Για «απαράδεκτες μεθοδεύσεις» που έχουν στόχο την την επίσπευση της εφαρμογής της αξιολόγησης στην εκπαίδευση, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό Παιδείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος «δεν φείδεται χρόνου ούτε μέσων προκειμένου να υλοποιήσει τις μνημονιακές πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας. Βιάζεται με fast track μεθόδους να επιβάλει την συρρίκνωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω του σχεδίου “Αθηνά”, επείγεται να προχωρήσει την εφαρμογή της αξιολόγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο υπουργός προσέθεσε σε άσχετο σχέδιο νόμου με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής», άρθρο με θέμα «Αρχές διασφάλισης της ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», προκειμένου, σύμφωνα με την επίσημη αιτιολόγηση, να μην αποκλίνει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από τα κρατούντα σε διεθνές επίπεδο.

«Δήθεν – τονίζεται στην ανακοίνωση -, γιατί αλήθεια κύριε Υπουργέ, το 2,15 % επί του ΑΕΠ για την παιδεία δεν αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Γιατί δεν δείχνετε την ίδια βιασύνη για να λύσετε τα πραγματικά τραγικά προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης; 1300 καθηγητές λείπουν ακόμα και σήμερα από τα δημόσια γυμνάσια και λύκεια, 32.000 ώρες διδακτικές έχουν χαθεί μέχρι τώρα και κάθε μέρα που περνάει ο αριθμός τους αυξάνεται, τα σχολεία αδυνατούν να καλύψουν, λόγω έλλειψης χρημάτων, ακόμα και βασικές λειτουργικές δαπάνες (τηλέφωνο, νερό, θέρμανση)».