Επίσκεψη στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ πραγματοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος από τον Σάκη Παπαθανασίου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Συναντήθηκε με το διοικητή του Οργανισμού, Ηλίας Κικίλια και μίλησε με στελέχη και εργαζόμενους του ΟΑΕΔ. Αμέσως μετά ο Φ. Κουβέλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο ΟΑΕΔ δοκιμάζεται από την απουσία πόρων, από την έλλειψη προσωπικού. Δοκιμάζεται από ελλείψεις, οι οποίες οφείλονται στο γεγονός ότι δεν έχει τους αναγκαίους πόρους, τα αναγκαία χρήματα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης στο πλαίσιο επίσκεψής του στην κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ.

«Είναι επιβεβλημένο ο ΟΑΕΔ να αποκτήσει τη δυνατότητα της διαχείρισης όλων των κοινωνικών προγραμμάτων και στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδιασμού να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους και να αποδεσμευτεί από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ , με πραγματική αυτοθυσία και με περικομμένες τις αποδοχές τους κατά 30% συντελούν στο να υπάρξει το αναγκαίο έργο.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι έχουν διαλυθεί, έχουν καταργηθεί δύο οργανισμοί, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας. Πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η επανασύσταση αυτών των δύο οργανισμών, με την σημαντικότητα και τη σπουδαιότητα που έχουν στην προσφορά των υπηρεσιών τους προς τους εργαζόμενους» πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης, ενώ στη συνέχεια παρέθεσε τις θέσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κάνοντας λόγο για «εφιαλτικές διαστάσεις».

• Να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης ώστε να απλουστευτούν οι διαδικασίες σχεδιασμού και ανάθεσης δράσεων.

• Να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες και για την επιτάχυνση του έργου τους και να ληφθούν μέτρα αναδιοργάνωσης και ενίσχυσης τους με ανθρώπινο δυναμικό.

• Να εξαιρεθούν για ένα διάστημα 3 χρόνων οι ελληνικές επιχειρήσεις από τους περιορισμούς του κανονισμού κρατικών ενισχύσεων ώστε να μπορούν συμμετέχουν όλες σε προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας.

• Να κινητοποιηθεί ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, ώστε να προχωρήσει η απασχόληση μέσω προγραμμάτων αυτεπιστασίας και κοινωφελούς εργασίας χωρίς βεβαίως όρους που δημιουργούν προσδοκίες μονιμοποίησης.

• Να οριστούν νέες διαφανείς και ευέλικτες διαδικασίες για τη διαχείριση των νέων πόρων που προορίζονται για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι εντός 4 μηνών από την αποφοίτηση από το σχολείο, οι νέοι είτε θα εργάζονται είτε θα παρακολουθούν κατάρτιση – μαθητεία.

Είναι αναγκαίο , να υπάρξει , ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την επανένταξη των ανέργων. Όλες οι δράσεις πρέπει να διευθύνονται από ενιαίο κέντρο στο πλαίσιο της 3 κυβερνητικής δομής , και να υποστηρίζονται από ένα συμβούλιο κοινωνικής συνοχής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σημαντικότερων κοινωνικών φορέων και ιδρυμάτων.