Η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην επιλογή του πλανήτη να μεταφερθεί σε μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, απάντησε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για τη σεναριολογία που έκανε την εμφάνισή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με τα «αίτια» πίσω από τις πρόσφατες φωτιές.

«Δεν χρειαζόταν να καούν τα δάση για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες. Αυτές μπορούν να φτιαχτούν και μέσα στα δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση βρίσκεται απέναντι στην επιλογή όλου του πλανήτη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης τύπου, ενώ χαρακτήρισε τη σχετική συζήτηση «ανυπόστατη».

«Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Δεν είναι εχθροί οι ανεμογεννήτριες, αλλά σύμμαχοι» σε αυτή την προσπάθεια, συνέχισε ο ίδιος.

Και πρόσθεσε: «Μου έκανε εντύπωση ότι συναντήθηκαν κάποια υπόγεια ρεύματα – οι αντιεμβολιαστές σκέφτηκαν αυτό το σενάριο».

Ωστόσο οι καμμένες εκτάσεις κρίνονται αναδασωτέες και δεν αλλάζει ο χαρακτήρας τους, είπε. Οι σχετικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, συμπλήρωσε, πρόκειται να εκδοθούν αργότερα σήμερα, καθ΄όσα ορίζει το Σύνταγμα, το οποίο, θύμισε, επιτρέπει τις παρεμβάσεις εντός των δασών για σπουδαίους λόγους:

«Και σήμερα που μιλάμε μέσα σε ένα δάσος μπορεί κανείς να κατασκευάσει ανεμογεννήτρια», όπως έχει ήδη συμβεί, σημείωσε καταληκτικά ο κ. Μητσοτάκης, απευθύνοντας έκκληση να έχουμε «πιο καθαρό μυαλό και να επιστρατεύσουμε τη λογική και όχι το συναίσθημα», γύρω από το ζήτημα αυτό.

Για εμπρησμούς

«Αν υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών θα το ερευνήσει η Δικαιοσύνη.

Είναι βέβαιο όμως ότι πολλές από αυτές είναι αποτέλεσμα εμπρησμών αλλά δεν ξέρουμε αν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο», δήλωσε εξάλλου ο πρωθυπουργός.