Σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων προχωράει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σε μία προσπάθεια τα πρόστιμα για τους αυθαιρετούχους να είναι πιο δίκαια.

Οι πιέσεις και τα αιτήματα που υπέβαλαν το Τεχνικό Εποιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) αλλά και άλλοι φορείς φαίνεται πως έπιασαν τόπο και έτσι ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, Κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε μία διαφοροποίηση μεταξύ των προστίμων που αντιστοιχούν σε διαφορετικά είδη αυθαιρεσίας.

Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για μείωση των προστίμων σε περιοχές με χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες καθώς και στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα των αυθαιρετούχων.

Αντίθετα, σε περιοχές με ακριβότερες αντικειμενικές αξίες, στις οποίες, όπως είπε, «οι άνθρωποι έχουν αυθαιρετήσει όχι επειδή υπήρχε κάποια ανάγκη αλλά επειδή το επέλεξαν», τα πρόστιμα θα αυξηθούν. Ταυτόχρονα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να επωφεληθούν το ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία από την τακτοποίηση τωβν αυθαιρέτων εισπράττοντας ένα τμήμα των εισπράξεων.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου σε δεύτερη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή έχει προγραμματιστεί για αύριο, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα, ο κ. Παπακωσταντίνου επισήμανε ότι είναι σημαντική η ευρύτερη συναίνεση, κυρίως από τη ΝΔ.