Ζητήματα που ανάγονται στην ελληνική κυριαρχία, ούτε ετέθησαν στη συνάντηση ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας στο Βίλνιους, ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Αυτό άλλωστε επανέλαβε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή την Παρασκευή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε χώρες του Κόλπου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ερωτώμενος σχετικά με τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βίλνιους, σημείωσε πως: «Το συζητήσαμε πολύ καθαρά, πολύ ανοιχτά με τον κ. πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Δηλαδή, το θέμα του εξοπλισμού αυτών των νησιών. Για την ακρίβεια, ο υπουργός Εξωτερικών μου μίλησε, μιλάει και θα μιλήσει με τον ομόλογό του για το θέμα αυτό. Βεβαίως, το θέμα αυτό δεν πηγάζει μόνο από την Ελλάδα, ορισμένοι φίλοι της και το λόμπι στον Λευκό Οίκο τους υποκινούν συνεχώς.

Ως αποτέλεσμα αυτής της υποκίνησης δημιουργούνται κατά καιρούς ανεπιθύμητες καταστάσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών μας κ. Χακάν (Φιντάν) είναι σε επαφή με τον ομόλογό του και οι σχέσεις του συμβούλου μου Τσαγατάι Κιλίτς με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Μητσοτάκη θα κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ διαφορετική. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε αυτό γρήγορα».