Σχεδιάζαν ένα «λουτρό αίματος» ενόψει του Εβραϊκού Πάσχα και θα έπαιρναν 15.000 για κάθε νεκρό. Οι δύο άνδρες από το Πακιστάν που πλέον βρίσκονται στα χέρια των Αρχών είχαν στρατολογηθεί από το Ιράν και ετοίμαζαν ένα «τυφλό» τρομοκρατικό χτύπημα στου Ψυρρή.

Ο 27χρονος και ο 29χρονος έπαιρναν εντολές -μέσω των διαδικτυακών εφαρμογών που είχαν στα κινητά τους- από έναν 30χρονο ομοεθνή τους που είχε ως «έδρα» το Ιράν και θα χτυπούσαν εβραϊκό εστιατόριο που λειτουργούσε και ως συναγωγή Εβραίων στο κέντρο της Αθήνας.

Οι δύο Πακιστανοί ζούσαν τα τελευταία χρόνια στη Ζάκυνθο και στη Σπάρτη αντίστοιχα και δούλευαν σε αγροτικές εργασίες. Και οι δυο τους κατάγονται από την επαρχία Παντζάμπ ενώ ο 30χρονος «αρχηγός» τους φέρεται να μένει μόνιμα στην Τεχεράνη. Όσο διέμεναν στην Αθήνα διανυκτέρευαν σε δωμάτιο, που είχαν νοικιάσει στην Ομόνοια, ενώ η σύλληψή τους έγινε στο κέντρο της πρωτεύουσας περίπου στα μέσα Φεβρουαρίου.

Οι δύο άνδρες είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα πριν πέντε χρόνια από την Ορεστιάδα του Έβρου και ο ένας από αυτούς είχε συλληφθεί πριν ένα χρόνο επειδή δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα.

Εβραϊκό εστιατόριο Gostijo

Θα πληρωνόντουσαν «με το κεφάλι»

Όπως μετέδωσε το πρωί της Τετάρτης (29/3) η εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Άκη Παυλόπουλο οι δύο άνδρες για το χτύπημά τους θα χρησιμοποιούσαν βαρύ οπλισμό και θα έπαιρναν 15.000 ευρώ για κάθε άτομο που θα πέθαινε.

Επειδή οι δράστες θα πληρωνόντουσαν «με το κεφάλι» σκέφτονταν να πραγματοποιήσουν την επίθεση όταν η συναγωγή θα ήταν γεμάτη από κόσμο χρησιμοποιώντας εκρηκτικά, δηλητηριώδη αέρια ενώ στη συνέχεια θα ολοκλήρωναν το «χτύπημά» τους μπαίνοντας στον χώρο με όπλα τύπου Καλάσνικοφ.

Πώς η ΕΥΠ έφτασε στα ίχνη τους

Μία πληροφορία που έφτασε στην ΕΥΠ πριν από περίπου δύο μήνες και φέρεται να προήλθε από τη Μοσάντ, ήταν η αρχή για να ξετυλιχθεί το «κουβάρι» της υπόθεσης και να θέσει σε συναγερμό τις ελληνικές αρχές ασφαλείας.

Το «μήνυμα» που έφτασε στην ΕΥΠ έκανε λόγο για πυρήνα Πακιστανών εξτρεμιστών με καθοδήγηση από το Ιράν που ετοιμάζει τρομοκρατικό χτύπημα σε εβραϊκό στόχο.

Άμεσα ενημερώθηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και έτσι τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση τόσο πιθανοί στόχοι, όσο και πρόσωπα για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ριζοσπαστικοποίησης.

Κάπως έτσι έφτασαν στα ίχνη του 27χρονου και του 29χρονου, οι οποίοι διέμεναν για περίπου μια 5ετία στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, κάνοντας χειρονακτικές δουλειές στην Αθήνα και την επαρχία.

Οι δύο συλληφθέντες θα περάσουν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να απολογηθούν. Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, σε βαθμό κακουργήματος.