Σε νέες σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει τον σκόπελο του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατόπιν προτάσεων που έγιναν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Συγκεκριμένα ενοποιείται στα 30 χρόνια ο χρόνος εξαίρεσης κατεδάφισης για τα αυθαίρετα εντός και εκτός σχεδίου. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει από την ημερομηνία κατάθεσης του νομοσχεδίου δηλαδή από τις 30 Ιουλίου του 2011. Παράλληλα εντός προθεσμίας 20 ετών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, στην περίπτωση που παρέλθουν τα 30 χρόνια αναστολής που προσφέρει η ρύθμιση και δεν έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, τότε ο ιδιοκτήτης ενδεχομένως να χρειαστεί να ξαναπληρώσει πρόστιμο προκειμένου να ανανεώσει την ρύθμιση.

Επιπρόσθετα απαγορεύονται οι μεταβιβάσεις αυθαιρέτων από την δημοσίευση του νόμου και όχι από την 1.1.2012 και δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο κατασκευών, στο οποίο α αποτυπωθούν όλα τα νόμιμα και αυθαίρετα κτίσματα.

Για τα αυθαίρετα που δεν είναι πρώτη κατοικία το πρόστιμο θα είναι πιο τσουχτερό αν έχουν αναγερθεί σε περιοχές υψηλής ζώνης και χαμηλότερο αν βρίσκονται σε περιοχές χαμηλής ζώνης, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ποσοστό 15% των προστίμων θα πάει στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί την πιο ριζική ρύθμιση που έγινε ποτέ και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για βελτιωτικές αλλαγές όσον αφορά στα κοινωνικά κριτήρια βασει των οποίων θα επιβάλλονται τα πρόστιμα.

Πηγή: www.24h.gr