Την καλύτερη δυνατή εκκίνηση έκανε στο Ευρωμπάσκετ η Εθνική! «Μουδιασμένη» στο πρώτο μέρος, αλλά… δαιμονισμένη στο δεύτερο, η επίσημη αγαπημένη συνέτριψε την ΠΓΔΜ με 85-65 και ξεκίνησε ιδανικά στο Ζάγκρεμπ. Πρίντεζης με 18 πόντους, Μπουρούσης και Κουφός me double double (16π.-10ρ. / 11π. -11ρ. αντίστοιχα) οι πρώτοι σκόρερ για την Ελλάδα, που μοίρασε συνολικά 23 ασίστ, με τους Καλάθη (8) και Σπανούλη (5) να ‘χουν τη μερίδα του λέοντος.

Έμεινε πίσω για να… γκαζώσει

Πεντάδα… «Ακρόπολις» παρέταξε η Εθνική, με Καλάθη, Σπανούλη, Αντετοκούνμπο, Πρίντεζη και Κουφό. Ορμώμενοι από την ώθηση των… φωνακλάδων Σκοπιανών, οι παίκτες του Σρμπινόφσκι προηγήθηκαν με έξι (1-7). Το τάιμ άουτ του Κατσικάρη αποδείχτηκε ευεργετικό, καθώς χρειάστηκαν μόλις 70 δευτερόλεπτα για να πάρει το παιχνίδι τον κανονικό του δρόμο. Η άμυνα «έσφιξε», Καλάθης και Σπανούλης δημιουργούσαν εξαιρετικά και το 19-9 ήρθε σαν φυσιολογική εξέλιξη. Η Εθνική έκλεισε το δεκάλεπτο με 23-16 και 8 ασίστ, τις 5 από το νέο πλέι μέικερ του Παναθηναϊκού.

«Απέκρουσε» την αντεπίθεση

Το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ήταν καρμπόν με την πρώτη. Έλλειψη ρυθμού, λάθη και αστοχία σε τρίποντα και βολές συνέθεταν το σκηνικό. Άλλο που δεν ήθελαν οι Σκοπιανοί, που με απρόσμενο ήρωα τον Κοστόφσκι πλησίασαν στον πόντο (25-26). Ομοίως όμως με το πρώτο δεκάλεπτο, αν κι όχι το ίδιο εντυπωσιακά, αντέδρασε η «γαλανόλευκη» ξεφεύγοντας με 36-28 με τον Σλούκα να σταματά το βραχνά των άστοχων μακρινών σουτ για να κλείσει το ημίχρονο με το «φτωχό» 38-31, τη στιγμή που ο τραυματισμός του Μπουρούση στην κνήμη αποδεικνυόταν-ευτυχώς-επιπόλαιος.

Μπροστά ναι, μακριά όχι…

Ο Πρίντεζης σκόραρε με όλους τους τρόπους φέρνοντας την Εθνική ξανά σε διψήφια απόσταση (49-39), αλλά τα μακρινά σουτ παρέμεναν ο σχεδόν αποκλειστικός τρόπος της ΠΓΔΜ να παραμένει ζωντανή (47-53) και να διατηρεί τη «φλόγα» στις κερκίδες. Πάντως η ελληνική ομάδα βρήκε τον τρόπο να διατηρηθεί σε απόσταση ικανή, αλλά όχι ασφαλείας μέχρι την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου (59-50).

Δεν της άφησε ελπίδα

Η Εθνική μπήκε αποφασισμένη να «καθαρίσει» το παιχνίδι και να σιγήσει οριστικά την προκλητική κερκίδα των ΠΓΔΜ. Το τρίποντο του Ζήση, το κάρφωμα του Κουφού κι ένα ακόμη μακρινό σουτ του Σλούκα έβαλαν το τρένο στις ράγες (66-52). Οι Σκοπιανοί προσπαθούσαν τουλάχιστον να κρατηθούν σε… νορμάλ επίπεδα. Ο Μπουρούσης, όμως, είχε διαφορετική άποψη και παρέσερνε στο διάβα του κάθε αντίπαλό του (16π.). Κι όταν βρήκε βοήθειες απ’ τους Σπανούλη-Πρίντεζη (με μακρινά σουτ), τότε η διαφορά εκτινάχθηκε στο +22 (79-57). Διαδικαστικού χαρακτήρα το τελευταίο τρίλεπτο, με την Εθνική να μην αφήνει το πόδι απ’ το γκάζι και να φτάνει στο εμφατικό 85-65! Δεκάλεπτα: 23-16, 38-31, 59-50, 85-65 Ελλάδα: Μπουρούσης 16 (10 ριμπ.), Ζήσης 3 (1), Σπανούλης 10, Καλάθης 7 (1 τρίπ., 8 ασ.), Περπέρογλου, Σλούκας 9 (1), Καϊμακόγλου 2, Κουφός 11 (11 ριμπ.), Πρίντεζης 18, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 9. ΠΓΔΜ: Mπρτσκοφ, Ιλιέφσκι 5 (1), Σοκόλοφ, Κοστόσκι 20 (4), Στογιανόφσκι Β. 13 (2), Στογιανόφσκι Ντ. 5 (1), Σιμονόφσκι 6 (2), Μπλαντενόφσκι, Τραϊκόφσκι 6 (2), Γκουρτόσκι 3, Χέντριξ 2, Σαμαρτζίσκι 5. Διαιτητές: Λοτερμόζερ (Γερμανία), Σίλβα (Πορτογαλία), Πουτένκο (Ρωσία). Πηγή: sport-fm.gr