Ο Ολυμπιακός θα βρίσκεται την Δευτέρα το μεσημέρι (14:00) στην κλήρωση για τους «32» του Europa League στη Νιόν της Ελβετίας χωρίς περιορισμό. Οι «ερυθρόλευκοι» προέρχονται από το Champions League κι έτσι δεν έχουν τον περιορισμό του «ίδιου ομίλου» και φυσικά δεν έχουν και περιορισμό «ίδιας χώρας» μιας και από την αρχή των ομίλων είναι η μοναδική ομάδα που εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Ετσι την Δευτέρα ο Ολυμπιακός θα έχει 16 πιθανούς αντιπάλους. Μία από αυτές θα κληρωθεί για να την αντιμετωπίσει στους «32» του Europa League.

Ας επιχειρήσουμε ένα σκανάρισμα των 16 ομάδων χωρίζοντάς τις σε τρεις κατηγορίες. Αυτές που θα θεωρηθούν κακή κλήρωση, αυτές που θα είναι μια καλή κλήρωση και οι… πονηρές.

Οι κακές κληρώσεις

Aγιαξ

UEFA ranking: 21

Θέση στο πρωτάθλημα: 1ος

Δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά για τον Αγιαξ και γιατί είναι κακή κλήρωση. Ο «Αίαντας» μπορεί ν’ αποκλείστηκε από τη Βαλένθια αλλά μιλάμε για μια ομάδα που θα είναι το φαβορί κόντρα στον Ολυμπιακό και θα θέλει να φτάσει και φέτος μέχρι τέλους στην ευρωπαϊκή της περιπέτεια.

Αρσεναλ

UEFA ranking: 9

Θέση στο πρωτάθλημα: 9η

Και μόνο που μιλάμε για αγγλικό σύλλογο καταλαβαίνετε πως τα πράγματα είναι δύσκολα. Η παράδοση με τις αγγλικές ομάδες μόνο με το μέρος μας δεν είναι κι αν δεν ήταν η Μπέρνλι πέρσι ο Ολυμπιακός δεν είχε πρόκριση κόντρα σε τέτοια. Μπορεί να διανύει μία από τις χειρότερες σεζόν της (ίσως και τη χειρότερη) όμως το Europa για την Αρσεναλ θα είναι η πόρτα για το Champions League της επόμενης περιόδου.

Ιντερ

UEFA ranking: 54

Θέση στο πρωτάθλημα: 1η

Αποκλείστηκε γιατί δεν κατάφερε να νικήσει την αδιάφορη Μπαρτσελόνα την τελευταία αγωνιστική. Ομως η Ιντερ του Αντόνιο Κόντε δείχνει ικανή να κατακτήσει το Europa League αλλά και το πρωτάθλημα στην Ιταλία. Και τον Φεβρουάριο θα είναι πολύ νωρίς ακόμα για τους Ιταλούς για να διαπιστώσουν αν θα χρειαστεί να… θυσιάσουν το Europa League για να επιστρέψουν στην κορυφή της Serie A.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

UEFA ranking: 11

Θέση στο πρωτάθλημα: 5η

Ισχύει ότι και για την Αρσεναλ. Με την διαφορά ότι η Γιουνάιτεντ είναι και καλύτερη ομάδα από την Αρσεναλ. Θυμίζουμε πως ο Ολυμπιακός όταν είχε προκριθεί στους 16 του Champions League είχε νικήσει 2-0 την Γιουνάιτεντ και οι κόκκινοι διάβολοι κατάφεραν να νικήσουν με 3-0 στη ρεβάνς για να προκριθούν.

Σεβίλλη

UEFA ranking: 10

Θέση στο πρωτάθλημα: 3η

Μιλάμε για την ομάδα που έχει κατακτήσει πέντε φορές το Europa League. Φέτος μάλιστα θέλει να μπει σφήνα και στις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης για την La Liga. Είναι εξαιρετική ομάδα και σίγουρα δε θα ήθελε ο Ολυμπιακός να πέσει πάνω της.

Οι καλές κληρώσεις

Βασιλεία

UEFA ranking: 30

Θέση στο πρωτάθλημα: 2η

Μιλάμε για ένα ζευγάρι στο 50-50. Πιθανότατα ο Ολυμπιακός να είναι και φαβορί με τους Ελβετούς. Είναι μια ομάδα που δεδομένα οι «ερυθρόλευκοι» θα ήθελαν να πετύχουν παρά το γεγονός ότι η Βασιλεία έκανε έναν εξαιρετικό όμιλο. Ομως κι αυτή όπως και ο Ολυμπιακός θα έχουν το δίλημμα του πρωταθλήματος.

Μπράγκα

UEFA ranking: 35

Θέση στο πρωτάθλημα: 7η

Ναι άφησε την Γουλβς δεύτερη στον όμιλο, αλλά δεν είναι και η ομάδα που μπορεί να πει ότι θα μπει φαβορί στο ζευγάρι με τον Ολυμπιακό. Για την ακρίβεια και σε αυτό το ζευγάρι οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν περισσότερες πιθανότητες για να προκριθούν.

Σέλτικ

UEFA ranking: 46

Θέση στο πρωτάθλημα 1η

Ναι έκανε έναν σπουδαίο όμιλο αλλά δεν είναι και φόβητρο. Πέρσι η ΑΕΚ την άφηνε εκτός στα προκριματικά για να περάσει στους ομίλους του Champions League οπότε μάλλον μιλάμε για ένα ζευγάρι στο 50-50 με τον Ολυμπιακό. Οπερ σημαίνει και καλή κλήρωση.

Μπασακσεχίρ

UEFA ranking: 93

Θέση στο πρωτάθλημα: 4η

Εκανε την έκπληξη και με γκολ στο 92′ πήρε το διπλό στην Γερμανία επί της Γκλάντμπαχ και προκρίθηκε. Όμως ο Ολυμπιακός την ξέρει καλά, την απέκλεισε το καλοκαίρι για να προκριθεί στα play off του Champions League οπότε γιατί να μην τον ξανακάνει και τώρα.

Μάλμε

UEFA ranking: 71

Θέση στο πρωτάθλημα: 2η (έχει τελειώσει στη Σουηδία)

Πρωτάθλημα δεν έχει, ρυθμό δεν θα έχει. Από προετοιμασία θα προέρχεται. Η Μάλμε θα αρχίσει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις μαζί με το Europa League. Πιθανότατα να είναι και η καλύτερη κλήρωση που θα μπορούσε να έχει ο Ολυμπιακός.

Οι πονηρές κληρώσεις

Μπενφίκα

UEFA ranking: 20

Θέση στο πρωτάθλημα: 1η

Οριακά βρισκόταν στις κακές κληρώσεις για τον Ολυμπιακό και στις πονηρές κληρώσεις. Μπήκε σε αυτή την κατηγορία γιατί δεδομένα ο Ολυμπιακός δεν θα είναι χαμένος εάν κληρωθεί με τους Πορτογάλους αλλά σίγουρα δεν μπορεί να είναι και φαβορί. Δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές και ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να προκριθεί.

Εσπανιόλ

UEFA ranking: 78

Θέση στο πρωτάθλημα: 20η

Η Εσπανιόλ προκρίθηκε στους 32 αλλά δεδομένα θα έχει σοβαρότερα πράγματα ν’ ασχοληθεί στο δεύτερο μισό της σεζόν. Η ομάδα είναι στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος και θα παλέψει για την παραμονή της . Ομως παραμένει μια ισπανική ομάδα. Θυμίζουμε πως στους 32 ο Ολυμπιακός είχε πετύχει και την Λεβάντε και είχε αποκλειστεί από το… πρώτο ματς μιας και είχε χάσει 3-0.

Γάνδη

UEFA ranking: 37

Θέση στο πρωτάθλημα: 2η

Εκανε σπουδαίο όμιλο και με ωραίο ποδόσφαιρο. Θεωρητικά είναι στο 50-50 με τον Ολυμπιακό αλλά έδειξε θα την κυνηγήσει την Ευρώπη. Και κόντρα στους Βέλγους πάντα τα βρίσκει σκουρα σε νοκ άουτ αγώνες…

Λίντσερ

UEFA ranking: 133

Θέση στο πρωτάθλημα: 2η

Για πολλούς θα έπρεπε να μπει στις καλές κληρώσεις. Όμως η Λίντσερ εδώ και 1.5 χρόνο δείχνει ότι δεν είναι μια τυχαία ομάδα. Τερμάτισε μόνο πίσω από την Σάλτσμπουργκ, παραλίγο να προκριθεί και στους ομίλους του Champions League (απέκλεισε την Βασιλεία, αλλά αποκλείστηκε από τη Μπριζ) και φέτος είναι στους δύο βαθμούς από τη Σάλτσμπουργκ στο πρωτάθλημα. Από τις πιο πονηρές κληρώσεις.

Πόρτο

UEFA ranking: 16

Θέση στο πρωτάθλημα: 2η

Ισχύει ότι και για την Μπενφίκα. Οριακά στο να βρισκόταν στις κακές κληρώσεις για τον Ολυμπιακό. Όμως πέρασε με το ζόρι τον όμιλό της (με Ρέιντζερς, Γιουνγκ Μπόις και Φέγενορντ) και επίσης θα βρεθεί στο δίλημμα όπως και η Μπενφίκα αλλά όπως και ο Ολυμπιακός πρωτάθλημα ή Ευρώπη.

Σάλτσμπουργκ

UEFA ranking: 27η

Θέση στο πρωτάθλημα: 1η

Είναι η κυρίαρχη ομάδα της Αυστρίας τα τελευταία χρόνια. Αλλά αυτό βγαίνει και στην Ευρώπη. Έκανε έναν καλό όμιλο στο Champions League διεκδικώντας την πρόκριση μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Οριακά δεν μπήκε στις κακές κληρώσεις αλλά μιλάμε για μια σπουδαία ομάδα.

Πηγή: gazzetta.gr