Το τρόπαιο του Champions League είναι λαμπερό, αλλά μάλλον κουβαλά μία κατάρα. Στα 20 χρόνια του θεσμού η ομάδα που το κατακτά δεν μπορεί να επαναλάβει την επιτυχία της την αμέσως επόμενη χρονιά.

Τελευταία ομάδα που τα κατάφερε ήταν η Μίλαν τη διετία 1989-90, επί εποχής… Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Έκτοτε κανείς δεν το πέτυχε και πιο τρανό παράδειγμα αποτυχημένης υπεράσπισης του τίτλου είναι το φετινό της Τσέλσι, που έγινε η πρώτη τροπαιούχος που δεν περνά καν από τη φάση των ομίλων.

Η… μοίρα των κατόχων την επόμενη χρονιά της κατάκτησης του τροπαίου από το 1992, όταν το Champions League μπήκε στις ζωές μας.

1993:
Η Μαρσέιγ κατακτά το Champions League νικώντας 1-0 τη Μίλαν στο Μόναχο. Η επόμενη μέρα βρίσκει την ομάδα του Μπερνάρ Ταπί να υποβιβάζεται για στημένο παιχνίδι και δεν συμμετέχει καν στην επόμενη διοργάνωση.

1994: Η Μίλαν συντρίβει με 4-0 την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ, το 1995 φτάνει ξανά στην πηγή, αλλά ηττάται με 1-0 από τον Άγιαξ στον τελικό της Βιέννης και δεν επαναλαμβάνει το back-to-back μετά από μία πενταετία.

1995:
Τη μοίρα της Μίλαν ακολουθεί και ο Άγιαξ. Φτάνει στον τελικό της Ρώμης, αλλά χάνει στα πέναλτι από τη Γιουβέντους.

1996: Η αλυσίδα των κατόχων που αποτυγχάνουν στο νήμα να φτάσουν στον δεύτερο σερί τίτλο συνεχίζεται με τη «Γιούβε», που χάνει με 3-1 από τη Ντόρτμουντ στο Μόναχο.

1997: Η προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου της σταματά για τη Ντόρτμουντ στα ημιτελικά απέναντι στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης (2-0, 0-0).

1998: Άδοξα όσο και πρόωρα τελειώνει η προσπάθεια της Ρεάλ Μαδρίτης να κάνει το repeat. Στα προημιτελικά αποκλείεται από τη Ντιναμό Κιέβου των Σεφτσένκο και Ρεμπρόφ (1-1, 2-0).

1999: Η Μαν. Γιουνάιτεντ έχει κατακτήσει με επικό τρόπο το Champions League απέναντι στην Μπάγερν στο «Καμπ Νου» (2-1), αλλά ο δρόμος για τον δεύτερο σερί τίτλο σταματά άδοξα στα προημιτελικά της επόμενης διοργάνωσης από τη μετέπειτα τροπαιούχο Ρεάλ Μαδρίτης και μάλιστα στο «Ολντ Τράφορντ» (0-0, 2-3).

2000: Στον απόηχο του θριάμβου επί της Βαλένθια στο Παρίσι (3-0), η Ρεάλ αποκλείεται στα προημιτελικά από την Μπάγερν με δύο ήττες (0-1, 2-1), προτού οι Βαυαροί φτάσουν ως το τέλος.

2001: Η ιστορία έχει δικαιώσει την Μπάγερν για τον τρόπο που έχασε το τρόπαιο το 1999, αφού πανηγυρίζει τον τίτλο στα πέναλτι απέναντι στη Βαλένθια. Όμως η Ρεάλ την πληρώνει με το ίδιο νόμισμα και την πετά έξω στα προημιτελικά (2-1, 2-0) για να φτάσει επίσης στο τρόπαιο.

2002: Το 2-1 στη Γλασκώβη απέναντι στη Λεβερκούζεν με το επικό νικητήριο γκολ από τον Ζινεντίν Ζιντάν δεν έχει ανάλογη συνέχεια για τη Ρεάλ. Η Γιουβέντους στα ημιτελικά είναι αυτή που φράζει το δρόμο της «βασίλισσας» (2-1, 3-1).

2003: Η Μίλαν έχοντας πανηγυρίσει το τρόπαιο στο «Ολντ Τράφορντ» απέναντι στη Γιουβέντους στα πέναλτι θέτει ως στόχο την επανάληψη της επιτυχίας της. Όμως η Λα Κορούνια έχει άλλη άποψη και στα προημιτελικά «σκαρώνει» μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία (4-1, 4-0).

2004:
Ο θρίαμβος της Πόρτο επί της Μονακό στο Γκελζενκίρχεν (3-0) δεν έχει συνέχεια. Νωρίς-νωρίς, στη φάση των «16», η Ίντερ θέτει τους «δράκους» εκτός νυμφώνος (1-1, 3-1).

2005: Η Λίβερπουλ έχει ολοκληρώσει το έπος της Κωνσταντινούπολης απέναντι στη Μίλαν, αλλά ο αποκλεισμός από την Μπενφίκα στους «16» της επόμενης περιόδου είναι ηχηρός, με δύο ήττες (1-0, 0-2).

2006: Η Μπαρτσελόνα έχει θριαμβεύσει επί της Άρσεναλ στο Παρίσι (2-1) αποτινάσσοντας τον τίτλο του… λούζερ από πάνω της. Δεν καταφέρνει, ωστόσο, να δώσει συνέχεια. Ας όψεται η Λίβερπουλ που κερδίζει στο «Καμπ Νου» (2-1) με μεγαλύτερο σκορ από ό,τι χάνει στη συνέχεια στο «Άνφιλντ» (1-0).

2007:
Η Μίλαν κατακτά έναν ακόμη τίτλο στην Αθήνα, με 2-1 απέναντι στη Λίβερπουλ, αλλά δεν φτάνει πέρα από τους «16» την επόμενη σεζόν. Η Άρσεναλ μετά το 0-0 του Λονδίνου κερδίζει 2-0 στο «Σαν Σίρο».

2008:
Η Μαν. Γιουνάιτεντ πλησιάζει πολύ κοντά στην επανάληψη της επιτυχίας της Μόσχας απέναντι στην Τσέλσι. Όμως πέφτει πάνω στο «τείχος» της Μπαρτσελόνα και χάνει με 2-0 στον τελικό της Ρώμης.

2009: Όλοι περιμένουν την επανάληψη της στέψης της Μπαρτσελόνα. Όμως κανείς δεν ρώτησε τον Ζοσέ Μουρίνιο και την Ίντερ. Κερδίζει 3-1 τους Καταλανούς στο Μιλάνο και οχυρώνεται στο «Καμπ Νου» για να χάσει με το ανεπαρκές 1-0 και να φτάσει στον τελικό, όπου κατακτά τον τίτλο.

2010:
Η Ίντερ ξεκινά με όνειρα τη χρονιά, αλλά αυτά γίνονται εφιάλτης στα προημιτελικά απέναντι στη Σάλκε. Οι «βασιλικοί μπλε» συντρίβουν τους κατόχους με 5-2 στο «Μεάτσα», τους νικούν με 2-1 και στη Γερμανία και τους στέλνουν σπίτι τους νωρίς-νωρίς.

2011: Μετά το δεύτερο θρίαμβο μέσα σε μία διετία επί της Μαν. Γιουνάιτεντ, αυτή τη φορά με 3-1 στο «Γουέμπλεϊ», η Μπαρτσελόνα δείχνει αποφασισμένη και ικανή να σπάσει επιτέλους την κατάρα των κατόχων. Αμ δε! Η Τσέλσι κάνει τη μεγάλη έκπληξη και μετά τη νίκη της με 1-0 στο Λονδίνο στέκεται όρθια με αριθμητικό μειονέκτημα στη Βαρκελώνη (2-2) και φτάνει στον τίτλο στο Μόναχο.

2012: Ούτε καν επτά μήνες μετά τη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της, η Τσέλσι γνωρίζει την άλλη πλευρά του νομίσματος. Μένει τρίτη στον όμιλό της και αποκλείεται από τη φάση των ομίλων του Champions League, πρώτη κάτοχος που το… καταφέρνει.

Πηγή: sport-fm.gr