«Θα υπηρετούμε τα συμφέροντα του έθνους, πέρα και πάνω από τις κομματικές ετικέτες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι: «δεν θα υπήρχε καλύτερη μέρα για τη συνεδρίασή μας από τη σημερινή, από τα 48α γενέθλια της μεγάλης μας παράταξης, δηλώνοντας την πίστη μας στη Δημοκρατία την οποία τιμούμε με τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας. Δικαιώνεται εμφατικά η ταυτότητα της ΝΔ, όπως την προσδιόρισε ο ιδρυτής μας, Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Και συνέχισε: «Μετά από 39 μήνες γόνιμης διακυβέρνησης, η ΝΔ είναι η παράταξη όλων των Ελλήνων που κοιτούν μπροστά και στοχεύουν ψηλά. Οι εξελίξεις απαιτούν να θέσω πρώτος το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε. Η 48Η ΝΔ εκφράζει το κοινωνικό ρεύμα όπου ο πατριωτισμός της ευθύνης συναντά την πρόοδο. Με δυνάμεις που συντηρούν την παράδοση με την ανανέωση». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις 4 δεσμευτικές αρχές της ΝΔ, αλλά με αδέσμευτη σκέψη και έχοντας πάντα ακέραια τα εξής:

  • Προστασία της πατρίδας
  • Ανοικτή και παραγωγική οικονομία
  • Δίκαιη κοινωνία και εθνική ενότητα.

Αυτά τα «όπλα» μας επέτρεψαν από το να βγούμε νικηφόρα από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μας χτύπησαν. Η χώρα αμύνεται με επιτυχία στις εθνικές προκλήσεις και το εισαγόμενο κύμα ακρίβειας. Καμία κυβέρνηση δεν συνάντησε τόσα πολλά εμπόδια σε τόσο μικρό χρόνο. Είναι η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που υπομένει. Πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη στην Ευρώπης και στη μείωση της ανεργίας, στηρίζει όσο μπορεί το εισόδημα των νοικοκυριών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων χωρίς να ναρκοθετούμε το κοινό μας μέλλον.

Γνωρίζετε την προσπάθεια αυτή, καθώς το κοινοβουλευτικό μας έργο δεν έχει προηγούμενο. 330 νομοσχέδια επεξεργαστήκατε και ψηφίσατε. Πραγματοποιήσατε ως ΚΟ της ΝΔ πάνω από 6000 ομιλίες στην ολομέλεια και στις ειδικές επιτροπές της βουλής. Σταθήκατε στο ύψος των απαιτήσεων.

Μητσοτάκης: «Η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της»

«Σε εθνικό επίπεδο μένουμε σταθεροί στις θέσεις μας οπλισμένοι με το διεθνές δίκαιο. Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι ένοπλες δυνάμεις και οι σύμμαχοί μας» τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ ξεκαθαρίζοντας ότι: «Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο. Γαλανό όμως θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις μας με τους γείτονές μας». Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων σημείωσε: «Αν κάτι με κάνει αισιόδοξο είναι ότι το δηλητήριο των λόγων της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει στους λαούς».

Έλληνες και Τούρκοι γνωρίζουν ότι: «Η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της». Ξέρουν ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται με ρητορικά πυροτεχνήματα. Η Ελλάδα περιμένει την άλλη όχθη του Αιγαίου στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης. 

Μήνυμα σε Τουρκία

«Οι ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές» σημείωσε κάνοντας λόγο για ισχυρά αναχώματα απέναντι στη Μόσχα που επιχειρεί να μετατρέψει την ενέργεια σε «όπλο». 

Για την ενεργειακή κρίση 

Κανείς μηχανισμός εθνικός δεν μπορεί να καλύψει ένα τεράστιο κύμα ανατιμήσεων. Για αυτό – είπε- δίνει τη μάχη για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση. Η Αθήνα τόνισε είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που ζητούν μια κοινή απάντηση, σημειώνοντας ότι πρέπει να τεθεί πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σε μια τέτοια αναγκαιότητα δεν μπορούν να σταθούν επιχειρήματα υπέρ του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού, γιατί όταν οι αγορές δεν κινούνται σωστά τον λόγο πρέπει να έχει η πολιτεία. 

Σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα – Τι είπε για την απλή αναλογική

Σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι καταστροφολογεί για τα πάντα. «Κατασκευάζει απώλειες από τον κορονοϊό, καταγγέλλει παραβίαση του ασύλου, όταν η αστυνομία πιάνει συμμορίες που δρούσαν μέσα στις φοιτητικές εστίες. Πουλάει σε φθηνή τιμή, ακριβά ψέματα υποσχόμενη στους πάντες τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά: «Άκουσα τον κο Τσίπρα να λέει χωρίς να ντρέπεται ότι αν είχε τη δυνατότητα να μοιράσει 50 δις θα ήταν πρωθυπουργός μέχρι να βαρεθεί. Αυτό είναι χυδαιότητα που έχει καταδικαστεί από τους πολίτες. Σε αυτό τον λαϊκισμό της εξαγοράς των συνειδήσεων, οφείλουμε να αντιτάξουμε το δικό μας έργο». Στη συνέχεια κάλεσε την ΚΟ της ΝΔ να μιλήσει στους πολίτες με ειλικρίνεια για όσα έχουμε μπροστά μας, τονίζοντας: «Οι κοινωνικές ανισότητες πρέπει να μειωθούν. Το δίλημμα το οποίο διατύπωσα στη ΔΕΘ ισχύει στο ακέραιο: “Αν όχι εμείς, τότε ποιοι θα διαχειριστούν τις τύχες του τόπου;”. Δεν το λέω με καμία δόση αλαζονείας αλλά θα πρέπει να εξηγήσουν την εναλλακτική τους πρόταση οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Το εθνικό σκάφος πρέπει να είναι ισχυρό απέναντι στις τρικυμίες και το τιμόνι πρέπει να το κρατάμε σταθερά» είπε χαρακτηριστικά.

Για απλή αναλογική

Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ

«Οι πολίτες πρέπει εγκαίρως να πληροφορηθούν για την παγίδα της απλής αναλογικής. Η πρώτη κάλπη θα έχει το βάρος της τελικής. Θα είναι εκείνη που θα δείξει τι κυβέρνηση επιθυμούν ώστε με τη δεύτερη κάλπη να την εδραιώσουν. Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τη χώρα σε συνθήκες σταθερότητας, ώστε να συνεχίσει η σημερινή πορεία ανάπτυξης και να μην υπάρχει κανένα πισωγύρισμα. Με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ να είναι μονοκομματική αλλά όχι μονολιθική» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα μέτρα στήριξης

«Σε εθνικό επίπεδο, ό,τι και να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το σχέδιο στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας που έχουμε ανακοινώσει θα συνεχιστεί με μέτρα ρεαλιστικά και αποτελεσματικά. Με αντίπαλο μια διεθνή καταιγίδα οι Έλληνες νιώθουν ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μας προστατεύσει χωρίς να βάζει σε κίνδυνο την επόμενη ημέρα και αυτή η σχέση εμπιστοσύνης είναι η δύναμή μας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε δε στη θετική πορεία της οικονομίας και στις εξαγγελίες που έκανε από τη ΔΕΘ λέγοντας: «Σε λίγο 1,5 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις κοντά στο 7%. Από 1/1/2023 καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Κλείνει ένας μεγάλος κύκλος διαδοχικών φορολογικών ελαφρύνσεων και τόνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Οι εξαγωγές μας σπάνε κάθε ρεκόρ, τα έσοδα από τουρισμό θα ξεπεράσουν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας».