Σοκ και οργή προκαλεί η εξιστόρηση των όσων βίωσε πριν χάσει τη ζωή του 65χρονος από την Παλαιά Μανωλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τις οκτώ το πρωί της Παρασκευής ο άτυχος συμπατριώτης μας ένιωσε ξαφνική αδιαθεσία.

Οι συγγενείς του κάλεσαν ασθενοφόρο και μετά από 45 περίπου λεπτά, αφού ασθενοφόρο δεν εμφανιζόταν, αποφάσισαν να μεταφέρουν οι ίδιοι τον άνθρωπο τους σε ιδιώτη γιατρό, στην πόλη της Βάρδας.

Ο γιατρός αμέσως έκρινε πως ο 65χρονος άνδρας αντιμετώπιζε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα και έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο. Για ασθενοφόρο φυσικά ούτε λόγος. Οι συγγενείς μετέφεραν τον άνθρωπο τους στο Κέντρο Υγείας Βάρδας.

Αναμονή και διαδρομές και τo ρολόι έδειχνε πλέον 09:45 όταν έφτασαν. Εκεί οι γιατροί αντιλήφθηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης του και κάλεσαν και αυτοί το ΕΚΑΒ, ζητώντας να έρθει ασθενοφόρο για τη διακομιδή του άτυχου άνδρα, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες, ένιωθε έντονους πόνους και κοιτούσε ολόγυρα του εμφανώς σοκαρισμένος, μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του.

Τελικά, μετά από αναμονή ακόμη μισής ώρας για ασθενοφόρο στο Κ.Υ. Βάρδας, ο 65χρονος ξεψύχησε.

Ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας Γρηγόρη Μπαράκος, ανέφερε πως και τα 3 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που υπήρχαν για την κάλυψη ολόκληρης της Ηλείας πραγματοποιούσαν διακομιδές έκτακτων σοβαρών περιστατικών.

Μάλιστα μόλις ενημερώθηκε για τον άντρα που χαροπάλευε στο Κ.Υ. Βάρδας, έδωσε εντολή να σπεύσει το ασθενοφόρο που στάθμευε στην Κάτω Αχαϊα, το οποίο ξεκίνησε αλλά ανεκλήθη ενώ ήταν καθ’οδόν, αφού ο άτυχος άντρας είχε πλέον καταλήξει.

Όπως και να ‘χει, γεγονός είναι πως το σύστημα νοσεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όσων προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό με τα υπάρχοντα μέσα.

Δύο χρόνια πέρασαν από τότε που η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών δώρισε 100 υπερσύγχρονα ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ, το Γενάρη του 2009, για τις ανάγκες των πυρόπληκτων περιοχών. Πόσα από αυτά κατέληξαν στην κατακαμένη και κατακαημένη Ηλεία, που επλήγη όσο καμιά άλλη περιοχή της Ελλάδας από τις πυρκαγιές και θρήνησε δεκάδες νεκρούς, στην Ηλεία με τη γεμάτη από εικονοστάσια Εθνική οδό Πατρών- Πύργου;

Σίγουρα όχι αρκετά για να σώσουν τη ζωή ενός συνανθρώπου μας, μόλις 40 χλμ. μακριά από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας και 40 χλμ. μακριά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Πηγή: iliatora