Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά μπορεί να στηθούν τρεις διαφορετικές κάλπες στη Βουλή για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών υπουργών σε μια υπόθεση. Μετά το αποκαλούμενο τέλος του δικομματισμού στις πρόσφατες εκλογές, η διασπορά των κοινοβουλευτικών δυνάμεων μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά ρήγματα σχεδόν σε όλα τα κόμματα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός που πλέον αποτελείται από 164 βουλευτές -μετά τη διαγραφή των κ.κ. Βουδούρη και Μουτσινά από τη ΔΗΜΑΡ- υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να υποχωρήσει , όχι τόσο προς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς ενδεχόμενη πρόταση των ΑΝ.ΕΛ. και της Χρυσής Αυγής για παραπομπή και του Γ. Παπανδρέου.

«Οι πολλές κάλπες δεν οφελούν τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων» παραδέχονται στελέχη της ΝΔ αλλά ταυτόχρονα «το γεγονός ότι η πρόταση προέρχεται από τα δυο μικρότερα κόμματα και κυρίως την άκρα δεξιά μπορεί να αποθαρρύνει όσους θέλουν παραπομπή του κ. Παπανδρέου , όχι τόσο για ποινικούς λόγους αλλά για πολιτικούς».

Στη ΝΔ φοβούνται κυρίως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και λιγότερο της ΔΗΜΑΡ που θα θέλουν να «κοντύνουν» τον κ. Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ ανησυχούν για βουλευτές της ΝΔ που θα επιδιώξουν να προκαλέσουν για κομματικές ή ακόμη και προσωπικές αντιπαλότητες πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ. Επισήμως και οι δυο ηγεσίες λένε πως «έχουν εμπιστοσύνη στους βουλευτές τους» αλλά η ουσία είναι πως ανησυχούν για τυχόν διαρροές που κυρίως θα προκαλέσουν νέο κύμα αναστάτωσης στον κυβερνητικό συνασπισμό και κλίμα καχυποψίας παρά ότι θα παραπεμφθεί ο κ. Βενιζέλος.

«Συγκολλητικό στοιχείο» είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κατά πολλά κυβερνητικά στελέχη αφού στρέφεται κατά πάντων χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κ. Βενιζέλος ως υπουργός Οικονομικών προέβη σε απιστία στην υπηρεσία , παράβαση καθήκοντος κλπ.

Η απουσία κατά την κυβέρνηση οποιασδήποτε αιχμής κατά του κ. Διώτη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μεροληψία και απόπειρα μετάθεσης ευθυνών από την ηγεσία του ΣΔΟΕ στο πολιτικό επίπεδο. Είναι αντιφατικό να καταλογίζονται ποινικές ευθύνες στον πολιτικό προϊστάμενο και όχι στον καθ’ ύλην αρμόδιο επικεφαλής της υπηρεσίας η οποία υποτίθεται ότι έχει και ανεξάρτητο χαρακτήρα λένε στο κυβερνητικό σ τρατόπεδο απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ πως επιχειρούν να συγκαλύψουν την υπόθεση και να «καεί» ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο Ευαγ. Βενιζέλος δεν ενημερώθηκε από τον Παπακωνσταντίνου, ο κ. Διώτης ενημέρωσε ότι δεν μπορούσε να ελέγξει τυπικά γιατί θα παρανομούσε και έτσι η υπόθεση δεν προχώρησε. Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει α υποστηρίξει τον κυβερνητικό του εταίρο αλλά αν δεν ήταν συστατικό στοιχείο της συγκυβέρνησης θα του καταλόγιζε τουλάχιστον πολιτική ευθύνη.

Όμως πρώτιστο καθήκον του πρωθυπουργού αυτή την ώρα είναι η προοπτική της χώρας που περνά μέσα από την πολιτική σταθερότητα. Επιπλέον, όπως υπολογίζουν στελέχη της κυβέρνησης θα προκύψουν στην πορεία στοιχεία που θα καταδεικνύουν ότι οι ευθύνες ανήκουν στον κ. Παπακωνσταντίνου και τελικώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκτεθεί.