Παραμένει σε ισχυρό αστυνομικό κλοιό όλο το κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα η περιοχή των Εξαρχείων λόγω της θλιβερής επετείου της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον εκατό προσαγωγές στην Αθήνα – σαράντα εκ των οποίων στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβελλα, όπου δολοφονήθηκε ο Αλεξανδρος Γρηγορόπουλος. Μεταξύ των προσαχθέντων είναι οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης οι οποίοι ώρες αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στη διάρκεια των επιχειρήσεων της αστυνομίας για την απομάκρυνση των διαδηλωτών καταγράφηκαν αστυνομικοί να ρίχνουν βομβίδα κρότου – λάμψης σε πολυκατοικία στην οδό Τσαμαδού, ενώ για υπέρμετρη βία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από το κέντρο της Αθήνας όμως, επεισόδια και προσαγωγές έγιναν στα Χανιά, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα όπου επίσης επιχειρήθηκαν συγκεντρώσεις και πορείες.

Τέλος κλειστοί παραμένουν 24 σταθμοί μετρό και ηλεκτρικού. Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τα καλέσματα για συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και στα Προπύλαια.

Πρεμιέρα για τις κάμερες στις στολές αστυνομικών

Σε εφαρμογή τέθηκε από φορά σήμερα, ανήμερα της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το νέο μέτρο που αφορά τις κάμερες στις στολές των επικεφαλής διμοιριών των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Η σχετική απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ έχει ημερομηνία 5/12/2020 και αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία μικροκαμερών επιτήρησης στις στολές ανδρών της ΕΛΑΣ, μάχιμων υπηρεσιών.

Το υλικό από τις κάμερες πρόκειται να αξιοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που ξεσπάσουν επεισόδια και μόνο όταν θα δοθεί εντολή για να ανοίξουν οι κάμερες. Σε διαφορετική περίπτωση οι κάμερες θα είναι κλειστές. Σημειώνεται ότι η χρήση τους προβλέπεται από το προεδρικό διάταγμα 75/2020, το οποίο τίθεται σε ισχύ για πρώτη φορά σήμερα Κυριακή για τις περιοχές των Εξαρχείων, των Προπυλαίων, πλατείας Συντάγματος. Μάλιστα εάν κριθεί αναγκαίο η χρήση τους θα τεθεί σε ισχύ και σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός πολιτικού χώρου στα Εξάρχεια

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν έξω από κτίριο στην οδό Αραχώβης 42 στα Εξάρχεια, όπου έχουν εγκλωβιστεί άτομα, τα οποία σύμφωνα με ανάρτηση τους σε σελίδα αντιεξουσιαστικού περιεχομένου βρίσκονται εκεί από το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δρόμος μπροστά από τα γραφεία πολιτικής συλλογικότητας έχει αποκλειστεί εδώ και ώρες ενώ δεν επιτρέπεται η πρόσβαση ούτε σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους που έχει αναρτηθεί στο Athens Indymedia αναφέρουν:

«Βρισκόμαστε από το πρωί εγκλωβισμένοι από δυνάμεις της αστυνομίας στα γραφεία της Ταξικής Αντεπίθεσης, Αραχώβης 42. Το έγκλημα μας; Επιχειρήσαμε να αποδώσουμε φόρο τιμής στο μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου. Από την πρώτη κιόλας στιγμή οι σύγχρονοι μπουραντάδες της ομάδας ΔΕΛΤΑ απέκλεισαν τα γραφεία. Λόγω του αποκλεισμού ανεβήκαμε στην ταράτσα και φωνάξαμε συνθήματα για τον Αλ. Γρηγορόπουλο. Οι ομάδες ΔΕΛΤΑ έφτασαν μέχρι και στο σημείο να εισβάλουν μέσα στον πολιτικό χώρο, από διπλανή πολυκατοικία, απειλώντας και προσβάλλοντας συντρόφους. Σαν να μην έφτανε αυτό ο ασφυκτικός εγκλωβισμός, χωρίς πρόσβαση σε νερό και φαγητό, γινόταν πιο έντονος. Κάποιοι σύντροφοι δοκίμασαν την τύχη τους ανεβαίνοντας σε παρακείμενο τοίχο, προκείμενου να μπορέσουν με έναν τρόπο να απεγκλωβιστούν. Τότε, οι ομάδες ΔΕΛΤΑ εισέβαλλαν στο διπλανό πάρκινγκ που συνορεύει με τον πολιτικό χώρο και επιχείρησαν να πετάξουν από ύψος δύο συντρόφους με προφανή σκοπό να τους προκαλέσουν θανάσιμη βλάβη.

Αυτή είναι η τακτική της αστυνομίας και σε όποιον αρέσει. ΜΑΤαδες να βεβηλώνουν το μνημείο του Αλέξη, διαλύοντας συγκεντρώσεις, κυνηγώντας και ξυλοκοπώντας κόσμο, ο οποίος ήθελε να τιμήσει την μνήμη του. Αυτοί είναι οι φασίστες δολοφόνοι της κυβέρνησης. Απαιτούμε τώρα την άρση του αποκλεισμού του πολιτικού χώρου από τις δολοφονικές δυνάμεις της αστυνομίας».

Åðé÷åßñçóç ôçò áóôõíïìßáò óå ðïëéôéêü ÷þñï üðïõ âñßóêïíôáé åãëùâéóìÝíá Üôïìá óôá ÅîÜñ÷åéá. ÊõñéáêÞ 6 Äåêåìâñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)
ÁðïêëåéóìÝíï ôï óçìåßï ãýñù áðü ôï ìíçìåßï ôïõ Áë´åîç Ãñçãïñïðïõëïõ, áðï ôçí áóôõíïìßá áðáãïñåýïíôáò óå ðïëßôåò íá áöÞóïõí ëïõëïõäéá. ÊõñéáêÞ 6 Äåêåìâñßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)