Συνεχίζεται το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να χρησιμοποιεί και τη συνάντησή του με τον Λίβυο πρωθυπουργό Φαγιέντ Αλ Σάρατζ για να στείλει μήνυμα προσήλωσης στις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα μεταφέρει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο ευρωπαϊκό γήπεδο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει το ζήτημα της προαναγγελίας σεισμογραφικών ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ήδη χθες στη θεσμική ηγεσία της ΕΕ.

«Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ο πρωθυπουργός απέστειλε χθες Τετάρτη επιστολές προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε με νόημα απευθυνόμενος στην Άγκυρα: Ενδεχόμενο κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκία δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκικη, αλλά σε κρίση των συνολικών σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Τουρκικές ακταιωροί προωθούν λέμβους με μετανάστες στο Αιγαίο

Την ώρα που το θέμα του Έβρου «ξεφουσκώνει» καθώς δεν επιβεβαιώνεται η μεγάλη κινητικότητα μεταναστών, εικόνα που μάλλον τροφοδοτήθηκε με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, στο Αιγαίο καταγράφηκε προσπάθεια λέμβου με αλλοδαπούς να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικών ακταιωρών, όπως διαπιστώνεται από το βίντεο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το βίντεο περιλαμβάνει στιγμιότυπα από δύο ξεχωριστά περιστατικά, τα οποία έλαβαν χώρα, τις τελευταίες ημέρες, Βορειοανατολικά της νήσου Λέσβου, πλησίον της οριογραμμής των Ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το εν λόγω υλικό προκύπτουν, αναμφίβολα, οι εμφανείς προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να κατευθύνουν τις λέμβους με τους αλλοδαπούς, τις οποίες συνοδεύουν, στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, προκειμένου να εισέλθουν παρανόμως σε αυτά.

Επίσης, σε φωτογραφικό υλικό, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο σχετικό βίντεο, διακρίνεται η προετοιμασία και ο απόπλους λέμβου από τις τουρκικές ακτές, με πορεία προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα προς τη θαλάσσια περιοχή της νήσου Λέσβου.

Σημειώνεται ότι, η χώρα μας διαθέτει πλέον την ικανότητα μέσω του κατάλληλου εξοπλισμού να εντοπίζει τις λέμβους κατά την εκκίνησή τους από τα τουρκικά παράλια και να τις επιτηρεί ανελλιπώς, ενημερώνοντας παράλληλα τις αρμόδιες αρχές της γείτονος χώρας επ’ αυτού, προκειμένου να αναλάβουν τη διαχείριση των περιστατικών και να επιληφθούν ως οφείλουν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Το Λιμενικό Σώμα λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους Τρίτων Χωρών.

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: Έρευνες για πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο με την Λιβύη – Πραξικοπηματίας ο Χαφτάρ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον Λίβυο πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην Άγκυρα, χαρακτήρισε πραξικοπηματία τον Χαλιφά Χαφτάρ και μίλησε για τη συνεργασία με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την Hurriyet ο Ερντογάν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν αφήσαμε τη Λιβύη μόνη. Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στην επανένωση του φιλικού και αδελφικού λαού της Λιβύης γύρω από τα ίδια ιδανικά και την πολιτική ενότητα.

Πραγματοποιήσαμε μια αποτελεσματική συνάντηση με τον κ. Σάρατζ για να συμβάλουμε στην ευημερία των αδελφών μας από τη Λιβύη. Προτεραιότητα της Τουρκίας είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν

Υπογραμμίζω ότι χρησιμοποιώ την έκφραση του πραξικοπήματος από τον Χαφτάρ. Ο Χαφτάρ έδειξε για άλλη μια φορά το αληθινό του πρόσωπο απορρίπτοντας την πολιτική συμφωνία της Λιβύης και δηλώνοντας ότι ανέλαβε τη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ξανά είναι ένα άτομο που δεν ανησυχούσε ποτέ για τα προβλήματα του λαού της Λιβύης και απειλεί συνεχώς το μέλλον της Λιβύης. Είναι εμπόδιο για την ειρήνη».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ερντογάν είπε επίσης ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για μια στρατιωτική λύση

Αποφασισμένος και έτοιμος για όλα είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ότι αφορά την συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Ο υπουργός μίλησε στη Μάρα Ζαχαρέα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τόνισε πως είναι έτοιμος ακόμη για ανάληψη στρατιωτικής δράσης έναντι της Τουρκίας.

Σχετικά με το αν έχει παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα μια αυξανομένη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως: «Ασφαλώς και η συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά επιθετική. Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσει η Ελλάδα αυτή τη συμπεριφορά, η οποία έχει γενικά μια τάση αυξανόμενης επιθετικότητας, είναι αφενός να εξαντλεί όλα τα διπλωματικά της όπλα και από την άλλη μεριά να μεριμνά για την αύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σε ερώτηση αν είμαστε έτοιμοι ακόμα και για μια στρατιωτική λύση, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Διακόπουλος, απάντησε: «Ακριβώς! Είπε ότι προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Μέσα σε όλα τα ενδεχόμενα συμπεριλαμβάνονται ασφαλώς και η στρατιωτική εμπλοκή. Δε θέλουμε να φτάσουμε εκεί, αλλά θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε απόλυτο βαθμό. Επομένως, ο νοών νοείτω!»

Αυστηρό μήνυμα της MED 7 σε Τουρκία: Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο

Μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, έστειλαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομάδας MED 7 (Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας), με την υιοθέτηση της κοινής τους δήλωσης. Παράλληλα, στην κοινή δήλωση των έξι σημείων οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της MED 7 (την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης) εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της MED 7, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις επιστολές που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να συνειδητοποιήσει ότι η ΕΕ είναι ενωμένη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της δημοσίευσης σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Από πλευράς των υπουργών των MED-7, όπως τονίζεται, εκφράστηκε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και τονίστηκε ότι όλα τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.

Σε ό,τι αφορά την ευρύτερη συζήτηση, οι επτά υπουργοί συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και ειδικότερα, μεταξύ άλλων, το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρώπης και της εξόδου από την κρίση, το Μέλλον της Ευρώπης και τα διδάγματα που προέκυψαν από την κρίση, τη μετανάστευση και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

(Η φωτογραφία είναι από την κοινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο Έβρο)