Δημήτρης Λιαντίνης, ο στοχαστής που κοίταξε τον θάνατο στα μάτια

Ο καθηγητής φιλοσοφίας που ήταν βαθύς και μυστήριος σαν το βουνό που τον πήρε στα σπλάχνα του


ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
8:17
04/07/2016
Δημήτρης Λιαντίνης, ο στοχαστής που κοίταξε τον θάνατο στα μάτια
56
loading

«Θα πεθάνω, θάνατε, όχι όταν θελήσεις εσύ, αλλά όταν εγώ θα θελήσω. Σε τούτη την έσχατη ολική πράξη δεν θα γίνει το δικό σου, αλλά το δικό μου. Παλεύω τη θέλησή σου. Παλεύω τη δύναμή σου. Σε καταπαλεύω ολόκληρον».

Έτσι προκαλούσε ο διανοούμενος Λιαντίνης τον Χάρο σε μια καταπρόσωπο μάχη, σκαρώνοντας το σχέδιο για την εξολόθρευσή του μπόλικα χρόνια πριν από την τελική αναμέτρηση.

Το ημερολόγιο έγραφε 1η Ιουνίου 1998 και ο τόπος είναι η Σπάρτη, όταν μια λευκή BMW σταθμεύει στην οδό Λυκούργου. Ο οδηγός της μπαίνει στο ταξί που τον περιμένει εκεί κρατώντας έναν στρατιωτικό σάκο και δίνει τις απαραίτητες οδηγίες στον ταξιτζή: «Στο καταφύγιο του Ταϋγέτου».

Φτάνοντας στον προορισμό τους, ο επιβάτης πληρώνει τον ταξιτζή, αλλά δεν τον αφήνει να φύγει αμέσως: «Κάτσε να κάνουμε ένα τσιγάρο». Αφού καπνίσουν αμίλητοι στην ησυχία του βουνού, αποχαιρετίζονται: «Γεια σου, φίλε», λέει στον οδηγό ο άγνωστος άντρας. «Μισό λεπτό, πώς σας λένε;», αναρωτιέται ο ταξιτζής. «Λιαντίνη».

Η είδηση της εξαφάνισης του καθηγητή της Φιλοσοφικής αρχίζει να απασχολεί ξαφνικά όχι μόνο τον Τύπο αλλά τις αστυνομικές αρχές. Ο πανεπιστημιακός είχε φύγει από το σπίτι του στην Κηφισιά και ταξίδεψε ως τη Σπάρτη με το αυτοκίνητό του για να αποτραβηχτεί στις ερημιές του Ταϋγέτου ώστε να πραγματώσει ένα σχέδιο που απεργαζόταν εδώ και χρόνια: να νικήσει τον θάνατο!

Αυτή έμελλε να είναι πράγματι η τελευταία φορά που είδαν ζωντανό τον χαρισματικό καθηγητή που τόσο λάτρευαν οι φοιτητές αλλά απαξίωναν οι συνάδελφοί του. Ο Λιαντίνης είχε φύγει για το τελευταίο μοναχικό του ταξίδι και λίγο πριν αναχωρήσει για τον άλλο κόσμο άφησε ένα γράμμα στην κόρη του που τα εξηγούσε όλα.

Αντισυμβατικός, ποιητικός και δωρικός σε όλα του, ο πανεπιστημιακός δάσκαλος ήταν πράγματι ένας άνθρωπος ασυνήθιστος, τον οποίο άλλοι λάτρευαν και άλλοι κοιτούσαν αποσβολωμένοι.

Ο καθηγητής στη Φιλοσοφική του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας μιλούσε στα κατάμεστα αμφιθέατρα για το αρχαιοελληνικό ιδεώδες, την κρίση αξιών της σημερινής κοινωνίας, την ποίηση και τη φιλοσοφία, αλλά και το διαχρονικό πάθος του, τον θάνατο.

Εραστής του αρχαιοελληνικού πνεύματος, άθρησκος και κατάφωρα γοητευμένος από τη φιλοσοφική έννοια του θανάτου, ήταν ένας άνθρωπος που δεν περνούσε στα σίγουρα απαρατήρητος: «Ο θάνατος είναι ένα φαινόμενο κυρίαρχο», έλεγε στις περιβόητες διαλέξεις του, «ο θάνατος είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της φιλοσοφίας. Φιλοσοφία εστί μελέτη θανάτου. Ένα είναι βέβαιο και ασφαλές, απόλυτο, ότι κάποια μέρα θα πεθάνουμε».

Ο Λιαντίνης ήταν βέβαια και ένας άνθρωπος ερωτευμένος με τη ζωή, κοινωνικός, δημοφιλής στους φοιτητές του και με φιλικές σχέσεις καρδιάς. Κανείς από το ευρύτερο περιβάλλον του δεν περίμενε να εξελιχθεί σε αυτόχειρα, αν και αυτός ο αυτόχειρας ήταν τελείως διαφορετικός: το δικό του απονενοημένο διάβημα ήταν ένα προμελετημένο σχέδιο αναχώρησης που είχε εκπονήσει αρκετά νωρίς στη ζωή του. Όπως είπε κατόπιν και η χήρα του, Νικολίτσα Γεωργοπούλου, ο στοχαστής προετοίμαζε την αυτοκτονία του εδώ και πολλά χρόνια και στο παρελθόν είχε συντάξει μάλιστα κι άλλα γράμματα αποχωρισμού στην κόρη του, τα οποία δεν της έδωσε ποτέ.

Το πανελλήνιο έμαθε για τον τραγικό μεν, αλλά πρωτότυπο και διαλεκτικό καθηγητή μετά την περιβόητη εξαφάνισή του, όταν τα μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν εκτεταμένα με το θέμα και τα σωστικά συνεργεία χτένισαν τις απάτητες πλαγιές του Ταϋγέτου αναζητώντας τον. Τα συγγράμματά του έγιναν τώρα αντικείμενο μελέτης μιας υπόθεσης αυτοχειρίας, καθώς πολλοί άρχισαν να τα διαβάζουν με άλλο μάτι αναζητώντας απαντήσεις για τον άνθρωπο που κοίταξε αγέρωχα τον Χάρο στα μάτια.

«Ο θάνατος είναι κυρίαρχος στον πλανήτη. Πλανητάρχης είναι ο θάνατος, κανείς άλλος. Αλλά και στο σύμπαν είναι ο κυρίαρχος νόμος που κρατεί, άρα ο θάνατος είναι και συμπαντάρχης. Ολόκληρος ο πλανήτης είναι ένα σφαγείο κάθε στιγμή», έγραφε ο φωτισμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος αφήνοντας πίσω του έναν σωστό νεοελληνικό αστικό μύθο. Το γιατί αποφάσισε να δραπετεύσει από τον κόσμο των ζωντανών, κάνοντας λες όλη του τη ζωή ένα προπαρασκευαστικό στάδιο θανάτου, παραμένει ζήτημα ανοιχτό σε ποικίλες ερμηνείες…

Βιογραφία

ddmmitirisillanintissss1

Ο Λιαντίνης άφησε ένα λιτό βιογραφικό σημείωμα για τη ζωή του στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του «Γκέμμα», που είναι δηλωτικό τόσο της κοσμοθεωρίας όσο της διδασκαλίας του: «Ο Δημήτρης Λιαντίνης γεννήθηκε στην Πολοβίτσα της Λακεδαίμονος στις 23 Ιουλίου 1942. Σπούδασε κλασσικές γνώσεις, Ίωνες φυσικούς και ανθρωπολογία. Νέος περπάτησε για μια στιγμή, στην Ανω Ενγκαντίν και στο κάστρο του Εζέ. Στα πάρεργά του ασχολήθηκε με τους κήπους και με τον ουρανό, με τάξη και με κλιτότητα, και στο μέτρο του ανθρώπου. Το ερώτημα που του τέθηκε στο δρόμο, κάτι σαν το αίνιγμα της Σφίγγας στις Θήβες, εστάθηκε το ακόλουθο: -Καθώς κοιτάς το μηδέν στα μάτια δύνεσαι να μην αποκαρτερήσεις; Αποκρίθηκε: -Ναι».

ddmmitirisillanintissss2

Ο Δημήτρης Λιαντίνης γεννιέται λοιπόν στις 23 Ιουλίου 1942 σε χωριό της Σπάρτης ως Δημήτρης Νικολακάκος, το οποίο άλλαξε για να τιμήσει την ιδιαίτερη πατρίδα του, το λακωνικό χωριό Λιαντίνα. Αφού τέλειωσε το σχολείο στη Σπάρτη, έγινε δεκτός στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1966.
Από το 1968-1970 υπηρέτησε ως φιλόλογος μέσης εκπαίδευσης στους Μολάους της Λακωνίας και τον Οκτώβριο του 1970 μετακόμισε στο Μόναχο τόσο για να διδάξει φιλολογικά σε ελληνικό σχολείο της πόλης όσο και να διδαχθεί τη γερμανική.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1973, θα διδάξει και πάλι φιλολογικά σε γυμνάσιο της Βοιωτίας μέχρι το 1975, όταν και διορίστηκε βοηθός στο Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1978 θα πάρει το διδακτορικό του με άριστα, έχοντας ως θέμα τη διατριβή «Παρουσία του ελληνικού πνεύματος στις Ελεγείες του Duino του Ράινερ Μαρία Ρίλκε».

ddmmitirisillanintissss3

Μέχρι και το 1998 θα έχει περάσει από όλες τις ακαδημαϊκές βαθμίδες (βοηθός, επιμελητής, λέκτορας, επίκουρος καθηγητής και αναπληρωτής καθηγητής) στον Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (αλλά και στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών). Το γνωστικό του αντικείμενο ήταν η φιλοσοφίας της αγωγής και της διδακτικής των ελληνικών μαθημάτων.

ddmmitirisillanintissss13

Πέρα από τα πανεπιστημιακά του καθήκοντα, ο Λιαντίνης δίδασκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και σε πλήθος περιφερειακών εκπαιδευτικών κέντρων, ενώ τη διετία 1978-79 θα βρεθεί να παρακολουθεί μαθήματα φιλοσοφίας στο φημισμένο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Το πλούσιο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει εννιά πονήματα φιλοσοφικού και παιδαγωγικού στοχασμού και μια μεταφραστική προσπάθεια: «Έξυπνον Ενύπνιον» (για τον Ρίλκε), «Χάσμα σεισμού» (για τον Σολωμό, πραγματεία που τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών το 1978), «Ίδε ο άνθρωπος» (μετάφραση στα ελληνικά του βιβλίου του Νίτσε), «Ο Νηφομανής» (για τον Σεφέρη), «Homo educandus» (εγχειρίδιο φιλοσοφίας της αγωγής), «Πολυχρόνιο» (για τη φιλοσοφία των στωικών), «Διδακτική» (παιδαγωγικό εγχειρίδιο), «Τα Ελληνικά» (για τη διδακτική των αρχαίων και νέων ελληνικών), «Γκέμμα» (το κατεξοχήν φιλοσοφικό του πόνημα) και η ποιητική συλλογή «Οι ώρες των άστρων» που εκδόθηκε μεταθανάτια.

ddmmitirisillanintissss4

Ο συγγραφέας, παιδαγωγός, φιλόσοφος και ποιητής Δημήτρης Λιαντίνης γνώρισε το 1972 στο Μόναχο τη Νικολίτσα Γεωργοπούλου, καθηγήτρια μετέπειτα φιλοσοφίας στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ddmmitirisillanintissss12

Το ζευγάρι παντρεύτηκε την Πρωτοχρονιά του 1973 και απέκτησε μια κόρη, τη Διότιμα. Ενδεικτικό του στοχαστικού τρόπου με τον οποίο αντιμετώπιζε τη ζωή ο Λιαντίνης είναι το μεταγαμήλιο μήνυμά του σε φίλους και συγγενείς:

«Ήταν για πρόσκληση στο γάμο μας που γένηκε στον αηδημήτρη του μυστρά -στη παληά μητρόπολη της στερνής αγωνίας και της στερνής ελπίδας- τη πρωτοχρονιά του 1973 σας είχαμε σιμά μας. Αυτή η κατά κόσμον απουσία σας ήταν το σημάδι για την αλήθεια της πράξης σας. –Lού, Δημήτριος»!

Οι στερνές ώρες και η επιστολή στην κόρη του

ddmmitirisillanintissss5

Δυο μέρες πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια, ο Λιαντίνης επισκέφτηκε τη μητέρα του για να της διαβιβάσει τα μελλούμενα: «Μάνα, εγώ τερματίζω, μην με κλαις εμένα, εγώ έζησα δύο ζωές», της είπε. Η μητέρα κατάλαβε ότι το τέλος είναι κοντά και του είπε: «Βρε παιδάκι μου, δεν περιμένεις πρώτα να τελειώσω εγώ και έπειτα κάνε ό,τι καταλαβαίνεις;».

«Όχι μάνα», της απάντησε, «πάρτο πίσω, αυτό είναι κατάρα για μένα. Εγώ τα έχω κανονίσει τα πράγματα. Μέχρι εδώ ήταν. Σύντομα θα λάβεις μια μαχαιριά, όχι στην πλάτη, αλλά στην καρδιά. Θέλω να φανείς γενναία, σαν αρχαία Σπαρτιάτισσα, που έχανε το γιο της αλλά έστεκε περήφανη». Η μάνα κατάλαβε το τελεσίδικο της απόφασής του και του διαμήνυσε: «Ας γίνει αυτό που θέλεις». Το νερό είχε μπει στο αυλάκι.

ddmmitirisillanintissss6

Επόμενος σταθμός στο τελευταίο ταξίδι, η επιστολή που αφήνει στην κόρη του εξηγώντας της τα καθέκαστα. Το γράμμα αυτό αποτελεί την πνευματική διαθήκη του πατέρα Λιαντίνη προς τη Διοτίμα αλλά και τον στερνό αποχαιρετισμό του σε αυτή. Το παραθέτουμε αυτούσιο:

ddmmitirisillanintissss18

«Διοτίμα μου, Φεύγω αυτοθέλητα. Αφανίζομαι όρθιος, στιβαρός και περήφανος. Ετοίμασα τούτη την ώρα βήμα-βήμα ολόκληρη τη ζωή μου, που υπήρξε πολλά πράγματα, αλλά πάνω από όλα εστάθηκε μια προσεκτική μελέτη θανάτου. Τώρα που ανοίγω τα χέρια μου και μέσα τους συντρίβω τον κόσμο, είμαι κατάφορτος με αισθήματα επιδοκιμασίας και κατάφασης.

Πεθαίνω υγιής στο σώμα και στο μυαλό, όσο καθαρό είναι το νωπό χιόνι στα όρη και το επεξεργασμένο γαλάζιο διαμάντι. Να ζήσεις απλά, σεμνόπρεπα, και τίμια, όπως σε δίδαξα. Να θυμάσαι ότι έρχουνται χαλεποί καιροί για τις νέες γενεές. Και είναι άδικο και μεγάλο παράξενο να χαρίζεται τέτοιο το δώρο της ζωής στους ανθρώπους, και οι πλείστοι να ζούνε μέσα στη ζάλη αυτού του αστείου παραλογισμού.

ddmmitirisillanintissss8

Η τελευταία μου πράξη έχει το νόημα της διαμαρτύρησης για το κακό που ετοιμάζουμε εμείς οι ενήλικοι στις αθώες νέες γενεές που έρχουνται. Ζούμε τη ζωή μας τρώγοντας τις σάρκες τους. Ένα κακό αβυσσαλέο στη φρίκη του. Η λύπη μου γι’ αυτό το έγκλημα με σκοτώνει.

Να φροντίσεις να κλείσεις με τα χέρια σου τα μάτια της γιαγιάς Πολυτίμης, όταν πεθάνει. Αγάπησα πολλούς ανθρώπους. Αλλά περισσότερο τρεις. Το φίλο μου Αντώνη Δανασσή, τον αδερφοποιτό μου Δημήτρη Τρομπούκη, και τον Παναγιώταρο το συγγενή μου, γιο και πατέρα του Ηρακλή.

ddmmitirisillanintissss11

Κάποια στοιχεία από το αρχείο μου το κρατά ως ιδιοκτησία ο Ηλίας Αναγνώστου. Να αγαπάς τη μανούλα ως την τελευταία της ώρα. Υπήρξε ένας υπέροχος άνθρωπος για μένα, για σένα, και για τους άλλους. Όμως γεννήθηκε με μοίρα. Γιατί της ορίστηκε το σπάνιο, να λάβει σύντροφο στη ζωή της όχι απλά έναν άντρα, αλλά τον ποταμό και τον άνεμο. Το γράμμα του αποχαιρετισμού που της έγραψα το παίρνω μαζί μου.

Σας αφήνω εσένα, τη μανούλα και το Διγενή*, το σπίτι μου δηλαδή, που του στάθηκα στύλος και στέμμα, Γκέμμα πες, σε υψηλούς βαθμούς ποιότητας και τάξης. Στην μεγαλύτερη δυνατή αρνητική εντροπία. Να σώζετε αυτή τη σωφροσύνη και αυτή την τιμή. Θα δοκιμάσω να πορευτώ τον ακριβό θάνατο του Οιδίποδα. Αν όμως δεν αντέξω να υψωθώ στην ανδρεία που αξιώνει αυτός ο τρόπος, και ευρεθεί ο νεκρός μου σε τόπο όχι ασφαλή, να φροντίσεις με τη μανούλα και το Διγενή*, να τον κάψετε σε ένα αποτεφρωτήριο της Ευρώπης.

ddmmitirisillanintissss10

Έζησα έρημος και ισχυρός. Λιαντίνης / Τη μέρα που θα πέσω έδωσα εντολή να στεφανωθούν οι μορφές Σολωμού στη Ζάκυνθο και Λυκούργου στη Σπάρτη».

Τα αγάλματα στεφανώθηκαν πράγματι στις 3 Ιουνίου 1998. Το χρονικό του Λιαντίνη προς το τέλος περιλάμβανε μερικές ακόμα αποχαιρετιστήριες αποστολές σε λιγοστούς οικείους και φίλους. Στις 28 Απριλίου 1998 στέλνει γράμμα στον δίδυμο αδερφό του Φάνη, που ζει στον Καναδά, και το αινιγματικό ύφος της γραφής του προοιωνίζεται το τέλος: «Καλή αντάμωση στην Αγριακόνα. Στην πέτρα δηλαδή που ο Κολοκοτρώνης ακόνιζε το γιαταγάνι του. Όλα είναι φωτεινά και το μέλλον το γνωρίζω όπως οι αρχαίοι μάντηδες. Όλοι εμείς σας φιλούμε όλους εσάς».

ddmmitirisillanintissss21

Λίγο αργότερα, τη μέρα του στερνού ταξιδιού, αποχαιρετά τον αγαπημένο του φιλόλογο από τα σχολικά χρόνια. Στην επιστολή που στέλνει στον Δημήτρη Κατσαφάνα γράφει: «Προσφιλή μου δάσκαλε, Στις μετρημένες μνήμες που με συνοδεύουν τώρα, καθώς τραβάω για τα ψηλά απάτητα ενδιαιτήματα, είναι και η δική σας. Λιαντίνης 1/6/98».

Πολύ αργότερα, οι συγγενείς του θα βρουν στα προσωπικά του συρτάρια το «Ορειπορικόν» του καθηγητή, την πλήρη καταγραφή δηλαδή (με ημερολογιακό χαρακτήρα) όλων των αναβάσεών του στον Ταΰγετο. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1992 και η 14η και τελευταία την 1η Ιουνίου 1998. Η «πιο ανθρώπινη πράξη που έπραξε άνθρωπος» (όπως γράφει στο βιβλίο «Γκέμμα») είναι έτοιμη να λάβει χώρα, καθώς σχεδιάζεται πράγματι εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια.

ddmmitirisillanintissss20

«Αν αναρωτηθεί κανείς τι είναι τώρα που ζει, τι θα ’ναι όταν πεθάνει, και τι ήταν προτού να γεννηθεί, αν βουλιάξει στον υδράργυρο αυτής της απορίας με τη γνώση ή με τη μνήμη πως το αύριο έφτασε κιόλας, και πως το χθες το πήρε πια μαζί του ο ποταμός της Λήθης με τα άσπρα κυπαρίσσια στις όχθες του, αν ακούσει ν’ ανεβαίνει στον ύπνο του από το ουρανοκρέμαστο πηγάδι της αβύσσου κάποια απόκριση στο ερώτημα, σαν ηχώ αμετάδοτη και προσωπική, τότε καλώς ερωτά, και καλώς αποκρίνεται. Διαφορετικά να μην ερωτά για το μηδέν και το είναι. Όπως δεν ερωτούν τα οικόσιτα κυνάρια και τα μανιτάρια», γράφει στο «Homo Educandus»…

Οι έρευνες και ο εντοπισμός των οστών του

ddmmitirisillanintissss14

Ο Λιαντίνης ταξίδεψε από την Αθήνα στη Σπάρτη, άφησε το αυτοκίνητό του κοντά στη δημοτική βιβλιοθήκη και πήρε ένα ταξί με προορισμό τον Ταΰγετο. Στον ταξιτζή είπε ότι θα συναντούσε κάποιους γερμανούς φίλους στο ορειβατικό καταφύγιο του βουνού. Από εκείνη την ημέρα τα ίχνη του εξαφανίστηκαν. Μόλις η γυναίκα του βρήκε το γράμμα, ενημέρωσε τις Αρχές αναφέροντας πως φοβόταν για τη ζωή του, καθώς ο καθηγητής επεξεργαζόταν από καιρό τον θάνατό του.

ddmmitirisillanintissss15

Οι αστυνομικοί έστρεψαν τις έρευνές τους στην περιοχή της Σπάρτης. Ο καθηγητής άφησε πράγματι την τελευταία του πνοή στον Ταΰγετο, σε μια κοιλότητα του εδάφους που ήταν φραγμένη από πέτρες και ήταν δύσκολο να εντοπιστεί από τα σωστικά συνεργεία. Στο σημείο βρέθηκε και ένα κασελάκι από ξύλο καρυδιάς που έφτιαξε μόνος του για να μπουν τα οστά του, αλλά και μερικές αμπούλες καλίου.

ddmmitirisillanintissss17

Η ΕΜΑΚ προσπάθησε να τον εντοπίσει αλλά δεν τα κατάφερε. Οι έρευνες απέβησαν άκαρπες. Η εξαφάνιση του Λιαντίνη μετατράπηκε αμέσως σε αγαπημένο θέμα των ΜΜΕ αλλά και των σκανδαλοθηρικών εντύπων, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έβγαιναν τώρα να αποκαλύψουν τι ήταν αυτό που οδήγησε τον καθηγητή στο να αφήσει την οικογένειά του και να εξαφανιστεί. Οι περισσότερες «αναλύσεις» ήταν κωμικοτραγικές. Υπήρχε όμως ένας που γνώριζε, αν και αυτός κρατούσε το στόμα του κλειστό διά όρκου!

Εφτά χρόνια αργότερα (Ιούλιος του 2005), κατά τις επιθυμίες του Λιαντίνη, ο ξάδελφός του Παναγιώτης Νικολακάκος οδήγησε την κόρη του Διοτίμα (και τον σύζυγό της) σε μια σπηλιά του Ταϋγέτου, όπου μέσα κειτόταν ο νεκρός πατέρας της. Μετά την ανεύρεση των απομειναριών του, οι ιατροδικαστικές εκθέσεις (DNA αλλά και οδοντιατρικός έλεγχος) επιβεβαίωσαν αυτό που ήξερε χωρίς αμφιβολίες ο Νικολακάκος: ο σκελετός ανήκε στον Λιαντίνη.

ddmmitirisillanintissss19

Παρά το γεγονός ότι οι εξετάσεις άφησαν αναπάντητο το πώς πέθανε, δεδομένου ότι δεν εντοπίστηκε ουσία που να επιφέρει τον θάνατο, όσοι τον ήξεραν γνώριζαν πως ο στοχαστής αποφάσισε να φύγει για το μεγάλο ταξίδι στο άγνωστο πίνοντας κώνειο. Ο αδερφικός φίλος του Λιαντίνη, Νικολακάκος, περιέγραψε χρόνια αργότερα το μυστικό που του είχε εκμυστηρευτεί ο καθηγητής: «Εγώ τελειώνω τη ζωή μου», του είχε πει έναν μήνα πριν εξαφανιστεί. «Ζητώ από σένα να κρατήσεις όρκο βαρύ».

ddmmitirisillanintissss16

Ο Λιαντίνης του περιέγραψε πού θα βρίσκεται, του σχεδίασε μάλιστα και σχετικό χάρτη, ζητώντας του να τον εντοπίσει λίγο αφότου φύγει από τον κόσμο (κάπου μεταξύ 1-5 Ιουνίου), αλλά να μην αποκαλύψει τίποτα πριν περάσουν εφτά χρόνια. «Τότε μόνο θα πάρεις την οικογένειά μου». Έτσι κι έγινε. Τις πρώτες μέρες του Ιουνίου του 2005, ο Νικολακάκος τηλεφωνεί στη χήρα του Λιαντίνη: «Ήρθε η ώρα να σου πω πού είναι ο Δημήτρης».

ddmmitirisillanintissss23

Αυτοί ήταν οι τίτλοι τέλους του δράματος της εξαφάνισης του καθηγητή Λιαντίνη που έδωσε επίσης τέλος στην πλούσια παραφιλολογία για το πού βρισκόταν όλα αυτά τα χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η επιθυμία του ήταν να παραμείνουν τα οστά του στον Ταΰγετο, ενταφιάστηκαν τελικά (20 Αυγούστου 2005) στο νεκροταφείο των Κεχρεών Κορινθίας.

Ο Λιαντίνης είχε νικήσει τον θάνατο στην ιδιότυπη προσωπική του οδύσσεια, καθώς αυτός ήταν που επέλεξε τελικά το πώς και το πότε της αναχώρησής του: «Εάν ο θάνατος ενσκήπτει σαν γεγονός βίαιο και τραχύ (factum brutum) και αποσβολώνει την ανθρώπινη εμπειρία, τούτο δεν οφείλεται στη φύση του θανάτου, αλλά στη στάση του ανθρώπου. Δεν είναι βάναυσος ο θάνατος, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μεταχειρίζεται ο άνθρωπος τη ζωή είναι αδέξιος και σκαιός», γράφει ως κατακλείδα της ζωής του στο «Έξυπνον Ενύπνιον»…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

56
σχόλια
 1. avatar Παντελής Βλαχάκης

  Καλά, το παιδί του δεν το σκέφτηκε? αυτό κι\' αν είνε εγωισμός....!

 2. avatar ΠΑΥΛΟΣ83

  Η κληρονομιά που άφησε η φωτισμένη και αδέσμευτη από θρησκευτικούς δογματισμούς και φιλοσοφικές απαγορεύσεις ελληνική αρχαιότητα, δεν αφορά αποκλειστικά την ανδρεία, τις πατριωτικές αξίες και τα κατορθώματα σε τέχνη, πόλεμο, ηθική, αλλά κυρίως στην αδέσμευτη και δίχως υστερικές φοβίες εποικοδομητική προσέγγιση στην έννοια του θανάτου.Στην αρχαία ελληνική κοινωνία υπήρχαν εσωτερικές ομάδες, εταιρείες ή «σχολές», οι οποίες είχαν ως αποκλειστικό σκοπό τους την εξήγηση του θανάτου και την προσέγγιση της σημασίας του μέσα στο πλαίσιο της ζωής. Σε αυτές τις εσωτερικές κοινωνίες μπορούσε να έχει πρόσβαση όποιος απλά αποφάσιζε να ακολουθήσει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, εγκαταλείποντας για ένα διάστημα την προσωπική του καθημερινή και ενστερνιζόμενος τα προστάγματα του ενίοτε φιλόσοφου-«σχολάρχη». Η επιλογή όσων επιθυμούσαν να ενταχθούν σε αυτά τα φιλοσοφικά κινήματα δεν γινόταν μέσω της κοινωνικής ή οικονομικής ή άλλης διαδοχής. Το ίδιο το ενδιαφέρον τους προς μύηση στα μυστήρια του Θανάτου ήταν εκείνο που τους καθιστούσε ικανούς να συμμετάσχουν, και στο τέλος να αντιλαμβάνονται τις μεταφυσικές έννοιες που καλούντο να ερμηνεύσουν και να ενσωματώσουν στο βίο τους. Ο ίδιος ο μυούμενος, μετά από μια σειρά διαδικασιών, όφειλε να μεταλλάξει τη σκέψη του και τον τρόπο με τον οποίο έβλεπε το θάνατο και τη ζωή. Αλυσιδωτά, ο τρόπος και η στάση ζωής του απέναντι στο φαινόμενο του θανάτου περνούσε σε εκείνους με τους οποίους σχετιζόταν. \'Υβρις→ἂτη→νέμεσις→τίσις ...έγκαιρη αλήθεια .

 3. avatar 3κείπου ουρησε ο μακαρίτης

  $υτρωσαν οι σχολιαστες φ

 4. avatar ΚΑΝΕΝΑΣ

  Πεθαίνω υγιής στο σώμα και στο μυαλό, όσο καθαρό είναι το νωπό χιόνι στα όρη και το επεξεργασμένο γαλάζιο διαμάντι. Να ζήσεις απλά, σεμνόπρεπα, και τίμια, όπως σε δίδαξα...

  ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΕ ΛΕΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ...ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ??? ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΛΕΦΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ...ΕΣΥ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΚΑΘΑΡΟΣ ΣΑΝ ΤΟ ΧΙΟΝΙ..ΟΥ ΚΛΕΨΕΙΣ !! ΕΓΩ ΠΕΘΑΙΝΩ ..ΕΣΥ ΟΜΩΣ ΖΗΣΕ...ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΛΕΕΙ !!

 5. avatar ΚΑΝΕΝΑΣ

  ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΑΘΑΙΝΕ ΣΤΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΔΗΘΕΝ ΠΩΣ ΝΑ ΖΕΙ....ΚΑΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ ???
  ΚΑΙ ΔΙΟΤΙΜΑ Η ΚΟΡΗ...ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΤΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ ...!! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΔΙΔΑΞΕ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΛΙΑΝΤΙΝΗ..

 6. avatar Adler77

  Νομίζω πως είναι θεμιτό ο καθένας να έχει τη δική του φιλοσοφία ζωής (ή και θανάτου) - καμία επιλογή δεν είναι κατακριτέα. Όλοι έχουν το δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση και την ατομική αυτοδιάθεση ανάλογα με το θρησκευτικό, φιλοσοφικό και ψυχολογικό τους υπόβαθρο και κανείς δεν μπορεί να ορίσει τί είναι σωστό και τί λάθος (φυσικά, από την στιγμή που δεν απειλείται η ζωή τρίτων, βλέπε βομβιστές αυτοκτονίας κλπ.). Το μόνο που δεν κατανοώ στην προκειμένη περίπτωση είναι η ηρωοποίηση της πράξης (και κατ\'επέκταση του εκλιπόντος). Ήρωας είναι κάποιος ο οποίος θυσιάζει τη ζωή του - εν γνώση του - για κάποιον ανώτερο σκοπό... Όταν ας πούμε λέει στη μητέρα του να αποδεχτεί το γεγονός σαν \"αρχαία Σπαρτιάτισσα\", αυτό είναι και λίγο προκλητικό, με την έννοια ότι ο Σπαρτιάτης έπεφτε πολεμώντας στη μάχη, δε διέπραττε αυτοκτονία... εκ προμελέτης. Το να επιλέγεις το πώς και το πότε θα φύγεις - είτε από υπαρξιακή περιέργεια είτε από φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων - δεν συνιστά νίκη επί του θανάτου (κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε κάποιας μορφής ανάσταση, μετεμψύχωση κλπ.). Είναι άλλο πράγμα να θαυμάζουμε το έργο του Λιαντίνη φερ\'ειπείν ως καθηγητή ή συγγραφέα, και άλλο να υπερβάλουμε σχετικά με το \"μεγαλείο\" του τρόπου που επέλεξε για να φύγει. Να το σεβαστούμε, ναι, αλλά μέχρι εκεί... Καλό είναι τα media να προσέχουν λίγο το πώς διαχειρίζονται τέτοια θέματα γιατί ενδεχομένως στέλνουν λάθος μηνύματα και δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις.

 7. avatar περαστικος ξανα

  [...] Εκθειάζει έναν άνθρωπο που το μέγα έργο της ζωής του ήταν ότι κατάφερε και... αυτοκτόνησε. Ύστερα πως κατάφερε και νίκησε το θάνατο? πεθαίνοντας? ε, τι νίκησε αφού πέθανε? Ο αρθρογράφος [...] φαίνεται πως έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, αφού εγκωμιάζει κάποιον που ασχολήθηκε όλη του τη ζωή για να καταφέρει ένα πράγμα που στο τέλος έτσι κι αλλιώς όλοι θα το πάθουμε χωρίς να καταβάλουμε κανένα ιδιαίτερο κόπο. Είναι αυτό δηλαδή πρότυπο άξιο μίμησης? Θα τρελαθούμε εδώ πέρα εντελώς?

 8. avatar φημες

  Το όνομα του ακουγόταν έντονα ως μέλος της περιβόητης ομάδας έψιλον.

 9. avatar καλα…

  ενταξει ο ανθρωπος ειχε καψει εγκεφαλο απο την πολυ φιλοσοφια.απλα ηταν ιδιορυθμος ανθρωπος.και απο τα βιντεο που ειδα λιγο πολυ ετσι σκεφτομαστε ολοι.τπτ το ιδιαιτερο παμε παρακατω

  1. avatar Antony Twin

   Οταν συμβιβαστείς και συ με την ιδέα του θανάτου , όταν δηλαδή έρθει η ώρα σου , εύχομαι να έχεις κατανοήσει έστω τα μισά της διδασκαλίας του Λιαντίνη.. Να είσαι έστω λίγο εξισωμένος με το γεγονός του δικού σου αφανισνού

  2. avatar Δημητρόπουλος Κωνσταντίνος

   Ευχαριστώ την δυνατότητα να εξισώνω τον κόπο συνανθρώπων μας με τον φθόνο για να τους σχολιάζω. Λυπάμαι για τις εμμονές που διακρίνω στην κριτική μιας μηδενικής ελευθερίας απέναντι σε σαφείς θέσεις παιδείας και πράξεων. Ο Λιαντίνης δεν πείραξε φιλοτομαριστικά κανέναν στο διάβα του. Ντρέπομαι να υπεισέλθω σε χαρακτηρισμούς και απλά αναζητώ τουλάχιστον ως ισος στην δυνατότητα έκφρασης σεβασμό στην αλήθεια του.

 10. avatar dum

  Οταν νιωθεις οτι εχεις ζησει δυο ζωες, οπως αυτος, δεν εισαι καταθλιπτικός.

 11. avatar ΣΑΛΑΧΙ

  Ο καθηγητής Λιαντίνης έπεσε στην παγίδα της υπερβολικής γνώσης. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πεπερασμένος, δεν αντέχει να επεξεργαστεί τα μυστήρια του σύμπαντος, έχει ένα όριο. Πέρα από αυτό το όριο λέμε ότι \"τα΄παιξε\", \"τρελάθηκε\", \"τα΄φτυσε\". Κάτι τέτοιο πιστεύω ότι έπαθε αυτός ο τόσο πνευματικός άνθρωπος που δεν του αξίζει να τον χλευάζει ο καθένας. Του έγινε έμμονη ιδέα ο θάνατος, τόσο που δεν περίμενε το τέλος του αλλά πήγε να το συναντήσει μια ώρα αρχύτερα. Ίσως να ανυπομονούσε να μάθει τη συνέχεια... Εύχομαι να βρήκε τις απαντήσεις που ζητούσε.

 12. avatar Ήρων

  Οι μη γνωρίζοντες, ας μην κρίνουν την Δύναμη της πράξης του καθηγητή Λιαντίνη γιατί Υβρίζουν. (κατά δεύτερο λόγο, ας προστατευτούν από τον εαυτό τους γιατί, αποκαλύπτουν την μόρφωσή τους και την νοημοσύνη τους)

  1. avatar Andreas Getsim

   εχετε απολυτο δικιο.πτωχη τω πνευματι για να καταλαβουν το σκεπτικο του Λιαντινη.

 13. avatar ρενουλα

  Μου ειναι αδυνατον να κατανοησω την σταση του Ειχε επηρεαστει απο την επιστημη του η ηταν καταθλιπτικος Τι ειδους φιλοσοφια ειναι αυτη και τι κερδισε;Ηθελε να φυγει νεος και ακμαιος; Φοβοταν το μελλον και τι θα του εφερνε; Αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου

 14. avatar raian

  Ενα ολοκληρο αρθρο στα πορτρετα για καποιον ο οποιος ειχε ψυχολογικα προβληματα και αυτοκτονησε.
  Νικησε τον θανατο - κοιταξε τον θανατο - ηρωας - ελευθερος - λιονταρι - αθανατο πνευμα και διαφορες τετοιες π.........ριες. Ο καθηγητης ειχε αυτα τα προβληματα που ειχε και τα εγραψε πριν αυτοκτονησει. Οι υπολοιποι που αναπαραγουν και ηρωποιουν χρονια τωρα την αυτοκτονια ενος ψυχολογικα αρρωστου ανθρωπου τι προσπαθουν να δειξουν - πετυχουν?

 15. avatar Καλλιστος

  [...]
  Παρακαλώ ας μείνει το θέμα χωρίς άλλες δημοσιεύσεις..

 16. avatar Νόμισις

  Κοίταξε το θάνατο στα μάτια και γύρισε τον [...] στη ζωή. Και είναι αξιοθαύμαστο αυτό; Θα τρελαθουμε! Τότε θα ` πρεπε όλοι οι άνθρωποι ανά τους αιώνες να είχαν σπάσει ρεκόρ αυτοκτονιών. Εκτός κι αν ήταν όλοι [...]

 17. avatar Σαρακοστή

  Αν αγαπάς τον θάνατο μισείς την ζωή . Αν φοβάσαι τον θάνατο είσαι δειλός. δημιουργώ χαρίζω πίσω την αγάπη που με δημιούργησε και αφήνω σημάδια σε αυτό το κόσμο για να μαθαίνουν οι μικροί και να θυμούνται οι μεγάλοι.
  Όλα τα άλλα είναι μπούρδες σαν τον γεμάτο αέρια σωλήνα που υπήρξε ο αποθνησκων.

  1. avatar Πελοπας

   Ο Σαούλ τα είπε αυτά ή κάποιος μισογύνης ιεράρχης τύπου Χρυσόστομου;
   Δεν μπορείτε να καταλάβετε καλά καλά ότι μερικοί άνθρωποι σκέφτονται σε άλλο ή απλά διαφορετικό επίπεδο, αλλά έχετε και την ψευδαίσθηση ότι κατανοείτε τον θείο λόγο. Μπορεί να είστε η χαρά του ιερέα αλλά σίγουρα είστε η απογοήτευση του Δημιουργού.

 18. avatar Απλα

  Ο καθηγητης ειχε καταθλιψη κ κανεις δεν το καταλαβε!!!!!Μονο ενας καταθλιπτικος αυτοκτονει!!!!

  1. avatar Nikath13

   Είχε χάσει την ευθεία ο καθηγητής και είχε πλάγια πάει το μυαλό του

 19. avatar Φίλος

  Τον θάνατο δεν μπορείς να τον κινήσεις απ\' έξω, αλλά μόνο από μέσα, αφού μπεις μέσα του... Πράγματι, μόνο ο ΧΡΙΣΤΟΣ κι όσοι, κατάχάριν, ανήκουν στον Χριστό. Τα υπόλοιπα μπορεί να είναι ενδιαφέροντα, αλλά καταλήγουν σ\' ένα κασελάκι....

  1. avatar ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ

   Άρα \"Φίλος\" σύμφωνα με όσα λες και ο Λιαντίνης νίκησε τον θάνατο από μέσα (αυτό νόμιζε και ο ίδιος εξάλλου) κάτι που όμως μπορεί να κάνει και ο καθένας, χωρίς να καταφύγει απαραίτητα στην αυτοκτονία. Και γνωρίζουμε πως ο Λιαντίνης ούτε κατά διάνοια δεν ανήκε καταχάριν στο χριστό, όπως και πολλοί άλλοι. Εγώ λέω ότι το \"μέσα\" είναι χρήσιμη σοφιστεία για όσους φοβούνται το \"έξω\" επειδή καταλήγει σε ένα κασελάκι όπως μας γράφεις. Αλλιώς, δεν ασχολούνται καθόλου, θεωρώντας το α-νόητο ζήτημα και αδιαφορούν για το θάνατο συνεχίζοντας να απολαμβάνουν τη ζωή.

   1. avatar αχ λουλιτσα

    απο λαμβανουν την ζωη.....
    παρα παρα παρα παρα πολυ πονηρη λεξη το απολαμβανουν......
    αυτος που την επιννοησε ηταν μεγαλη .......λιτσα
    τοχε ψαξει το θεμα....
    απο που λαμβανουν την ζωη αυτοι που την απολαμβανουν και ποια η σχεση τους με τους ζωοδοτες;;;
    τι θα παθουν οταν τους κοψουν την παροχη οι τελευταιοι......
    απολαμβανουν τη ζωη............
    με τι οργανα απολαμβανουν τη ζωη;; με καποιες απο τις τρυπες τους ;;; αυτονομα αυτοδιαχειριζομενα και αυθυποστατα ή σε συναφεια και αντιπαραβολη με τον μη απο - λαμβανοντα.....
    ....ουαου ........ φορτωσα....... απο λαμβανω
    λεξάρα !!!!

 20. avatar αχ λουλιτσα

  Θα πεθάνω, θάνατε, όχι όταν θελήσεις εσύ, αλλά όταν εγώ θα θελήσω...........
  ..........
  θυμωσε ο μανωλιος και ξυρισε τα...... φρυδια του
  Σαν \'\'\'Τhanatos\'\' αυτο και μονο το σχολιακι εχω να κανω....
  Χωρις να ξερεις για ποιον λογο υπαρχεις και τι ακριβως εισαι περα απο μια σακουλα με οργανικα και ανοργανα στοιχεια ορισμο του τι ειναι ζωη δε μπορεις να δωσεις....
  ομοιως για θανατος ,τι να ορισεις....;;;; μεταλλαγη αυτου που δεν ορισες......;;;;
  Επιστημονικη σκεψη ειναι αυτη που δινει ορισμους επακριβεις στις εννοιες πριν καν αρχισει να επεξεργαζεται
  Αν μιλας για ζωη και θανατο χωρις ναταχεις ορισει - προσδιορισει και καθενας καταλαβαινει οτι γουσταρει αυτο δεν ειναι επιστημοσύνη ειναι .....φιλο σοφια.....
  Η μονη σοφια πουχω φιλη ειναι μια νοστιμουλα ακαταδεχτη....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει