Μία αλληλουχία γεγονότων που για την ώρα μοιάζει δύσκολο να εξηγηθεί φαίνεται πως οδήγησε στις εκτελέσεις του Γιάννη Σκαφτούρου, του Βασίλη Ρουμπέτη και του Διονύση Μουζακίτη, από σκληρούς ποινικούς με καταγωγή από τη Γεωργία, τη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν.

Κίνητρο φέρεται να είναι ο έλεγχος της παρασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στη χώρα μας, με τη δικογραφία να αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής: «Αρχικά, με δεδομένη τη σχέση μεταξύ των δολοφονιών, την πρόκληση εμπρησμών σε μονάδες παραγωγής καπνικών προϊόντων αλλά και τη σχέση του Ιωάννη Σκαφτούρου και του στενού κύκλου επαφών του με τον χώρο των λαθραίων τσιγάρων, όπως εμφαίνεται από το ποινικό του παρελθόν, πιθανολογείται ότι η δράση της οργάνωσης (σ.σ. οι συλληφθέντες και ταυτοποιηθέντες ομογενείς) θίγονταν από την δράση της ομάδας Σκαφτούρου. Κατόπιν των ανωτέρω, διαπιστώθηκε ότι τα θύματα είχαν στοχοποιηθεί από την ίδια εγκληματική ομάδα και εκτιμήθηκε βάσιμα ότι ο αρχικός “στόχος” της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο Ιωάννης Σκαφτούρος».

Σε αυτή την εγκληματική ομάδα κομβικό ρόλο φαίνεται πως είχε ο 39χρονος ομογενής από τη Γεωργία με τα αρχικά Σ.Α., ο οποίος έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων για εγκληματική οργάνωση, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, ναρκωτικά, όπλα κ.ά. Ο ίδιος, μαζί με ακόμη δύο άτομα, φέρεται να εμπλέκεται σε εγκληματική ομάδα που ειδικεύονταν σε εκβιασμούς, ληστείες και πιθανόν είχαν σχέση με υπόθεση ανθρωποκτονίας που έλαβε χώρα στο Κίεβο της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να προκύψουν περαιτέρω επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος τους.