Στη δημοσιότητα δόθηκαν από την ΕΛΑΣ οι φωτογραφίες και τα στοιχεία ταυτότητας επτά μελών εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις-κλοπές σε σπίτια σε διάφορες περιοχές της Αττικής και η οποία εξαρθρώθηκε στις 12 Ιουλίου από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, «οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τον μήνα Νοέμβριο του έτους 2019, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση, που αναστέλλονταν μόνο τα χρονικά διαστήματα εφαρμογής μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, διαπράττοντας διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών από οικίες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Ως προς τον τρόπο δράσης, οι κατηγορούμενοι, έχοντας ως ορμητήριο περιοχές της Δυτικής Αττικής και χρησιμοποιώντας διαφορετικά αυτοκίνητα ιδιοκτησίας συγγενικών τους προσώπων ή ενοικιαζόμενα, μετέβαιναν πρωινές και μεσημβρινές ώρες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, προκειμένου να εντοπίσουν την προς διάρρηξη οικία.

Μόλις εντόπιζαν την οικία-στόχο, κατόπτευαν το χώρο μέχρι να βεβαιωθούν για την απουσία των ενοίκων και χρησιμοποιώντας διαρρηκτικά εργαλεία, εισέρχονταν σε αυτή, ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα αξίας.

Παράλληλα, άλλα μέλη της σπείρας παρέμεναν εξωτερικά της οικίας, εντός των αυτοκινήτων, σε ρόλο “τσιλιαδόρου”.

Σε μία περίπτωση, δεν δίστασαν να απειλήσουν τον ένοικο της οικίας ότι θα προβούν σε χρήση όπλου, προκειμένου να διασφαλίσουν τη διαφυγή τους».

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση των κατηγορουμένων, στη διευκόλυνση διερεύνησης τυχόν τέλεσης και άλλων ομοειδών πράξεων, στην ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσαν και προκειμένου διαπιστωθούν και εξιχνιασθούν άδηλες υποθέσεις παρόμοιων αξιόποινων πράξεων από παθόντες που έλαβαν χώρα σε προγενέστερο χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-9692920 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι την 12:00 ώρα της 19-1-2022, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.