Πολλές συζητήσεις έχουν προκαλέσει οι σχέσεις του κόμματος «Σπαρτιάτες» που κατάφερε να εκλέξει 12 βουλευτές στη νέα Βουλή με τον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσαυγίτη, Ηλία Κασιδιάρη.

Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής της Νομικής Αθηνών, Νίκος Παπασπύρος, ανέφερε σχετικά με το ενδεχόμενο να ακυρωθεί η εκλογή του ακροδεξιού κόμματος: «Εξαρτάται από τα στοιχεία που θα προσκομιστούν. Αν τα στοιχεία στοιχειοθετούν επαρκώς ότι πίσω από αυτό το κόμμα είναι ο κ. Κασιδιάρης, κάποιος που έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση και με τον έναν ή άλλον τρόπο ασκεί διοίκηση στο κόμμα αυτό. Τότε το ανώτατο ειδικό δικαστήριο θα θεωρήσει ότι δεν έπρεπε να ανακηρυχθεί και θα προχωρήσει σε ακύρωση της εκλογής των βουλευτών».

Όσο για το ποια στοιχεία έχουν νομική βαρύτητα, αναφέρει: «Αυτά τα στοιχεία είναι στοιχεία που θα αξιολογηθούν από το ανώτατο ειδικό δικαστήριο. Το λεγόμενο εκλογοδικείο. Αν για παράδειγμα αποδειχθεί ότι οι βουλευτές του κόμματος αυτού, έστω εν μέρει ελέγχονται από τον κ. Κασιδιάρη είναι πολύ σημαντικό στοιχείο που δείχνει έμμεση άσκηση ελέγχου του κόμματος. Άρα τα στοιχεία αυτά, εφόσον γίνουν οι προσφυγές θα αξιολογηθούν εκ πρώτης όψεως φαίνονται αποχρώντα. Αν το δικαστήριο οδηγηθεί σε αμφιβολία, τότε δεν θα ακυρώσει. Αν όμως πειστεί θα ακυρώσει την εκλογή».

Τέλος αρκετές είναι οι φήμες που έχουν κυκλοφορήσει και λένε πως θα χρειαστούν συμπληρωματικές εκλογές για την κατανομή των συγκεκριμένων εδρών, εφόσον ακυρωθεί η εκλογή των Σπαρτιατών. Ο κ. Παπασπύρος, έχει διαφορετική άποψη: «Θα συμβεί ότι οι βουλευτές και οι επιλαχόντες τους δεν μπορούν να εκλεγούν. Άρα οι έδρες τους παραμένουν αδιάθετες και θα διατεθούν στα υπόλοιπα κόμματα χωρίς συμπληρωματικές εκλογές. Είναι καθαρό ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος γιατί αφορά κώλυμα και δεν αφορά τις εκλογές, δεν έχει παραβιαστεί η διαδικασία των εκλογών».