Κάθετα αντίθετος με τις διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που αναμένεται να ξεκινήσουν την προσεχή Δευτέρα 25 του μηνός είναι ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο θεωρητικός της επονομαζόμενης «Γαλάζιας Πατρίδας», το δόγματος δηλαδή που θέλει τη γειτονική χώρα να θεωρεί πως της ανήκει μια σειρά από θαλάσσια σύνορα, υφαλοκρηπίδες και Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.

Ο κ. Γκιουρνενίζ χαρακτηρίζει την Ελλάδα «κακομαθημένη χώρα» που επιχειρεί να καταπατήσει τουρκικά «δικαιώματα» στην Ανατολική Μεσόγειο. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα Σοζκού τονίζει ότι ο διάλογος με την Ελλάδα δεν έχει νόημα και πως αυτό που προέχει είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Τουρκίας.

«Η πρόσκληση προς την Ελλάδα παρά τη κακομαθημένη και ασυμβίβαστη στάση της, δεν έχει κανένα νόημα. Μέχρι σήμερα χρησιμοποιεί τις διερευνητικές συνομιλίες ως όχημα επιβολής των θέσεων της στην Τουρκία. Υπάρχει κάτι το σαφές. Η Ελλάδα και οι χώρες – ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν να στριμώξουν την Τουρκία στην Ανατολία. Η Τουρκία γεωπολιτικά, πολιτικά και οικονομικά, είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της σε Αιγαίο και Μεσόγειο» όπως τονίζει.

Μάλιστα επιχειρώντας να ερμηνεύσει τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πως η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, σημείωσε πως δεν περιμένει να υπάρξει αποτέλεσμα στο νέο κύκλο διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες.