Κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στάθηκε στην ανάγκη συντονισμού των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου.

Κατά τον σύντομο διάλογο πριν ξεκινήσει η συνάντηση, αφού εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του κ. Αναστασιάδη μετά από έναν χρόνο, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έρχεται «σε μία κρίσιμη στιγμή, όπου είναι απαραίτητος όσο ποτέ ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου, καθώς εξελίσσεται λίγες ημέρες μετά από μία θλιβερή και προσβλητική απόφαση για τον ελληνισμό και τον χριστιανισμό, του Ταγίπ Ερντογάν, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ακόμη ότι η ενέργεια αυτή του Τούρκου προέδρου έρχεται σε συνδυασμό με την αυξανόμενη προκλητικότητα στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ως «θετικό ότι η Ελλάδα ζητά έστω και με καθυστέρηση από τους εταίρους στην ΕΕ να επεξεργαστεί κυρώσεις κατά της Τουρκίας, για αυτή της την επιθετικότητα, πράγμα που διεκδικήσαμε από κοινού και πετύχαμε πέρυσι για την Κύπρο και τη κυπριακή ΑΟΖ».

Ανέφερε ακόμη ότι οι εταίροι μας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους καθώς το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι διμερές αλλά διεθνές. Πρόσθεσε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει να διεξαχθεί ξανά. Αναφέρθηκε και στην επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «είναι σημαντική εξέλιξη η επανέναρξη των συνομιλιών για την διερεύνηση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης με την υπογράμμιση ότι ο διάλογος ξεκινά από το σημείο που τον είχαμε αφήσει στο πλαίσιο Γκουτιέρες».

«Έχουμε έναν γείτονα που αντί να συμπεριφέρεται σαν Ευρωπαίος»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η παρουσία του στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνεχίζοντας ανέφερε: «Προσπαθούμε να είμαστε συντονισμένοι… Αυτό που απασχολεί περισσότερο στην παρούσα συγκυρία, είναι η νέα προκλητικότητα της Τουρκίας, που γίνεται οξύτερη, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, του μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τέμενος.

Αποτελεί και μία προειδοποίηση για το πώς πρέπει οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίζουν την Τουρκία και να αντιδράσουν… Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί και συνεργαζόμαστε, με την ελπίδα να αφυπνιστούν όσοι νομίζουν ότι με την καλή θέληση και με την διπλωματία και την ανοχή θα υπάρξει αποτέλεσμα. Ελπίζω οι προσπάθειες να αποδώσουν».

Κλείνοντας, ο κ. Ναστασιάδης ανέφερε: «Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου. Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουμε πάντα τον διάλογο, αλλά έχουμε έναν γείτονα που αντί να συμπεριφέρεται σαν Ευρωπαίος, συμπεριφέρεται σαν διεθνής ταραξίας… Προϋπόθεση όμως για τον διάλογο είναι ότι θα σταματήσουν οι έκνομες ενέργειες γιατί υπό την απειλή των κανονιοφόρων δεν μπορείς να ευελπιστείς ότι θα ακουστούν οι απόψεις της Ελλάδας και της Κύπρου».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.