Σκηνικό αντίστοιχο εκείνου των εκλογών του Μαΐου καταγράφουν οι τρεις δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν την Τρίτη σε MEGA, ΑΝΤ1 και ΣΚΑΪ.

Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις δείχνει να πετυχαίνει την αυτοδυναμία ακόμα και στο πιο ακραίο σενάριο της… οκτακομματικής Βουλής που δείχνει η εκτίμηση της Metron Analysis, έστω και αρκετά «ψαλιδισμένη». Αμετακίνητη παραμένει και η διαφορά που αποτυπώθηκε στις εκλογές του Μαΐου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και η οποία κινείται μεταξύ 20,3 και 21,1 μονάδων.

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, εμφανίζεται από 34,8% που του δίνει η πρόθεση ψήφου της Metron Analysis, μέχρι το 43,4% που του δίνει ως ανώτερο όριο η εκτίμηση ψήφου της Marc.

Στην εκτίμηση εδρών κινείται από τις 157 της Metron Analysis, που μοιάζει το χειρότερο -για την Πειραιώς- σενάριο σε περίπτωση οκτακομματικής Βουλής, στις 161 της Marc και τις 163 της Pulse.

Σταθερός αλλά και κάτω από το 20% εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στις τρεις δημοσκοπήσεις. Σταθερά και με ελαφρά πτωτική τάση δείχνουν να κινούνται το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, ενώ από εκεί και πέρα γίνεται «μάχη».

Η Πλεύση Ελευθερίας σύμφωνα και με τις τρείς έρευνες δείχνει να σταθεροποιείται στην 5η θέση, ενώ «μάχη» για την 6η δίνουν Ελληνική Λύση και Νίκη. Η «έκπληξη» ήρθε από την Metron Analysis, η οποία στην εκτίμησή της, δείχνει τη Βουλή οκτακομματική με το ΜέΡΑ25 να καταφέρνει έστω και οριακά να εξασφαλίσει την εκ νέου εκπροσώπησή του στη Βουλή.

Πρώτη εμφάνιση στις μετρήσεις δύο εκ των τριών εταιρειών και για τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι καταγράφηκαν μετά τη «γραμμή» Κασιδιάρη.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Στις 21,1 μονάδες μετρά το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου, η Metron Analysis σε δημοσκόπησή της για λογαριασμό του MEGA.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 34,8% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 16,6% με μια διαφορά των 18,2 μονάδων. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 9,6% ενώ το ΚΚΕ στο 5,8%. Η Πλεύση Ελευθερίας βρίσκεται στο 4,7% και η Ελληνική Λύση στο 4,4%. Στο 2,8% καταγράφονται τόσο η Νίκη όσο και το ΜέΡΑ25, ενώ καταγράφεται και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1%.

H δημοσκόπηση της Marc

Στις 20,3 μονάδες καταγράφει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, η Marc σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 38,5% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 18,2%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 10,3% και το ΚΚΕ με 6,7%. Σε αρκετά υψηλά ποσοστά βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας με 4,8%, ενώ ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 3,7%.

Η Νίκη φαίνεται να μπαίνει οριακά στη Βουλή με 3%. Μόλις στο 1,9% καταγράφεται το ΜέΡΑ25 ενώ για πρώτη φορά υπάρχει καταγραφή των Σπαρτιατών με 1,4%.

Η δημοσκόπηση της Pulse

Στις 21 μονάδες εκτιμά τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑδημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου, με όλες τις απαντήσεις (εκτίμηση) η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται στο 38%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17,5%. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11% και το ΚΚΕ με 6,5%. Η Πλεύση Ελευθερίας δείχνει να σταθεροποιείται στην 5η θέση με 4%, ενώ ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 3,5% και η Νίκη με 3,5%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε «ελεύθερη πτώση» μοιάζει το ΜέΡΑ25 που υποχωρεί στο 1,5% ενώ για πρώτη φορά καταγράφονται οι Σπαρτιάτες με 1,5%. Η «γκρίζα ζώνη» εκτιμάται στο 10%.