Στο υπουργείο Οικονομικών και σε τυχόν οργανωμένο κύκλωμα που δρα μέσα σε αυτό στρέφει τις έρευνές της η αστυνομία, προκειμένου να εντοπίσει τους «διαρροείς» προσωπικών δεδομένων στον 35χρονο, ο οποίος συνελήφθη να κατέχει βάση δεδομένων με περισσότερες από εννιά εκατομμύρια εγγραφές πολιτών.

Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκτιμούν ότι η πηγή διαρροής είναι μέσα στο υπουργείο, καθώς είναι ο μόνος δημόσιος φορέας που έχει στα αρχεία του όλα τα στοιχεία που βρέθηκαν στον ιδιωτικό υπάλληλο.

Η μεγάλη αυτή υπόθεση υποκλοπής προσωπικών δεδομένων πολιτών εξιχνιάστηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν, ύστερα από καταγγελία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Από την ΕΛΑΣ διερευνάται η προέλευση και η τυχόν διαχείρισής του από τον συλληφθέντα, καθώς και το ενδεχόμενο παραχώρησής τους σε τρίτα πρόσωπα έναντι χρηματικής αμοιβής.

Σε βάρος του 35χρονου, ο οποίος οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Στην κατοχή του 35χρονου υπήρχαν ψηφιακά αρχεία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που ανήκουν σε περισσότερους από εννέα εκατομμύρια πολίτες, όπως στοιχεία ταυτότητας, διευθύνσεις κατοικίας, ΑΦΜ και αριθμοί κυκλοφορίας οχημάτων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.