Το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους «Πυρήνες της Φωτιάς» και τους τέσσερις συλληφθέντες του Βελβεντού αναζητά η Αντιτρομοκρατική.

Η οργάνωση, πάντως, αν και στηρίζει τους τέσσερις προφυλακισθέντες νεαρούς, διαμηνύει ότι εκείνοι δεν είναι μέλη της.

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν περιπλέκει ουσιαστικά τα πράγματα, καθώς η Αστυνομία εμφανίζεται πεπεισμένη ότι υπάρχει συσχέτιση και περιμένει από το USB που βρέθηκε στη γιάφκα του Χαλανδρίου στην οδό Ελ Αλαμέιν 19 να δείξει το δρόμο για την ανακάλυψη και δεύτερου διαμερίσματος με τρομοκρατικό υλικό.

Ψάχνουν Mall, βρήκαν Γιάννο

Αποσπάσματα από δύο προκηρύξεις οργανώσεων εμπρηστών που είχαν αναπτύξει δράση με διάφορες επωνυμίες τον τελευταίο χρόνο διάβασε η Αντιτρομοκρατική στο στικάκι που βρέθηκε στο κρησφύγετο της Ελ Αλαμέιν.

Πρόκειται για εμπρηστικές επιθέσεις σε εταιρεία τροφίμων στο Χαλάνδρι,που πραγματοποιήθηκε από την «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία- Φωτιές στον Ορίζοντα» στις 24 Σεπτεμβρίου 2012 και η ανάληψη ευθύνης από τη «Μαχόμενη Μειοψηφία/Κομάντο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος» της εμπρηστικής επίθεσης στο σπίτι του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννου Παπαντωνίου την 7η Δεκεμβρίου 2012.

Στο χώρο βρέθηκε και μία αφίσα-φωτογραφία από βομβιστική επίθεση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2010 και για την οποία την ευθύνη είχε αναλάβει η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.

Ωστόσο δεν βρέθηκαν στοιχεία που να συνδέουν τους δράστες με την επίθεση στο Mall.

Η Αντιτρομοκρατική προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τα στοιχεία που έχει στα χέρια της, διότι θεωρεί ότι στο άλλο διαμέρισμα-γιάφκα, που υπάρχει, θα βρεθεί ο «θησαυρός», τόσο της σύνδεσης των τεσσάρων με την επαναστατική οργάνωση, όσο και της σύνδεσής τους με την επίθεση στο Mall.

Παράλληλα, ίσως αυτές οι έρευνες βοηθήσουν να συλληφθούν κάποια από τα τέσσερα άτομα που καταζητούνται ακόμη για τις ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης.

Άγνωστο παραμένει αν ο κατασκευαστής των εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και εκείνος που επιχείρησε να ανοίξει την πόρτα του διαμερίσματος στο Χαλάνδρι, είναι νέα άτομα στην υπόθεση ή αν, αντιθέτως, ανήκουν στην ομάδα των ασύλληπτων ληστών του Βελβεντού.

Προφυλακιστέοι και οι τέσσερις συλληφθέντες

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, στο μεταξύ, οι τέσσερις συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία της Κοζάνης, οι οποίοι αρνήθηκαν να απολογηθούν, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζουν οποιαδήποτε δικαστική εξουσία.

Μετά το πέρας της διαδικασίας, έκαναν κοινή δήλωση μέσω των συνηγόρων τους:

«Και οι τέσσερις χαιρετίζουμε τους αλληλέγγυους συντρόφους, που παρασταθήκανε στα δικαστήρια της Κοζάνης, τα συνθήματά τους ζέσταναν τις καρδιές μας. Έστω και νοητά, υψώνουμε τις γροθιές μας δίπλα τους. Ζήτω η αναρχία. Οι αναρχικοί Νίκος Ρωμανός, Ανδράς-Δημήτρης Μπουρζούκος, Γιάννης Μιχαηλίδης και Δημήτρης Πολίτης».

Νωρίτερα, οι τρεις από τους τέσσερις, δηλαδή οι Ρωμανός, Μπουρζούκος και Μιχαηλίδης δήλωσαν με κείμενό τους, που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα, ότι δεν πρόκειται να απολογηθούν ούτε να συνεργαστούν με τη δικαιοσύνη.

Στο κείμενο δηλώνουν αναρχικοί και σημειώνουν πως η ληστεία εντάσσεται στην επαναστατική τους δράση. Τονίζουν, δε, ότι ο βασανισμός που υπέστησαν από την αστυνομία δεν πρέπει να αποτελέσει σημείο θυματοποίησή τους, αλλά αφορμή για να μετουσιωθεί η οργή σε πράξη.