«Σήμερα που συζητάμε για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου πρέπει να σκεφτόμαστε τις ζωές των ανθρώπων που τους αφορούν, ανθρώπους που ζουν ανάμεσα μας και κάποιοι από εσάς κάνετε πως δεν τους βλέπετε» είπε στη Βουλή ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του για την αναγνώριση νομικής ταυτότητας φύλου.

«Είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε ότι η βασική αξία της δημοκρατίας είναι η προστασία και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας» τόνισε, ενώ κάλεσε τους συναδέλφους του να «νομοθετήσουν χωρίς φόβο, χωρίς να κρύβονται και χωρίς το βλέμμα να είναι στην κάλπη».

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην περιθωριοποίηση, αλλά και στο bullying, το οποίο αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας που προσδιορίζονται ως trans.

«Η αλλαγή φύλου, όπως και η αλλαγή του καταχωρισμένου φύλου, δεν είναι μία χομπίστικη επιλογή, δεν είναι καπρίτσιο, δεν είναι κάτι που κάποιος κάνει γιατί είναι της μόδας. Είναι μία περιπέτεια που πολλές φορές έχει πολύ πόνο. Είναι ένας μονόδρομος για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων» σημείωσε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε δριμεία κριτική και σε κάποιους «ακραίους της Ορθοδοξίας», όπως είπε, οι οποίοι αντί να μιλήσουν με επιχειρήματα καταφεύγουν σε άναρθρες κραυγές και κατηγορούν πολιτικούς ότι τάχα δεν υπερασπίζονται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας.

«Τα ιερά και τα όσια, όπως εκείνοι τα θεωρούν βέβαια. Γιατί και για μένα, και για πολλούς από εμάς -θέλω να πιστεύω- τα ιερά και τα όσια της πατρίδας είναι να μην έχεις παιδιά και αποπαίδια. Η αγάπη και η αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας είναι η βάση των χριστιανικών διδαχών. Το κέντρο είναι ο άνθρωπος και όχι οι προκαταλήψεις, τα στερεότυπα, ο φόβος. Αυτό πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας: Ότι δεν υπάρχουν “παιδιά ενός κατώτερου Θεού”» πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τέλος ο κ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική και για τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που υιοθετεί την άποψη «να μην ψηφίζουμε τίποτε που δεν ψηφίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ».

«Όταν κινδυνεύει η χώρα, όπως το καλοκαίρι του 2015, και όταν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εμείς δεν κρυβόμαστε. Ψηφίζουμε αυτό που επιτάσσει το πατριωτικό καθήκον στα μεγάλα εθνικά θέματα και αυτό που λέει η συνείδησή μας για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, χωρίς παζάρια. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θέλουμε να γίνουμε αυτό που πάντα απεχθανόμασταν, δηλαδή πολιτικοί που πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Η νέα προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα -και αυτές τις μέρες δημιουργείται- αυτό θα κάνει! Θα είναι παρούσα. Δεν θα κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα, στην εξέλιξη, στη λογική, στα δικαιώματα» υπογράμμισε.

Ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατέθεσε τροπολογία για την αναγνώριση του δικαιώματος νομικής ταυτότητας και για τα intersex (μεσοφυλικά) άτομα.