Αναβάλλεται η συζήτηση για άρση του lockdown στην Αττική μετά τον αριθμό – ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο (2.147), καθώς έσπασε το φράγμα των 2.000 γυρίζοντας το λεκανοπέδιο επιδημιολογικά δυόμισι μήνες πίσω, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων συνιστά την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 45 ημερών.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η επιδεινούμενη αυτή επιδημιολογική εικόνα σε συνδυασμό με την ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ αλλά και την υπερ-μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων δεν αφήνουν περιθώρια στην κυβέρνηση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, παρότι πρόθεσή της ήταν να δοθεί ανάσα στην αγορά με το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου και να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για απότομη κλιμάκωση της επιδημίας, δηλαδή για πικ του κύματος, το οποίο σύμφωνα με υπολογισμούς θα συνεχίσει να κορυφώνεται και την επόμενη εβδομάδα και μετά θα αρχίσει να υποστρέφεται. Οι συσκέψεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι κρίσιμες, ενώ την Παρασκευή αναμένεται η τελική εισήγησή των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση, οπότε θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις. Πάντως, όπως όλα δείχνουν η καραντίνα θα παραταθεί τουλάχιστον για μία εβδομάδα (8 Μαρτίου), οπότε και θα επανεξεταστεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

«Σπάει τα κοντέρ» η Αττική – «Καμίνι» ο Πειραιάς

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των 2.147 κρουσμάτων, 1.047 εντοπίζονται στην Αττική με το κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά κυριολεκτικά να «βράζουν» με 285 νέες μολύνσεις να εντοπίζονται στο κέντρο της πρωτεύουσας και 259 νέα κρούσματα και μια αναλογία 57,68 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού στον Πειραιά.

Η κατανομή περιφερειακές ενότητες της Αττικής:

  • Ανατολική Αττική: 95 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 95
  • Δυτική Αττική: 49
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 140
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 285
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 100
  • Πειραιάς: 259
  • Π.Ε. Νήσων: 24

«Γονατίζουν» ξανά τα νοσοκομεία

H αρνητική επιδημιολογική πορεία της Αττικής, αποτυπώνεται και στην «έκρηξη» των εισαγωγών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, καθώς εισήχθησαν χθες 179 ασθενείς με COVID-19 – σε «Ευαγγελισμό», «Σωτηρία», «Θριάσιο» και «Αττικόν» – ενώ γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στις εφημερίες των νοσοκομείων Λαϊκό, Αλεξάνδρα και Ελπίς έδωσαν τεράστια μάχη για να καταφέρουν να εξυπηρετήσουν τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά των ασθενών που μολύνθηκαν από κορονοϊό. Τραγική είναι η κατάσταση και με τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, καθώς οι κενές θέσεις σε κλίνες Εντατικής εξαντλούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νοσοκομεία γεμίζουν από 50αρηδες και 60αρηδες, καθώς πλέον είναι πολύ μεγάλη η ενδοοικογενειακή μετάδοση, δηλαδή κολλάει ένα μέλος της οικογένειας και μολύνει και τα υπόλοιπα.

«Συναγερμός» σε δομή ηλικιωμένων

Πολλά από τα κρούσματα αφορούν και συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία φιλοξενούν ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν πάνω από 70 θετικοί ασθενείς σε κλινική του Πειραιά αλλά και άλλοι 15 θετικοί ασθενείς σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων στην Κυψέλη και τον Γέρακα. Η περαιτέρω αύξηση των εισαγωγών τις επόμενες μέρες στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου θεωρείται δεδομένη, ενώ αυτές αναμένεται να πιέσουν ακόμη περισσότερο το σύστημα Υγείας.

Απογοητευτική εικόνα σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Αυξητική είναι η τάση της πανδημίας και στη Θεσσαλονίκη, με τα 205 νέα κρούσματα και τον πονοκέφαλο των μεταλλάξεων να προκαλούν εκ νέου ανησυχία. Υπενθυμίζεται ότι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης τα οποία οδήγησαν τον δήμο στο αυστηρότερο lockdown. Η μετάλλαξη κρίνεται η πλέον επικίνδυνη καθώς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Στην Αχαΐα τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τις 13 Φεβρουαρίου και ισχύουν έως σήμερα μάλλον δεν έχουν αποφέρει ακόμα τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η περιφερειακή ενότητα κατέγραψε 121 νέα κρούσματα και υψηλή αναλογία μολύνσεων ανά 100.000 πληθυσμού στις 38,99.

Τα σενάρια για το λιανεμπόριο και το νέο SMS

Τα σενάρια για επανεκκίνηση των εμπορικών δραστηριοτήτων, άνοιγμα των σχολείων και άρση του αυστηρότερου lockdown των επιβαρυμένων περιοχών, όπως η Αττική σε μία ή δύο εβδομάδες ήδη επανεξετάζονται από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η τρέχουσα εβδομάδα θα κρίνει τις εξελίξεις. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν τα καταστήματα ακόμα και με τη μέθοδο του click away και γι’ αυτό δημιουργήθηκε ο νέος πενταψήφιος αριθμός, το sms στο 13032, όπου θα στέλνουμε μήνυμα μόνο μία φορά την ημέρα για να κάνουμε τα ψώνια μας στα καταστήματα, όποτε αυτά ανοίξουν. Τα sms στο 13032 θα έχουν διάρκεια μέχρι τρεις ώρες, θα χρησιμοποιείται μόνο μία φορά την ημέρα, ενώ παραμένει κανονικά το μήνυμα 2 στο 13033 για αγορές στα σούπερ μάρκετ.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Με δυσκολία χαράσσεται και το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας αλλάζει τα σχέδια της κυβέρνησης, προτάσσοντας πλέον την επιστροφή των μαθητών Λυκείου στα θρανία – όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες- δεδομένου ότι απέχουν επί μήνες από τις σχολικές αίθουσες και οι μαθητές της τρίτης Λυκείου καλούνται σε 2,5 μήνες να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις. Το θετικό είναι ότι θα υπάρχει μείωση της εξεταστέας ύλης, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθεί το σχολικό έτος για να καλυφθούν τα κενά που δημιούργησε το παρατεταμένο lockdown.