Νέα στοιχεία για το τρομοκρατικό χτύπημα που ετοίμαζαν στο κέντρο της Αθήνας, στο εστιατόριο που λειτουργούσε και ως εβραϊκή συναγωγή στου Ψυρρή, οι δύο Πακιστανοί βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας. Οι δύο συλληφθέντες είχαν στόχο να σκοτώσουν όσα περισσότερα άτομα θα μπορούσαν καθώς θα πληρωνόντουσαν «με το κεφάλι» για αυτόν άλλωστε το λόγο προγραμμάτιζαν η επίθεση να γίνει κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα.

Σύμφωνα το ρεπορτάζ της εκπομπής του Open «Ανοιχτή Επικοινωνία» με τον Μάνο Νιφλή και την Χρύσα Φώσκολου το τρομοκρατικό χτύπημα θα γινόταν μεταξύ 5-13 Απριλίου, δηλαδή κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες που μεταδόθηκαν το πρωί της Πέμπτης (30/3) οι δύο άνδρες Πακιστανικής καταγωγής ετοιμάζονταν να στρατολογήσουν και άλλα άτομα.

Εβραϊκό εστιατόριο Gostijo
Το εστιατόριο – εβραϊκή συναγωγή

Για να αποδείξουν δε το πόσα άτομα σκότωσαν και επειδή θα πληρώνοντουσαν για κάθε νεκρό θα έπαιρναν περίπου 15.000 ευρώ θα τραβούσαν βίντεο και φωτογραφίες από τα πτώματα για να τα στείλουν στον εγκέφαλο της επιχείρησης και να πάρουν τα χρήματά τους.

Ενώ οι έρευνες συνεχίζονται σημειώνεται πως στο στόχαστρο φέρεται να έχουν πει ακόμη πέντε Πακιστανοί με τις Αρχές εξετάζουν τον ρόλο τους στο τρομοκρατικό χτύπημα αλλά και τη σχέση τους με τους δύο συλληφθέντες.

Οι διάλογοι των δύο Πακιστανών τρομοκρατών με τον «καθοδηγητή»

Σοκ προκαλούν οι διάλογοι που είχαν οι δύο Πακιστανοί με τον καθοδηγητή τους για το τρομοκρατικό χτύπημα που ετοίμαζαν στο εστιατόριο – συναγωγή στου Ψυρρή.

Οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες οι οποίοι θα ανατίναζαν το εστιατόριο στην «καρδιά» της Αθήνας με στόχο να σκοτώσουν όσους περισσότερους Εβραίους μπορούσαν είναι ο 29χρονος Χουσεΐν και ο 27χρονος Χαϊντέρ.

Στις συνομιλίες μεταξύ του Χαϊντέρ και του «καθοδηγητή» τους στο Ιράν ο νεαρός παίρνει σαφής εντολές για το πώς να γίνει η τρομοκρατική επίθεση. Μάλιστα, ο Πακιστανός τρομοκράτης αναφέρει πως θέλει χώρο όπου θα βρίσκονται 40 με 50 άτομα και υπόσχεται πως θα έστελνε βίντεο και φωτογραφίες από τα θύματα.

Οι Πακιστανοί που σχεδίαζαν το τρομοκρατικό χτύπημα στο Εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή
Ο 27χρονος Χαϊντέρ

Αναλυτικά ο διάλογος

  • «Καθοδηγητής»: Δύο τρία άτομα πηγαίνετε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία.
  • Χαϊντέρ: Εγώ θέλω να αξίζουν τουλάχιστον τα χρήματα και θέλω ή στο χώρο ή σε κεντρικό σημείο που να είναι τουλάχιστον 40 με 50 άτομα.
  • «Καθοδηγητής»: Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το καταλαβαίνεις;
  • Χαϊντέρ: Θα γίνει σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.
  • «Καθοδηγητής»: Ότι πληγή και τραύμα θα υπάρχει να φαίνεται φανερά στο βίντεο.
Οι Πακιστανοί που σχεδίαζαν το τρομοκρατικό χτύπημα στο Εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή
Ο 29χρονος Χουσεΐν

Σε έναν άλλο διάλογο, ο καθοδηγητής από το Ιράν μιλάει και πάλι με τον Χαϊντέρ για τα βίντεο και τις φωτογραφίες, με τον 27χρονο να αναφέρεται και σε ένα «φιλαράκι» που βρίσκεται σε νησί και έχει όπλα και πιστόλια.

  • «Καθοδηγητής»: Εσύ κάνε μου την χάρη να φτιάξεις βίντεο και φωτογραφίες. Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε όπως είπαμε η λύση είναι με ήρεμο τρόπο να πάει κάποιος να κάνει δυο τρεις φωτογραφίες και να έρθει πίσω χωρίς να τον αντιληφθεί κάνεις. Δεν θα του κάνουν έλεγχο. Να βρεις έναν τρόπο να γίνει κάτι.
  • Χαϊντέρ: Άκου. Έχω ένα άλλο φιλαράκι σε άλλο νησί που έχει τρία όπλα και πιστολιά. Και εκείνος λέει πως μόλις τελειώσουμε με τις ελιές να είμαστε δυο τρία άτομα να τους καθαρίσουμε επί τόπου και μετά να στείλουμε το βίντεο. Ο άλλος λέει να είμαστε οι δυο μας.

Πώς η ΕΥΠ έφτασε στα ίχνη τους

Μία πληροφορία που έφτασε στην ΕΥΠ πριν από περίπου δύο μήνες και φέρεται να προήλθε από τη Μοσάντ, ήταν η αρχή για να ξετυλιχθεί το «κουβάρι» της υπόθεσης και να θέσει σε συναγερμό τις ελληνικές αρχές ασφαλείας.

Το «μήνυμα» που έφτασε στην ΕΥΠ έκανε λόγο για πυρήνα Πακιστανών εξτρεμιστών με καθοδήγηση από το Ιράν που ετοιμάζει τρομοκρατικό χτύπημα σε εβραϊκό στόχο.

Άμεσα ενημερώθηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και έτσι τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση τόσο πιθανοί στόχοι, όσο και πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ριζοσπαστικοποίησης.

Κάπως έτσι έφτασαν στα ίχνη του 27χρονου και του 29χρονου, οι οποίοι διέμεναν για περίπου μια 5ετία στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, κάνοντας χειρονακτικές δουλειές στην Αθήνα και την επαρχία.

Οι δύο συλληφθέντες θα περάσουν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου αύριο, Παρασκευή (31/3) προκειμένου να απολογηθούν. Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, σε βαθμό κακουργήματος.