Η υπόθεση της κλοπής των φορολογικών δεδομένων εννιά εκατομμυρίων πολιτών άρχισε να ξετυλίγεται ύστερα από καταγγελία ενός πολίτη στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ότι άγνωστο άτομο κατέχει παράνομα, σε ψηφιακή μορφή, αρχεία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στην καταγγελία, όπως αναφέρει το Έθνος, συμπεριλαμβανόταν ένα ψηφιακό αρχείο με λίστα ονομάτων 5-6 ατόμων, δίπλα στα οποία υπήρχαν πληροφορίες για στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνση κατοικίας, ΑΦΜ και αριθμός κυκλοφορίας οχημάτων.

Στην υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σήμανε συναγερμός. Η αναλυτική έρευνα των εξειδικευμένων αξιωματικών κατέδειξε ένα κενό ασφαλείας στη σύνταξη και την επεξεργασία του αρχείου. Από αυτό «τρύπωσαν» στην ταυτότητα του συντάκτη του, που δεν ήταν άλλος από τον 35χρονο.

Στην κατάθεσή του ο 35χρονος, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του, ισχυρίστηκε ότι δεν απέσπασε μόνος του το αρχείο, αλλά του το έδωσαν άλλα πρόσωπα για να το επεξεργαστεί.

Βάσει των στοιχείων της δικογραφίας, οι επίμαχες καταγραφές που κατείχε ο κατηγορούμενος δεν αλιεύτηκαν από χάκερ αλλά δόθηκαν χέρι με χέρι.

Ο 35χρονος, που εργαζόταν στο τμήμα μάρκετινγκ εταιρίας τηλεπικοινωνιών- πληροφορικής ως εξωτερικός συνεργάτης, φέρεται να υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή ότι πήρε τα επίμαχα στοιχεία από πρόσωπο που κατονόμασε, προκειμένου να τα επεξεργαστεί, μετατρέποντάς τα σε αναγνώσιμο αρχείο, καθώς στην αρχική του μορφή δεν μπορούσε να διαβαστεί.

Ήδη για το πρόσωπο αυτό εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από την εισαγγελία, ώστε να διερευνηθεί ο ρόλος του στην υπόθεση.