Για τις 29 Φεβρουαρίου 2012 προσδιορίστηκε η εκδίκαση της πολύκροτης δίκης των Ζωνιανών σε δεύτερο βαθμό. Η εκδίκαση στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι εξαιρετικά κρίσιμη για αρκετούς από τους καταδικασθέντες που προσδοκούν να έχουν καλύτερη ποινική αντιμετώπιση.

Από τους 41 συνολικά κατηγορούμενους, το δικαστήριο αθώωσε τους δεκατρείς. Ποινή ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε μόνο σε έναν Αλβανό, ο οποίος δεν έχει συλληφθεί, ενώ σήμερα στη φυλακή παραμένουν έγκλειστοι τέσσερις νεαροί Ζωνιανοί οι οποίοι σήκωσαν το κυρίως βάρος της υπόθεσης.

Πρόκειται για τον 26χρονο που είχε διαφύγει κατά την επιχείρηση των αστυνομικών στην περιοχή του Φόδελε με αποτέλεσμα τρεις ημέρες αργότερα να ακολουθήσει η αιματοβαμμένη επιχείρηση στα Ζωνιανά.

Στον 26χρονο Χ.Κ. επιβλήθηκαν 126 χρόνια (εκτιτέα μέχρι 25) και χρηματική ποινή 110.000 ευρώ. Ο 26χρονος μεταξύ άλλων καταδικάστηκε για απλή συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως κατά συρροή εναντίον 11 ειδικών φρουρών ανάμεσα στους οποίους και ο Στάθης Λαζαρίδης.

Στον 28χρονο Κ. Κ. στον οποίο κατά συγχώνευση επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 21 ετών και έξι μηνών για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά πέντε ειδικών φρουρών. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο ειδικός φρουρός Θεόδωρος Γώγος, ο οποίος είχε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη.

Στον 26χρονο Μ.Κ επιβλήθηκαν 30 έτη με εκτιτέα τα 25 και χρηματική ποινή 110.000 ευρώ για τις κατηγορίες της συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση, για κατοχή κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης και ινδικής κάνναβης και για πώληση και εμπορία ναρκωτικών κατ’επάγγελμα. Είναι ο νεαρός που συνελήφθη μετά από καταδίωξη στην περιοχή του Φόδελε.

Στον 31χρονο Π.Ζ. επιβλήθηκαν 30 έτη με εκτιτέα τα 25 και χρηματική ποινή 110.000 ευρώ για τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, για απλή συνέργεια σε απόπειρα ληστείας από κοινού στις Γωνιές Μαλεβιζίου, το Μάρτιο του
2007, για κατοχή ναρκωτικών από κοινού και κατ’ επάγγελμα, για κατοχή ποσότητας χασίς και φυσιγγίων.

Σε κάθε περίπτωση «ο νόμος της σιωπής» δεν επέτρεψε να αποκαλυφθεί η αλήθεια ως προς τους φυσικούς αυτουργούς της δολοφονικής απόπειρας κατά του Στάθη Λαζαρίδη-ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται στο κρεβάτι του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου. Και αυτό αναμένεται να επαναληφθεί και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Πηγή: cretalive.gr