Θεοδωρικάκος: Πυλώνας ανάπτυξης, επενδύσεων, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής η αυτοδιοίκηση

Η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών σε συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:11
16/07/2019
Θεοδωρικάκος: Πυλώνας ανάπτυξης, επενδύσεων, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής η αυτοδιοίκηση
2
loading

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση ως πυλώνα ανάπτυξης, επενδύσεων, στήριξης της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, σε παρέμβασή του (μέσω Skype), στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 3ης Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Jean Monnet, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με αντικείμενο την αυτοδιοίκηση.

Παράλληλα, περιέγραψε τις προτεραιότητες του υπουργείου του, το οποίο αφορά το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας (μετά τη συνένωση με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης) και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κυβερνησιμότητας που δημιούργησε σε δήμους και περιφέρειες η εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός βεβαίωσε τους συνέδρους ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί για την κυβέρνηση πρωταρχικό μέλημα ανάπτυξης, συνοχής και πυλώνα εξυπηρέτησης των πολιτών και τόνισε ότι σκοπός είναι η γενικότερη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, ώστε «να νοιώθουν την ανάγκη να δημιουργήσουν και να προσφέρουν πολύ περισσότερο στον τόπο τους».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογράμμισε πως βασικός στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι «η δημιουργία ενός κράτους αποτελεσματικού το οποίο θα είναι φιλικό στον πολίτη και θα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων. Θα δρα και θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες».

Ο υπουργός ανέπτυξε τους εξής τρεις άξονες υλοποίησης του στόχου:

  • Απλούστευση των διαδικασιών μέσα από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
  • Συνεχή αξιολόγηση και
  • Αξιοκρατία στην πολιτική επιλογής, τόσο του στελεχιακού δυναμικού όσο και του υπόλοιπου εργατικού δυναμικού, που ασχολείται στην Αυτοδιοίκηση.

Σε αυτήν την προσπάθεια, τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, έχουμε απόλυτη ανάγκη «σύμμαχοί μας να είναι όλοι στον δημόσιο τομέα, καθώς είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του λόφου, αιρετοί και εργαζόμενοι».

Τόνισε τη σημασία της διαρκούς αξιολόγησης των εργαζόμενων που στελεχώνουν το δημόσιο, αφενός «για να βελτιώνουν την απόδοσή τους αφετέρου να τους το αναγνωρίζει η κοινωνία και το κράτος» και κατέστησε σαφές ότι «το κράτος είναι αρωγός στη δική τους προσπάθεια για συνεχή βελτίωση».

Αναγκαιότητα μια νομοθετική παρέμβαση για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας

Αναφερόμενος στις βασικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, ο Τάκης Θεοδωρικάκος στάθηκε στον πλήρη «διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης, αλλά και του Κράτους». Έκανε λόγο για τις συγχύσεις και την αναποτελεσματικότητα της αυτοδιοίκησης λόγω των πολλαπλών νομοθετικών παρεμβάσεων στους νόμους «Κλεισθένη» και «Καλλικράτη», εκφράζοντας την πρόθεση να απλοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο «σε συνεργασία» με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επίσης, δήλωσε αποφασισμένος να υλοποιήσει τη φορολογική αποκέντρωση και υπενθύμισε την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Κατέστησε σαφές ότι αυτό «δεν μπορεί να συμβεί πριν από το 2021», αλλά «στη συνέχεια, θα το προωθήσουμε και σε συνεργασία με τους δήμους και με την Κεντρική Ένωση των δήμων, ώστε να ενισχυθεί η αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ξεκαθάρισε ότι, στην προσπάθεια για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος ο ιδιωτικός τομέας, λέγοντας τα εξής: «Στη δική μας φιλοσοφία είναι η ενίσχυση των Συμπράξεων Δημοσίου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και είμαστε αποφασισμένοι αυτή την ιδέα να την κάνουμε πράξη και στο χώρο της αυτοδιοίκησης».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα νομοθετικής παρέμβασης -που θα καταθέσει σύντομα- για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας, η οποία προέκυψε με την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Κεντρική ιδέα -όπως ανακοίνωσε- είναι η ενίσχυση των επιτροπών (οικονομικής και εκτελεστικής), ώστε στις περιπτώσεις που τα Δημοτικά ή τα Περιφερειακά Συμβούλια δεν είναι σε θέση να πάρουν πλειοψηφικές αποφάσεις, να συμβάλλουν (οι επιτροπές) για τη διασφάλιση των αποφάσεων στο πλευρό της παράταξης που κυβερνά τον δήμο ή την περιφέρεια.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του στις εργασίες του συνεδρίου, καθώς και ο ίδιος μέχρι πρωτινός δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τόσο στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων όσο και στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

«Ένα πανεπιστήμιο το οποίο κάθε χρόνο βελτιώνεται και εξελίσσεται», όπως σημείωσε, προσθέτοντας ότι «παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν πολλά θετικά παραδείγματα και από τα περιφερειακά τμήματα τα οποία κρατούν ψηλά τον πήχη της εκπαίδευσης και αξίζει να τα αναφέρουμε και να τα προβάλλουμε. Είμαι σίγουρος ότι σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσει να πορεύεται το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός συνέδεσε την εκπαίδευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι στη νέα αυτή εποχή η τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα πανεπιστήμιά μας, και ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, μπορούν να έχουν τη δική τους ξεχωριστή συμβολή. «Μπορούν να συμβάλουν με συμβουλευτικές υπηρεσίες στους ΟΤΑ, με γεγονότα ανταλλαγής απόψεων και διαμόρφωσης νέων ιδεών και κυρίως με πολλές νέες ιδέες που θα αφορούν τις μορφές χρηματοδότησης των προγραμμάτων παρέμβασης στις τοπικές κοινωνίες και της ανταλλαγής σοβαρών εμπειριών που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο και οι οποίες είναι εξαιρετικά πολύ χρήσιμες να ληφθούν υπόψη και από εμάς», είπε χαρακτηριστικά.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Και να μην ξεχασουμε

    ...της μικροπολιτικης, των δικών μας παιδιών και της ψηφοθηριας

  2. avatar Δυστυχώς

    Η αυτοδιοίκηση είναι πυλώνας ρουσφετιών, σκανδάλων κακοδιαχείρισης!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει