Μπαράζ δηλώσεων καταδίκης των φαινομένων βίας εκδηλώθηκε και σήμερα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη του κόμματος της Κουμουνδούρου να «στοχεύουν», παράλληλα, την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος της τρομοκρατίας.

Η βουλευτής Β΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βαλαβάνη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σ’ ότι αφορά στα φαινόμενα βίας που εκδηλώνονται τελευταία με ένταση, δεν είναι μόνο φτηνός μικροκομματισμός να αποδίδονται ευθύνες στην Αριστερά, αλλά και ένας άκρως επικίνδυνος πολιτικός κατήφορος της κυβέρνησης».

Όλοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, προσέθεσε η κ. Βαλαβάνη, «ότι οι μολότοφ, τα γκαζάκια και τα καλάσνικοφ στέφονται πριν απ’ όλα εναντίον του μαζικού κινήματος και της Αριστεράς. Και έχει διαχρονικά αποδειχθεί ότι ο σκοτεινός κόσμος της τρομοκρατίας είναι ουσιαστικός αρωγός του συστήματος στις πιο δύσκολες στιγμές του και λειτούργησε πάντα ως επιταχυντής της κλιμάκωσης, τόσο της άμεσης, όσο και της θεσμικής κρατικής τρομοκρατίας, ενάντια στον εργαζόμενο λαό».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γ. Μπαλάφας, μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, μιλώντας στο blue Sky, ανέφερε ότι «η καταδίκη μας στα τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων ημερών είναι αυτονόητη και απόλυτη. Οι δράστες είναι εγκληματίες, δολοφόνοι, εχθροί της δημοκρατίας, εχθροί της Αριστεράς».

Ο κ. Μπαλάφας κάλεσε, παράλληλα, τις αρμόδιες αρχές να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη σύλληψη και τιμωρία των ενόχων.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά και όλα τα προηγούμενα χρόνια, που η άποψη της ριζοσπαστικής αριστεράς και του κόμματος να μην ήταν απόλυτα καταδικαστική απέναντι σε οποιοδήποτε φαινόμενο τρομοκρατίας.

Από κει και πέρα, είπε, αρχίζουν τα πολιτικά παιχνίδια και εξέφρασε φόβους για την κλιμάκωση της βίας, από τα γκαζάκια στα Καλάσνικοφ, και ευχήθηκε να μην υπάρξει επόμενο επεισόδιο.

Κατηγόρησε ωστόσο την κυβέρνηση ότι, αντί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με μια ψυχραιμία και με μια στάση υπευθυνότητας, επιχειρείται εκ μέρους της «να υπάρξει μια αξιοποίηση πολιτική όλων αυτών των γεγονότων και για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη, αλλά, ταυτόχρονα, και για να στοχοποιηθεί η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ και να απαξιωθούν οι κοινωνικοί αγώνες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σκουρλέτης, είπε ότι «θεωρεί απαράδεκτες τις συνεχείς δηλώσεις του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, του κυβερνητικού εκπροσώπου, οι οποίοι μιλάνε για κουκουλοφόρους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Βενιζέλο που χθες είπε ότι έχει φλερτ ο ΣΥΡΙΖΑ με τη βία». Αυτά, σημείωσε, «είναι επικίνδυνες απόψεις, είναι ακραίες απόψεις, υπονομεύουν τη δημοκρατία. Ιστορικά υπήρξαν φαινόμενα παρακρατικής βίας στην Ελλάδα, με την οποία δεν είχε σχέση η αριστερά».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη επίμαχη δήλωση Γλέζου, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να τεκμηριώσει σχέση της ΝΔ με παρακρατικές οργανώσεις».

Προσέθεσε, πάντως, ότι είναι πιθανό να υπάρχουν θύλακες στο σημερινό κράτος που είναι ανεξέλεγκτοι, ενώ εξέφρασε την απορία του για το ότι υπάρχει «αυτή τη στιγμή στην ηγεσία της Ν.Δ. μια ομάδα ακροδεξιών συμβούλων με επικεφαλής τον κ. Σαμαρά, οι οποίοι έχουν έναν πολιτικό λόγο ο οποίος δεν έχει προηγούμενο, ο οποίος έχει ξηλώσει…».

Στην ερώτηση ποιους συμβούλους εννοεί, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στους Φ. Κρανιδιώτη και Χρ. Λαζαρίδη, που όπως είπε αρθρογραφούν και δημοσίως, επισημαίνοντας ότι «ο σημερινός πολιτικός λόγος της Ν.Δ. δεν έχει καμιά σχέση με την καραμανλική ταυτότητα της μεταπολιτευτικής Ν.Δ».

Απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Π. Σκουρλέτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ και οι προσωπικές στοχοποιήσεις των πολιτικών του αντιπάλων έχουν σταματήσει πια να μας εκπλήσσουν. Είναι απορίας άξιον πάντως γιατί τούς είναι τόσο δύσκολο να αποκηρύξουν κάθε μορφή βίας».