Ο αριθμός των ανθρώπων, που χάνουν τη ζωή τους σε ετήσια βάση εξαιτίας καρδιαγγειακών παθήσεων, που συνδέονται με την κατανάλωση έτοιμων γευμάτων, επεξεργασμένων τροφίμων και γενικότερα «junk food» ανέρχεται σε 40.000.
Βάσει των δεδομένων αυτών, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας (NICE) της Βρετανίας απηύθυνε έκκληση για μείωση των λιπαρών και των ποσοτήτων άλατος, που περιέχεται στα γεύματα των fast food.

Ο οργανισμός συνέστησε τα «τοξικά» τρανς λιπαρά να απαγορευτούν δια παντός από τα τρόφιμα και συμπλήρωσε, ότι έως το 2025 πρέπει να περιοριστούν τα επίπεδα των κορεσμένων λιπαρών και να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού στο μισό.
Σε περίπτωση που ανωτέρω συστάσεις τεθούν σε εφαρμογή, ενδέχεται να προληφθούν δεκάδες χιλιάδες θάνατοι και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής πέντε περίπου εκατομμυρίων ανθρώπων, που υποφέρουν καθημερινά από τις επιπτώσεις των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι μη υγιεινές τροφές, σύμφωνα με τον οργανισμό NICE, επιβαρύνουν κατά το μέγιστο βαθμό τη δημόσια υγεία και την οικονομία, καθώς μόνο οι καρδιακές παθήσεις επιβαρύνουν το Δημόσιο με 36 δισεκατομμύρια το χρόνο.

Πηγή: cosmo.gr