Σημαντικά στοιχεία για τη διαδρομή των ηλεκτρονικών αρχείων της λίστας Λαγκάρντ έχουν στα χέρια τους οι δικαστικές αρχές μέσω του usb που περιείχε την τελική μορφή της λίστας.

«Το στικάκι μίλησε», έλεγαν με νόημα δικαστικοί κύκλοι εξηγώντας ότι από το ίδιο το USB τεχνικά προκύπτει η ημερομηνία «γέννησης» του ηλεκτρονικού φορέα δεδομένων που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το επίμαχο μέσο αποθήκευσης που φέρει τα αρχεία της λίστας, όπως είναι γνωστό, έφτασε στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, μέσω του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο το διαβίβασε στο ΣΔΟΕ.

Με βάση λοιπόν τη διαδρομή αυτή, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο κύκλος των μαρτύρων που έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα αφορά αποκλειστικά το περιβάλλον του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, νομικοί εκτιμούν ότι η εισαγγελική έρευνα εστιάζεται πλέον προς την πλευρά του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος άλλωστε έχει παραδεχθεί ότι λίγο προτού αποχωρήσει από τη θέση του παρέδωσε ένα στικάκι στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη.

Παράλληλα, με το ίδιο σκεπτικό φτάνουν στο συμπέρασμα ότι ο κύκλος των υπόπτων θα κλείσει στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου, βγάζοντας από το κάδρο τον Ευ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ερευνάται αν αυτό το αποδεικτικό υλικό που έχει περιέλθει στην κατοχή των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη αποτελεί το αρχικό USB, στο οποίο αντιγράφηκαν τα αρχεία του αυθεντικού CD πριν από την απώλειά του, ή πρόκειται για ένα διαφορετικό στικάκι στο οποίο αντιγράφηκε αυτή τη φορά το περιεχόμενο του αρχικού USB.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους τέσσερις συνεργάτες του πρώην τσάρου της οικονομίας που ήδη έχουν εξεταστεί από το γραφείο των εισαγγελέων δεν έχει καταθέσει ότι παρέλαβε από τα χέρια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς φύλαξη το πρωτότυπο ηλεκτρονικό αρχείο. Επιπλέον, ούτε κάποιος από αυτούς ανέλαβε την ευθύνη για τη μετεγγραφή του επίμαχου υλικού σε USB, στη μορφή δηλαδή που ετεροχρονισμένα έφτασε προς έρευνα στο ΣΔΟΕ.

«Κανείς δε ζήτησε τη βοήθειά μας»

Όπως αναφέρει, πάντως, σε δημοσίευμά του το «Έθνος», οι ειδικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν έχουν κληθεί  ακόμα να συνδράμουν ή να προσφέρουν τις γνώσεις του στη Δικαιοσύνη.

«Πιστεύουμε ότι λόγω ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού, θα υπάρχουν ίχνη στο στικάκι, τα οποία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πολλά στοιχεία για την ταυτότητα της επεξεργασίας που έχει υποστεί η λίστα, καθώς και για την πορεία της από… υπολογιστή σε υπολογιστή.

Δυστυχώς, από την ίδια… “ασθένεια” πάσχει, όπως φαίνεται, και η Δικαιοσύνη, αφού μέχρι σήμερα κανείς δεν μας έχει καλέσει για οποιαδήποτε βοήθεια, την οποία είμαστε έτοιμοι φυσικά να δώσουμε όποτε μας ζητηθεί», είπε στο «Έθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος της Δίωξης, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία φορά που η υπηρεσία είχε κληθεί για να συνδράμει ήταν η υπόθεση Siemens!

«Δεν έχω κάνει εγώ την αλλοίωση»

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του στην εκπομπή της Έλλης Στάη «Net Week», αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε κατηγορία για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ και αφαίρεση ονομάτων συγγενικών του προσώπων.

«Εάν το γνώριζα δεν θα μπορούσα να έχω κάνει στην αρχή, μόλις την είχα πάρει; Θα ερχόταν κανείς να μου πει κανείς ότι δεν είναι η αυθεντική. Ή θα μπορούσα να την βγάλω και να βγω και ήρωας», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «ποτέ δεν είχα συζήτηση με τις ξαδέρφες για οποιονδήποτε λογαριασμό. Η πρώτη συζήτηση έγινε τον Δεκέμβριο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι με τις ξαδέρφες μου δεν είχα καμία επαγγελματική σχέση. Δεν γνωρίζω εάν οι ξαδέρφες μου ειδοποιήθηκαν από την τράπεζα. Ποτέ δεν τις ρώτησα γιατί δεν είχα δει τα ονόματα για να της ρωτήσω», υποστήριξε ο πρώην υπουργός. Συμπλήρωσε δε, πως ενημερώθηκε μόλις τον Δεκέμβριο από δημοσιογράφους για τον λογαριασμό που διατηρούσαν εκείνες.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προκαταρκτική

Κατατέθηκε εν το μεταξύ χτες στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ.

Όπως είχε προαναγγελθεί, ο πολιτικός σχηματισμός ζητεί να διερενηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τόσο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα, προτείνεται να γίνει έρευνα για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος και για τους δύο, καθώς και επιπλέον του αδικήματος της πλαστογραφίας για τον κ. Παπακωνσταντίνου.