Την πρόκριση στους «16» του Μουντιάλ 2022 πανηγυρίζει η Ελβετία, η οποία προηγήθηκε κόντρα στη Σερβία, βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-1 πριν το τέλος του ημιχρόνου αλλά αντέδρασε και το έκανε 2-3, με αποτέλεσμα να τερματίσει στη 2η θέση του 7ου ομίλου πίσω από τη Βραζιλία και να ετοιμάζεται για το ραντεβού με την Πορτογαλία στα νοκ άουτ παιχνίδια.

Ήταν το παιχνίδι που θα έκρινε την πρόκριση στην επόμενη φάση και οι Ελβετοί μπήκαν… σαν ταλιμπάν σε αυτό, αφού στο πρώτο λεπτό είχαν διπλή ευκαιρία με Εμπολό και Σακίρι. Χωρίς αυτό να σημαίνει, βέβαια, ότι οι Σέρβοι έκαναν πίσω, αφού στο 11′ ήταν η σειρά τους να πλησιάσουν στο γκολ με το ωραίο σουτ ενός γνωστού μας, του ΠΑΟΚτζή Ζίβκοβιτς, ο οποίος σημάδεψε το δοκάρι.

Γεγονός που δεν πτόησε τη Σερβία που παρέμεινε στην επίθεση, αλλά τελικά ήταν η Ελβετία αυτή που σκόραρε, στο 20′ με σουτ του Σακίρι εκτός περιοχής (0-1). Γκολ που δεν χάρηκε για πολύ, όμως, αφού δεν άργησε να έρθει η ανατροπή. Η κεφαλιά του Μίτροβιτς στο 26′ έφερε το 1-1 και λίγα λεπτά μετά, στο 35′, ο Βλάχοβιτς με διαγώνιο σουτ εντός περιοχής έγραψε το 2-1 για τους Σέρβους, οι οποίοι ανέβαιναν στη 2η θέση του ομίλου εκείνη τη στιγμή.

Το ματς, όμως, ήταν ματσάρα με τη μπάλα να πάει πάνω-κάτω και τις δύο ομάδες να παίζουν ανοιχτά, οπότε η Ελβετία κατάφερε να ισοφαρίσει 2-2 στο 44′ με προβολή του Εμπολό στο δεύτερο δοκάρι, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο δεύτερο ημίχρονο που θα ακολουθούσε.

Ένα δεύτερο ημίχρονο που άρχισε τέλεια για τους Ελβετούς, αφού στο 48′ ο Βάργκας με τακουνάκι, μετά την κάθετη του Σακίρι, βρήκε τον Φρόιλερ, ο οποίος σούταρε αμέσως για το 2-3!

Η πρόκριση άλλαξε ξανά χέρια εκείνη τη στιγμή και όλοι περίμεναν την αντίδραση των Σέρβων, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ… Είτε λόγω κούρασης, είτε λόγω άγχους, η ομάδα του Ντράγκαν Στοΐκοβιτς δεν μπορούσε να γίνει απειλητική και έτσι το 2-3 δεν άλλαξε, αν και θα μπορούσε να γίνει 2-4 στα τελευταία λεπτά, με την Ελβετία να πανηγυρίζει την πρόκριση στους «16».

Σερβία: Β. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, Μιλένκοβιτς, Βέλκοβιτς (55′ Γκούντελ), Πάβλοβιτς, Ζίβκοβιτς (78′ Ράντονιτς), Σ. Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς (68′ Μακσίμοβιτς), Λούκιτς, Κόστιτς, Τάντιτς (78′ Τζούριτσιτς), Μίτροβιτς, Βλάχοβιτς (55′ Γιόβιτς).

Ελβετία: Κόμπελ, Βιντμέρ, Ακάντζι, Σαρ, Ροντρίγκεζ, Φρόιλερ, Τζάκα, Σακίρι (69′ Ζακάρια), Σο (69′ Φερνάντες), Βάργκας (83′ Φάσναχτ), Εμπολό (96′ Οκαφόρ).