Δικαίωση για την οικογένεια του άτυχου αστυνομικού Γ. Βασιλάκη

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε 580.000 ευρώ στους συγγενείς του υπασπιστή του Μ. Χρυσοχοΐδη


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
20:52
10/08/2015
Δικαίωση για την οικογένεια του άτυχου αστυνομικού Γ. Βασιλάκη
7
loading

Το συνολικό ποσό των 580.00 ευρώ αναγνωρίστηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο ότι θα πρέπει να καταβάλλει το Δημόσιο στους συγγενείς του άτυχου αστυνομικού Γ. Βασιλάκη, ο οποίος τον Ιούνιο του 2010 είχε βρει τραγικό θάνατο, όταν εξερράγη στα χέρια του εκρηκτικός μηχανισμός που ήταν τοποθετημένος σε ταχυδρομικό φάκελο.

Ο 52χρονος, τότε, αστυνομικός ήταν υπασπιστής του τέως υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και η φονική έκρηξη είχε λάβει χώρα στον 7ο όροφο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Τώρα, πέντε περίπου χρόνια μετά το θάνατό του και με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας αναγνωρίστηκε υποχρέωση αποζημίωσης από 120.000 ευρώ στη σύζυγο και σε καθένα από τα δυο παιδιά του άτυχου αστυνομικού, από 80.000 σε κάθε γονέα και από 30.000 εύρω σε κάθε ένα από τα δυο αδέλφια του.

Με την απόφασή του το δικαστήριο, αναγνώρισε ότι το Δημόσιο έχει ευθύνη για τον θάνατο του Γ. Βασιλάκη και ότι οφείλει χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης στους συγγενείς του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο φονικός φάκελος εστάλη αρχικά στο πολιτικό γραφείο του υπουργού και από εκεί στο γραφείο του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η αλληλογραφία προς την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, πρέπει να υποβάλλεται σε ειδικό έλεγχο από μέσα προηγμένης τεχνολογίας (ακτίνες Χ RAY  ) ανεξαρτήτως της ιδιότητας του κομιστή.

Ακόμη, δέχθηκε ότι στην προκειμένη περίπτωση ακολουθει το πρακτική να εξαιρούνται του ηλεκτρονικού ελέγχου των αντικειμένων που μεταφέρουν όσοι κατέχουν ειδική κάρτα πρόσβασης (διαπιστευμένα πρόσωπα).  Σύμφωνα ωστόσο με τους δικαστές αυτή η πρακτική δεν είχε έρεισμα στο νόμο, παραβίαζε την απόρρητη βασική διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και συνεπώς απάδει προς την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα τέλος με τη δικαστική απόφαση, η παράλειψη ελέγχου της αλληλογραφίας από ακτίνες Χ RAY, συνιστά παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και εάν ο έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί θα είχε εντοπιστεί ο μηχανισμός και θα είχε αποτραπεί η πυροδότηση και ο θάνατος του υπασπιστή.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Βασίλειος ο Β’

  Για πόσα λεφτά θα δίνατε τη ζωή σας ακροαριστεροί προδότες?Τα λεφτά είναι πολύ λίγα για την οικογένεια του ήρωα.

 2. avatar ΜΑΚΙΣ

  ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΓΕΙΝΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο [...] ΠΑΣΟΚΟΣ ...ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ...ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΕΛΕΕΙΝΟΙ...

 3. avatar Άμεμπτος

  Ο υπασπιστής του υπουργού είναι επιφορτισμένος για την τήρηση των κανονισμών ασφαλείας για την προστασία του προϊσταμένου του. Με προσωπικό ρίσκο παραβίασε τα πρωτόκολλα και άνοιξε το δέμα! Που είναι η ευθύνη του Δημοσίου; Προφανώς το Δημόσιο θα ζητήσει ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης που σχορναει με ξένα κόλυβα !

 4. avatar Δχ

  Η μονη ικανοποιηση θα ηταν να βρεθουν ποιοι ανανδροι το εστειλαν

 5. avatar srelioss

  χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.............. δώστε 1.000,000 ευρώ στον καθένα,..........μήπως δικά σας είναι.......το δημόσιο κερνάει!!!!!!!!!!

 6. avatar τελης

  η οικογένεια του άτυχου αστυνομικού θα εισπράξει της 580.000 αν αυτό είχε συμβεί σε κάποιον από εμάς να μην σας πω τη θα έπαιρνε

 7. Τι ηθική ικανοποίηση ρε ανήθικα καθάρματα; Ας έδινε μια συμβολική αποζημείωση για βιοποριστικούς λόγους, τα υπόλοιπα είναι κλεψιά απτους υπόλοιπους φορολογούμενους.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει