάκτηση του τροπαίου. Τώρα δεν ήταν. Στο μέλλον, όμως, θα είναι. Γιατί μπορεί το παρόν να βρίσκει τους Γάλλους να παραδίδουν το στέμμα των παγκόσμιων πρωταθλητών, το μέλλον όμως μοιάζει δικό τους. Έχουν πολύ ταλέντο, μην ξεχνάμε ότι πήγαν στο Κατάρ με σημαντικές απουσίες, έχουν παίκτες σε τρομερές ηλικίες, έχουν την εμπειρία ήδη παρά το γεγονός ότι είναι νεαροί και έχουν και την… πείνα που είναι απαραίτητη για επιτυχίες.

Ο Μπαπέ έφυγε από το Κατάρ ηττημένος και με τον διεθνή Τύπο να μην στέκεται σχεδόν καθόλου σε αυτόν, αφού όλοι οι τίτλοι, τα αφιερώματα, οι αναλύσεις πήγαν στην Αργεντινή και τον Μέσι. Θα επιστρέψει όμως… Και θα επιστρέψει έχοντας ως στόχο το να κυνηγήσει το ρεκόρ του Πελέ, ο οποίος είναι ο μόνος με τρεις κατακτήσεις Παγκοσμίων Κυπέλλων. Θα καταφέρει να τον ισοφαρίσει; Άγνωστο. Σίγουρα, πάντως, μοιάζει και είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει τέτοιες σκέψεις. Και αυτό, όσο κι αν δεν συμφωνούν οι Αμερικάνοι, δεν είναι καθόλου τίποτα…