Στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού αναφέρθηκε από το βήμα του Thessaloniki Summit 2020 ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξέφρασε την πεποίθησή του πως «αν όλοι τηρήσουν τα μέτρα κι ο ιός πέσει, το lockdown θα μπορούσε να λήξει σε τρεις εβδομάδες, ώστε να κάνουμε γιορτές με σχετική ομαλότητα».

Επίσης, πρόσθεσε ότι, εφόσον υπάρξει και το εμβόλιο το 2021 θα μπορούσε να είναι μια καλύτερη χρονιά. Επισήμανε επίσης ότι, τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλά στο «μέτωπο» της πανδημίας και συμπλήρωσε πως το δύσκολο μέτρο του lockdown αποφασίστηκε για να προληφθεί η εξέλιξη της πανδημίας, η οποία φαίνεται πως ήταν εκθετική τις τελευταίες ημέρες.

Σχετικά με το πακέτο μέτρων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι αυτά θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, τονίζοντας: «Για τις τρεις εβδομάδες του lockdown το κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μείνουν όρθιες και να μην καταστραφούν, διότι το ένα κεφάλαιο είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και το άλλο είναι, όταν τελειώσει η πανδημία, να υπάρχει οικονομία που θα συνεχίσει να λειτουργεί και να παράγει (…).

Ναι, το lockdown μας κάνει τη ζωή δύσκολη, αλλά η κυβέρνηση είναι από πάνω και έχει θεραπευτικά μέτρα με άμεση ισχύ, που θα μπορέσουν να δώσουν ανάσα».

Σχολιάζοντας τα παράπονα παραγόντων της πραγματικής οικονομίας ότι οι τράπεζες αποκλείουν τις μικρές επιχειρήσεις από την παροχή ρευστότητας, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν τραπεζικά κριτήρια στα δάνεια που δίνονται από τις τράπεζες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (…).

Αυτό θα σήμαινε να συναποφασίσουμε ότι θα έχουμε τις καταθέσεις μας σε επιχειρήσεις, που είναι εις γνώσιν μας ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να τα επιστρέψουν. Αν έπαιρνε κυβέρνηση την απόφαση να παρέμβει στα τραπεζικά κριτήρια και να δίνει δάνεια με πολιτικά κριτήρια, αυτό θα ήταν ο ασφαλέστερος δρόμος για την επόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Τέτοιου τύπου απόφαση από αυτή την κυβέρνηση δεν πρόκειται να ληφθεί».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι οι υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα, γιατί μπορούν να λάβουν δάνειο εγγυημένο κατά 80% από το δημόσιο. Και τι γίνεται με όσες επιχειρήσεις δεν πληρούν ούτε αυτά τα κριτήρια; «Για αυτές θεσπίσαμε την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα προγράμματα της Περιφέρειας, το πάγωμα ΦΠΑ, την αναστολή πληρωμών σε ΕΣΠΑ και εφορία και άλλα», είπε και πρόσθεσε πως το τραπεζικό σύστημα, στους μήνες που μεσολάβησαν από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, έχει δώσει τη μεγαλύτερη ρευστότητα που δόθηκε ποτέ.