Θα μπορούσε να είναι και ερώτηση σε κουίζ: Πότε ακριβώς παντρεύτηκε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την κομψή Αμαλία Μεγαπάνου που έφυγε από τη ζωή μόλις την περασμένη Τρίτη; Στις 2 Ιουλίου 1951 ή στις 31 Μαΐου 1952; Εάν ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» για τη σωστή απάντηση, θα βρείτε και τις δύο ημερομηνίες.


Ειδικότερα, στη σελίδα 141 του πρώτου εκ των 12 τόμων των Αρχείων του Μακεδόνα πολιτικού, διαβάζουμε τα εξής: «2 ΙΟΥΛΙΟΥ 1951: Ο Κ.Καραμανλής νυμφεύεται την Αμαλία Κανελλοπούλου, κόρη του Αναστασίου και ανεψιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου» (σ.σ. το πατρικό της επώνυμο ήταν Κανελλοπούλου, ενώ το Μεγαπάνου προήλθε από τον δεύτερο άνδρα της, μετά το διαζύγιο με τον Καραμανλή, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους). Μάλιστα στην αμέσως επόμενη σελίδα υπάρχει και σχετική φωτογραφία από τον γάμο, με το ζευγάρι ντυμένο στα λευκά.
Εάν πάμε στο ηλεκτρονικό χρονολόγιο του ιδρύματος όμως, θα δούμε ότι ο γάμος πραγματοποιήθηκε ένα χρόνο αργότερα. Ειδικότερα, γράφεται χαρακτηριστικά: 31 Μαΐου 1952: Παντρεύεται (σ.σ. ο Καραμανλής) με την Αμαλία Κανελλοπούλου.

Που βρίσκεται η αλήθεια; Στη δεύτερη ημερομηνία. Το ζευγάρι ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου τον 31 Μαΐου 1952, κατά συνέπεια στα έντυπα αρχεία του Ιδρύματος (που έχουν αναρτηθεί σε μορφή pdf) εδώ και τόσα χρόνια γράφεται λανθασμένα η 2α Ιουλίου 1951. Άλλωστε θα ήταν και λίγο δύσκολο να παντρεύτηκαν τότε, καθώς έπεφτε… Δευτέρα.

Γεώργιος Σαρρής