Εγκαταλείπει τον όρο «Μακεδονία» η Εκκλησία των Σκοπίων

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την «επαναφορά στην κανονικότητα»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13:02
31/05/2018
Εγκαταλείπει τον όρο «Μακεδονία» η Εκκλησία των Σκοπίων
4
loading

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και Σκοπίων βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο, η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, αυτοαποκαλούμενη ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας», ζητά την «επαναφορά της στην κανονικότητα» και μάλιστα απέστειλε σχετικό αίτημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την επαναφορά της υπό το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχριδών».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου».

ekkl

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβανοφ είχε επισκεφθεί στις 10 Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου είχε γίνει δεκτός από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η αποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» είναι η σχισματική Εκκλησία της ΠΓΔΜ, η οποία προέκυψε από τη διάσπαση των τριών νοτιότερων επαρχιών της Σερβικής Εκκλησίας, δηλαδή των μητροπόλεων Σκοπίων, Ζλετόβου-Στρωμνίτσας, Αχρίδας – Βιτωλίων, τον Οκτώβριο του 1958 και ως σήμερα δεν αναγνωρίζεται από καμιά άλλη ορθόδοξη Εκκλησία.

Με την ίδρυσή της το 1958 βρίσκονταν σε κανονική ενότητα με το Σερβικό Πατριαρχείο και ο πρώτος επίσκοπός της χειροτονήθηκε από τον Σέρβο Πατριάρχη. Το 1967 όμως ανακήρυξε το αυτοκέφαλο της με αποτέλεσμα η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, κήρυξε την ηγεσία της Σλαβομακεδονικής Εκκλησίας σχισματική.

Το 2005 και μετά από διάλογο που δεν κατέληξε σε συμφωνία μεταξύ του Πατριαρχείου της Σερβίας και της σχισματικής Εκκλησίας, το Πατριαρχείο της Σερβίας προχώρησε στην επανίδρυση της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ARIS KASANIO

  δημοψήφισμα τώρα και όχι αυταρχικες ενέργειες στο ζήτημα των σκοπιων. Ο λαός στα συλλαλητήρια μίλησε και έδειξε τι ακριβώς επιθυμεί να γίνει.

 2. avatar Γ.Κυδωνιεύς

  Απο το πατρ/χείο ΣΕΡΒΙΑΣ αποσχίσθηκαν επί φιλέλληνα ??? ΤΙΤΟ και από εκεί η λύση !

 3. avatar ΝΣ

  ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ γίνονται στις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ όπως των ΣΚΟΠΙΩΝ (κατ'ανακοίνωση ΖΑΕΦ) ,και όχι στα ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ όπως στο ΚΑΛΑΜΠΟΥΡΙΣΤΑΝ...

 4. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Παιζουν τα ''ρεστα''τους
  για να ΥΠΟΚΛΕΨΟΥΝ το ονομα.
  ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ.
  ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει