Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, την πρώτη μετά τις ευρωεκλογές όπου θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αλλά και τα πρόσωπα που θα βρεθούν στην ηγεσία της ΕΕ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, θα είναι από τους βασικούς διαπραγματευτές του ΕΛΚ, γεγονός που χαρακτηρίζεται από την Αθήνα ως ένα δείγμα του πόσο μετράει ο λόγος της Ελλάδας στην ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας στη Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία και στο περιθώριο συναντήθηκε με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία όπως όλα δείχνουν θα έχει και για δεύτερη θητεία το αξίωμα αυτό.

Δίνοντας μια πρόγευση όσων θα γίνουν σήμερα στην καρδιά της Ευρώπης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι απόψε θα μπορέσουν οι 27 ηγέτες στο άτυπο δείπνο να καταλήξουν σε ονόματα τα οποία θα είναι αμοιβαία αποδεκτά.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η χώρα μας στηρίζει την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, για να συνεχίσει να είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τα επόμενα πέντε χρόνια. Εκτός όμως από τη θέση της προέδρου της Κομισιόν, οι ηγέτες θα πρέπει να καταλήξουν και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα, και τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ισχυρές χώρες της ΕΕ δείχνουν αποφασισμένες να τελειώσουν όλα γρήγορα στις Βρυξέλλες και να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν οι αποφάσεις οι οποίες θα επικυρωθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 27 και 28 Ιουνίου.

Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλές προκλήσεις για την ΕΕ που δεν μπορούν να περιμένουν και αφορούν και την Ελλάδα, όπως η καταπολέμηση της ακρίβειας αλλά και η δημιουργία ενός ενιαίου αμυντικού ταμείου.

Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, στη σύνοδο κορυφής στο τέλος Ιουνίου, εκτός από την επικύρωση των προσώπων που θα αναλάβουν ηγετικές θέσεις στην ΕΕ, οι 27 θα υπογράψουν τη Στρατηγική Ατζέντα, που συμφωνείται κάθε πέντε χρόνια για να διευκρινιστούν οι στόχοι της ένωσης για την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στις 16/7 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκινά τη νέα θητεία του στο Στρασβούργο, όπου οι 720 ευρωβουλευτές θα εκλέξουν πρόεδρο, πιθανότατα με συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών και επικρατέστερη τη Ρομπέρτα Μέτσολα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ολοκληρωθούν αυτά τα βήματα, προτίθεται σύμφωνα με πληροφορίες να διεκδικήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν για την Ελλάδα και από το περιεχόμενό του θα καταλήξει και στο πρόσωπο που θα ορίσει για να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της χώρας μας στην Κομισιόν.