Ομαλά κύλησε η πρεμιέρα της εστίασης με τους καταστηματάρχες να υποδέχονται τους πελάτες στα καφέ, τα εστιατόρια και τα μπαρ τηρώντας σε γενικές γραμμές τα υγειονομικά πρωτόκολλα, χωρίς μουσική και μέχρι τις 22.45 το βράδυ.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τεράστια, αφού από νωρίς το πρωί άρχισαν να γεμίζουν τα γνωστά στέκια, ενώ οι κρατήσεις σε πολλά μαγαζιά έφταναν και το 90%.

Πεζόδρομοι, αυλές, ταράτσες  γέμισαν με τραπεζοκαθίσματα και πολλοί ήταν εκείνοι που απόλαυσαν τον καφέ, το φαγητό ή το ποτό τους μαζί με την οικογένεια ή λίγους φίλους, αφού σε κάθε τραπέζι τηρείται το όριο των 6 ατόμων.

Ο μεγάλος όγκος των πελατών δείχνει και την ανάγκη του κόσμου για αποσυμπίεση και στιγμές χαλάρωσης, ωστόσο ο κορονοϊός καραδοκεί και όπως επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη σε όλους τους τόνους δεν πρέπει κανείς να εφησυχάζει.

Και μπορεί η επανεκκίνηση της εστίασης να λειτουργεί ως «οδηγός» για την οριστική έξοδο από το lockdown, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι όλες οι μετακινήσεις εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, καθώς ακόμα και για την επίσκεψη σε καφέ ή εστιατόριο οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6, ενώ υπάρχει και ο χρονικός περιορισμός των 3 ωρών για τα ψώνια με μήνυμα στο 13032.

Παράλληλα από χθες διευρύνθηκε κατά μία ώρα το ωράριο μετακίνησης των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 23:00 και λήγει στις 05:00 τα ξημερώματα.

Οι ημερομηνίες «σταθμοί» για το τέλος του lockdown

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό  η εστίαση θα αποτελέσει το crash test για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων το επόμενο διάστημα,  καθώς εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, σειρά έχει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου, οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Αναλυτικότερα, το επόμενο βήμα θα γίνει με τα σχολεία, καθώς από την επόμενη Δευτέρα, επιστρέφουν στις τάξεις τους οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων. Βασικό εργαλείο θα είναι τα self test καθώς τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό θα πρέπει να διενεργούν τεστ αυτοδιάγνωσης. Παράλληλα,  το υπουργείο Παιδείας, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παραταθεί το σχολικό έτος. Βάσει τη συγκεκριμένης απόφασης το έτος παρατείνεται:

·         Έως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά

·         Έως την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια

Το Σάββατο 15 Μαΐου θα γίνει η πρεμιέρα του τουρισμού που θα λειτουργήσει με αυστηρές προδιαγραφές τόσο για τους εμβολιασμένους επισκέπτες όσο και για εκείνους που θα ταξιδεύουν με διαγνωστικά τεστ. Οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.

Την ίδια μέρα αναμένεται να απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις ώστε οι πολίτες να μπορούν ελεύθερα να κινούνται από νομό σε νομό. Σύμφωνα με τον υπ. Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη εκείνη την περίοδο αναμένεται επίσης να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο το ωράριο των καταστημάτων εστίασης, υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. Παράλληλα, ενδέχεται να σταματήσει και η υποχρέωση αποστολής ειδικού SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών.

Στις 15 Μαΐου ανοίγουν για το κοινό και οι οργανωμένες παραλίες, καθώς όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης οι παραλίες θα ανοίξουν στο πλαίσιο της έναρξης της τουριστικής σεζόν.