Στο σοκ που υπέστησαν στο Αγλαΐα Κυριακού στο άκουσμα της είδησης ότι η Μαλένα έφυγε από τη ζωή αναφέρθηκε η τότε διευθύντρια του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου, Μαργαρίτα Μπάκα, καταθέτοντας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για την υπόθεση του θανάτου των δυο μικρότερων παιδιών της.

Φανερά φορτισμένη η γιατρός, η οποία πλέον είναι συνταξιούχος, περιέγραψε τη Μαλένα ως «ένα αγγελούδι, σε άψογη κατάσταση». «Έμεινα άναυδη» είπε αναφερόμενη στη στιγμή που της τηλεφώνησαν για να την ενημερώσουν ότι έφυγε αιφνίδια από τη ζωή η μικρή Δασκαλάκη.  

«Ήταν ένα αγγελούδι, το έβλεπες και έλεγες “γιατί έχουμε αυτό το παιδί στο νοσοκομείο;” τόσο καλά ήταν…Με πήραν και μου είπαν “έφυγε η Δασκαλάκη”. Μα είναι δυνατόν; Αυτό το παιδί; Έμεινα  άναυδη. 40 χρόνια σε εμένα δεν μου είχε τύχει τέτοια ιστορία αιφνίδιου θανάτου ή θανάτου που να μην έχω κλινική εικόνα πριν. Ούτε έχει πεθάνει παιδί από ηπατική ανεπάρκεια, εκτός από ένα τελικού σταδίου που είχε πειραχτεί το συκώτι» κατέθεσε η μάρτυρας  και στη συνέχεια μίλησε κλαίγοντας για τη στιγμή που ενημέρωσε τους γονείς.  

«Πήγα στο νοσοκομείο, είχαν τελειώσει όλα με το παιδί. Έκανα το σταυρό μου και σκέφτηκα από εκεί που είναι θα μας προστατεύει. Συνάντησα τους γονείς της, ήταν θλιμμένοι, στεναχωρημένοι. Τους είπα πως δεν περίμενα να συμβεί αυτό. «Γιατί περιμέναμε εμείς;» μου απάντησαν. Τους ανέφερα ότι ήταν ένας αναπάντεχος, αδόκητος θάνατος, δεν μπορούσε να χωρέσει το μυαλό μου ότι έφυγε αυτός ο άγγελος. Λυπάμαι σήμερα που είμαι εδώ για αυτό. Αυτό το γεγονός ήταν από τα πιο συγκλονιστικά της καριέρας μου δεν μου έχει ξανασυμβεί…».

Η γιατρός κατέθεσε πως είπε στους γονείς πως θέλει να γίνει νεκροτομή. «Τους είπα “πρέπει να δούμε γιατί συνέβη, για να σώσετε το άλλο σας παιδί”» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως οι γονείς πείστηκαν και την ευχαρίστησαν. «Πώς να σας το πω; Μου φίλησαν το χέρι φεύγοντας, δεν είδα κάποιους ανθρώπους θυμωμένους. Δε συνάντησα γονείς που να είναι στα πατώματα, συνάντησα γονείς που να στέκονται αλλά θλιμμένους. Ήταν νορμάλ. Τι να σας πω;» είπε απευθυνόμενη στο δικαστήριο.

Η μάρτυρας χαρακτήρισε «αξιοπρεπείς» τη Ρούλα Πισπιρίγκου και το Μάνο Δασκαλάκη μιλώντας για τη στιγμή που τους ενημέρωσε για το πρόβλημα του παιδιού και τι θα ακολουθούσε. «Ήταν δυο γονείς ελαφρώς κλαμένοι, θλιμμένοι και δεν ήταν σε κατάσταση που είναι μερικοί που δεν μπορείς να επικοινωνήσεις. Φαίνονταν να πάσχουν λόγω  του κεραυνού εν αιθρία που τους βρήκε» περιέγραψε και πρόσθεσε: «Τους ενημέρωσα και μεταξύ  άλλων τους είπα ότι ξεκινούσαν με την πιθανότητα να είναι χαμηλού κινδύνου, χαμηλού ρίσκου υποτροπής ότι μιλάμε για ίαση 90%. Τους είπα ότι το παιδί θα πρέπει να μείνει στο νοσοκομείο τουλάχιστον 28 μέρες, τους ενημέρωσα για το πρωτόκολλο λεπτομερώς και τους είπα πως για ένα μήνα μετά όπου δεν θα μπορούσαν να φύγουν από Αθήνα». 

Η γιατρός κατέθεσε πως δεν αντιλήφθηκε να δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα μεταξύ του ζευγαριού σχετικά με τη διαχείριση του διαστήματος που η Μαλένα θα νοσηλευόταν. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί μου έδωσαν την εντύπωση πως βρίσκονταν σε σύμπνοια…» σημείωσε.

«Χόρευε στον παιδότοπο, έφαγε κανονικά δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά»

«Οι γονείς δεν μου δημιούργησαν καμία ανησυχία με τη στάση τους. Ούτε υπήρχε καμία ανησυχία για το παιδί, οι έλεγχοι ήταν καλοί. Η λευχαιμία δεν είχε κάνει διήθηση στο ήπαρ και δεν υπήρχε κάποια νόσος στο ήπαρ. Θα φαίνονταν στον υπέρηχο αν υπήρχε ανωμαλία… Πραγματικά ήταν ένα αγγελούδι, σε άψογη κατάσταση. Το έβλεπες και έλεγες τι το θέλουμε αυτό εδώ μέσα; Τόσο καλά ήταν το παιδί. Όταν την εξέτασα εγώ είχαν μικρύνει οι λεμφαδένες. Της είπα: «Μαλένα μου τους φάγαμε τους λεμφαδένες μίκρυναν». Θυμάμαι τη μαμά να λέει: «Μαλένα μου ακούς τι λέει η κυρία Μπάκα; Μπορεί να φύγουμε νωρίτερα»». Αναφερόμενη δε στην ημέρα που το παιδί έφυγε από τη ζωή η μάρτυρας είπε πως «ήταν σε άριστη κατάσταση». «Χόρευε στον παιδότοπο, έφαγε κανονικά δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά. Αυτά μου μετέφεραν, γιατί εγώ δεν ήμουν εκεί. Δεν υπήρχε κάτι να προβληματίσει διότι αν υπήρχε θα το μάθαινα εγώ.  Ήμασταν υπερβολικοί στις εξετάσεις. Αυτό το παιδί σε ένα κέντρο του εξωτερικού μπορεί να μην είχε κάνει τόσες εξετάσεις…» κατέθεσε ενώ ήταν κατηγορηματική πως η κλινική εικόνα του παιδιού δεν παρέπεμπε σε ηπατική ανεπάρκεια. «Με ηπατική ανεπάρκεια κάνεις σύγχυση, κώμα, συνήθως ίκτερο» περιέγραψε και συμπλήρωσε  «Δικό μας παιδί δεν έχει κάνει με τη θεραπεία ηπατική ανεπάρκεια. Η τοξικότητα της αγωγής με δόσεις τέτοιες δεν μπορεί να είναι τέτοια που να είναι θανατηφόρα. Εγώ σας λέω όμως ότι πράγματι οφείλεται ο θάνατος του παιδιού σε ηπατική ανεπάρκεια. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπρεπε το παιδί να έχει κάποια  συμπτώματα. Τουλάχιστον 10 ώρες πριν. Θα είχε φτάσει να φτάσει να πέσει σε κώμα. Και από τοξικότητα φαρμάκων θα είχε προηγηθεί κλινική συμπτωματολογία. Είναι αδύνατον πώς να το κάνουμε;».

Η γιατρός κατέθεσε πως η κατηγορουμένη επικοινώνησε μαζί της όταν έγινε γνωστή η ιατροδικαστική έκθεση που έκανε λόγο για ηπατική ανεπάρκεια και της είπε «πως καθυστέρησαν από τη ΜΕΘ να κάνουν την ανάνηψη». Σε άλλη επικοινωνία της, μάλιστα, η μάρτυρας κατέθεσε πως είπε στη Ρούλα Πισπιρίγκου: «αν βρεις κάποιον γιατρό στον κόσμο που να λέει για θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια χωρίς συμπτώματα να έρθεις να μου το πεις γιατί θα είναι ο πρώτος τέτοιος θάνατος τον κόσμο» και εκείνη της απάντησε πως θέλει να βρει από τι πέθανε το παιδί της και πως πρόθεση της ήταν να κάνει μήνυση στην ιατροδικαστή.

Η κ. Μπάκα δέχτηκε σειρά ερωτήσεων για τα σημάδια που έχει στο πρόσωπο της η Μαλένα και το ενδεχόμενο να προκλήθηκαν κατά την ανάνηψη και απάντησε πως η γιατρός η οποία έσπευσε να βοηθήσει το παιδί της είχε πει: «βεβαίως μπορεί, εκείνες οι στιγμές είναι δύσκολες» ωστόσο δεν θυμόνταν τις αμυχές». 

Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα η παιδίατρος με εξειδίκευση στην ογκολογία Μαρίνα Σερβιτζόγλου η οποία περιέγραψε την άριστη κατάσταση στην οποία βρισκόταν το παιδί. «Ο θάνατος της ήταν αιφνίδιος και δεν συνάδει με θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια» ανέφερε.

«Ήταν σοκαριστικό για  όλους και δεν είναι τυχαίο όταν μας το είπαν όλοι λέγαμε ότι κάνανε λάθος όνομα. Είχαμε ένα παιδάκι τελικού σταδίου και νομίζαμε ότι λέγανε για αυτό» είπε και συνέχισε  «Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω. Το παιδί τρεις ώρες δεν μπορούσες να το πάρεις από το παιδότοπο. Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφυγε. Όλους μας σόκαρε είμαστε άνθρωποι».