Δυο διαφορετικές στάσεις κρατάει τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία έναντι της χώρας μας, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλεί ότι η Άγκυρα θα λάβει μέτρα για το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών εκ μέρους των Ελλήνων κι από την άλλη πλευρά ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τάσσεται όπως δηλώνει υπέρ μιας ειρηνικής επίλυσης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. «Θέλουμε το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα φιλίας. Θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται δίκαια. Θέλουμε τα προβλήματα να λυθούν με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, μέσω διαπραγματεύσεων» όπως λέει.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας πάντως Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνει ότι «τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν».

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του δημοσιογράφου Μανώλη Κωστίδη από την Κωνσταντινούπολη, πηγές από την Τουρκία αναφέρουν πως γίνονται προσπάθειες για την έναρξη παρασκηνιακής διπλωματίας μεταξύ Βρυξελλών, Αθήνας και Αγκύρας προκειμένου αρχικά να μην αυξηθεί περαιτέρω η ένταση και ακολούθως να πέσουν οι τόνοι και στις δύο όχθες του Αιγαίου.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως «ενώ η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα. Από την άλλη οι ΗΠΑ, όπως γνωρίζετε, έχουν κάνει πρόσφατα βήματα υπέρ της Ελλάδας, σπάζοντας την πολιτική της ουδετερότητας. Στο παρελθόν ακολουθούσαν μια πολιτική ισορροπίας». Ο ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και αποκάλυψε ότι η Τουρκία θα στείλει «περισσότερες δυνάμεις στο νησί για την προστασία των Τουρκοκυπρίων. Ακόμη κι αν όλος ο κόσμος σταθεί απέναντί μας, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στην Κύπρο, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».