«Σαφείς πολιτικές ευθύνες» στον Κώστα Σημίτη και επτά πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ αποδίδει η ΝΔ στο αυτόνομο κείμενο αξιολόγησης της υπόθεσης που συνέταξε και ενέταξε στο πόρισμα για τη Siemens.

Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζει ότι «η έρευνα για τη στοιχειοθέτηση και περιγραφή ποινικών ευθυνών δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της εξεταστικής επιτροπής» αλλά είναι αρμοδιότητα Προανακριτικής Επιτροπής –τη σύσταση της οποίας όμως η ΝΔ δεν αποσαφηνίζει αν θα ζητήσει.

Αναφορικά με την απόδοση πολιτικών ευθυνών ανά πρόσωπο, η ΝΔ εμπλέκει τον Κώστα Σημίτη στην υπόθεση του C4i και την ανάθεση στη SAIC, στον ΟΤΕ και τις προγραμματικές συμβάσεις κατά το νόμο του 1996, ενώ ζητεί περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης του πρώην Πρωθυπουργού με το Θεόδωρο Τσουκάτο, που ομολόγησε ότι έλαβε 1 εκ μάρκα από τη Siemens.

Αποδίδει επίσης ευθύνες στο Γιάννο Παπαντωνίου και τον Ευάγγελο Μαλέσιο για το C4i και στον Άκη Τσοχατζόπουλο για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΕ και τα εξοπλιστικά προγράμματα Patriot – Ερμής.

Η ΝΔ ζητεί περαιτέρω έρευνα για το ρόλο του Τάσου Μαντέλη με τις παράνομες πληρωμές και διερεύνηση των Ν. Χριστοδουλάκη και Χρ. Βερελή για τον ΟΣΕ.

Τέλος, η ΝΔ ζητεί να ερευνηθεί αν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ευθύνες είτε από τα υπουργικά του καθήκοντα είτε ως μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ το διάστημα 2000 – 2002.
Αναφορικά με εμπλεκόμενα στελέχη της ΝΔ, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία ενοχής, ωστόσο κάθε έλεγχος είναι δεκτός.

Στα συμπεράσματα των θέσεων της ΝΔ τονίζεται ότι «η παρούσα επιτροπή συστάθηκε για τον έλεγχο πράξεων προηγούμενων κυβερνήσεων και κατά τούτο η σύστασή της συμβάλλει στη διαστρέβλωση και την καταχρηστική λειτουργία του θεσμού αυτού, αφού δε νοείται κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα συμβάντα σε προηγούμενες περιόδους, οι οποίες έχουν ήδη καλυφθεί και εκκαθαρισθεί από την ετυμηγορία του κυρίαρχου Λαού».

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί επίσης την κυβέρνηση να αξιοποιήσει κάθε ένδικο μέσο με στόχο να πιέσει τη Siemens να αποκαλύψει τα πολιτικά πρόσωπα που χρηματίστηκαν.