Newsroom

«Εκτός από οικογενειακή τραγωδία, αυτή η υπόθεση αποτελεί οικογενειακό έγκλημα. Δεν μπορεί να υπάρχει μόνο ένας που εμφανίζει πρόβλημα. Η οικογένεια είναι ένας κρίκος, οφείλεις να γνωρίζεις. Δεν μπορεί να υπάρχουν τρία δολοφονημένα παιδιά και να μην υπάρχει ένας υπεύθυνος γι’ αυτό. Η ουσία είναι να δούμε τι συνέβαινε στην οικογένεια» ανέφερε η κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, Άννα Κανδαράκη, για την κοινωνική διάσταση της υπόθεσης με τα νεκρά παιδιά στην Πάτρα, που συνεχίζει να συγκινεί το πανελλήνιο.

«Δεν έχουμε θρήνο, δεν έχουμε πένθος από αυτή την οικογένεια. Θρηνεί όλη αυτή η Ελλάδα και αυτή η οικογένεια όχι» τόνισε μιλώντας στο Mega η κυρία Κανδαράκη.

Για την ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας που έχει διχάσει τους επιστήμονες μίλησε από την πλευρά του ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης.

«Είναι πολύ δυσάρεστο για τον κλάδο μας να βγαίνουν στην επιφάνεια όλες αυτές οι αντιπαραθέσεις και διαταραχές μεταξύ των απόψεων. Υπάρχει μία διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων για το ποιος είχε την ευθύνη για την αιτία θανάτου. Η μεν ιατροδικαστής ανέφερε ότι το αποτέλεσμα της ιστοπαθολογικής εξέτασης ήταν αυτό και τα χέρια της ουσιαστικά ήταν “δεμένα” και δεν μπορούσε να τροποποιήσει το εν λόγω πόρισμα, ενώ η παθολογοανατόμος, υποστηρίζει ότι έδωσε όλα τα ευρήματά της και ουσιαστικά, αυτός που συγκεντρώνει τα στοιχεία και βγάζει το πόρισμα είναι ο ιατροδικαστής και όχι ο παθολογοανατόμος. Ωστόσο, και οι δυο απόψεις είναι σωστές» ανέφερε αρχικά.

«Πρωτόκολλο υπάρχει, ο παθολογοανατόμος παραδίδει τα αποτελέσματά του στον ιατροδικαστή και αυτός με τη δική του διακριτική ικανότητα και ανασύνθεση που θα κάνει, θα βγάλει το πόρισμά του» εξηγεί.

Για τη διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων ο κ. Γαλεντέρης είπε πως «για την αγενεσία φλεβόκομβου είχαμε πει από την αρχή ότι αυτή είναι μία καίρια διάγνωση και θα πρέπει να αντικρουστεί για να πάμε στο επόμενο πόρισμα και ουσιαστικά να δεχθούμε το δεύτερο πόρισμα ως σωστό. Σε αυτή την περίπτωση αυτό θα κριθεί και από την κλινική εικόνα του παιδιού και όχι μόνο από τα ευρήματα της ιστοπαθολόγου. Εάν ο ιατροδικαστής κρίνει ότι δεν υπάρχει κλινική επαλήθευση τότε μπορεί να το αμφισβητήσει. Η αγενεσία φλεβοκόμβου δεν εμφανίζεται σε παιδιά που έχουν καλή κλινική εικόνα».

Πάτρα: Θέμα ημερών η αποστολή της δικογραφίας για Ίριδα και Μαλένα στην εισαγγελία

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η δικογραφία που σχηματίζεται από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Η δικογραφία θα περιλαμβάνει τόσο τα νέα πορίσματα των ιατροδικαστών για τα δύο παιδιά, όσο και τις μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν ληφθεί καθ’ όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα από ιατρούς, νοσηλευτές και συγγενικά πρόσωπα των δύο κοριτσιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη μητέρα τους Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία παραμένουν προφυλακισμένη στις φυλακές Κορυδαλλού για τον θανάτου του τρίτου παιδιού (σ.σ. η 9χρονη Τζωρτζίνα) αποφασίστηκε να μην καταθέσει στη ΓΑΔΑ, αλλά απευθείας στους ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.