Άρειος Πάγος σε εισαγγελείς: Να παρεμβαίνετε όταν δεν τηρούνται τα μέτρα για κορονοϊό

Εστάλη εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες όλης της χώρας


ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12:32
12/03/2020
Άρειος Πάγος σε εισαγγελείς: Να παρεμβαίνετε όταν δεν τηρούνται τα μέτρα για κορονοϊό
1
loading

Με γνώμονα την προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας ζητεί την άμεση παρέμβαση των εισαγγελέων στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός με εγκύκλιο του προς τις Εισαγγελίες όλης της χώρας παραπέμπει στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους  παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως  όσοι παραβιάζουν τα μέτρα προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά όπως η ζωή και η σωματική υγεία. «Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πλιώτας.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο αναφέρεται:

«ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Προς

Τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφέρειάς τους

Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του  και την έκδοση διατάξεων από τις αρμόδιες αρχές για λήψη μέτρων προς πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης της νόσου, κρίνουμε σκόπιμο, να επισημάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας από τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ1γ και 24 παρ. 5 στοιχ. α' ν. 1756/1988, ότι εκτός επιφυλασσομένων, στις διατάξεις αυτές, ιδίων ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων τις παραβαίνουν, πρωτίστως, διεκδικεί, συναφώς, την εφαρμογή της η βασική πρόβλεψη του άρθρου 285 ΠΚ, που απειλεί συντρεχόντων των όρων της και υπό τις διαβαθμίσεις της, εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν' αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο.

Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar ΜΠΟΓΙΑΣ

    Οι παπάδες θα πάρουν τα βουνά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει