Με την επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου σήμερα στο Ριάντ, επισφραγίζεται η πολιτικοστρατιωτική ενίσχυση των δεσμών  Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας καθώς η χώρα μας θα διαθέσει στο αραβικό κράτος μια πυροβολαρχία του συστήματος αεράμυνας Patriot συμπεριλαμβανομένου και του απαιτούμενου προσωπικού το οποίο ανέρχεται στα… 120 άτομα.

Η παραχώρηση του εν λόγω οπλικού συστήματος γίνεται προκειμένου να λάβει επίσημη μορφή η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πολυεθνική δύναμη που παρέχει συνδρομή στην ενίσχυση της αεράμυνας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων. Στην πολυεθνική αυτή δύναμη μετέχουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιορδανία και το Πακιστάν.

Από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται λόγος για μια ακόμη στρατηγική συμμαχία στην ευρύτερη περιοχή καθώς αναβαθμίζει τη χώρα μας στη διεθνή κοινότητα και ενισχύει το αμυντικό της πεδίο με τις χώρες του αραβικού τόξου.

Σημειωτέον ότι σήμερα ο κ. Δένδιας θα έχει επαφές με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για τις εξωτερικές υποθέσεις καθώς επίσης και με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου με τον οποίο άλλωστε θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας.