Στάση αναμονής κρατούν οι υπουργοί μετά το προσωρινό «πάγωμα» του ανασχηματισμού από τον πρωθυπουργό, ωστόσο η σεναριολογία συνεχίζεται, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα επιλέξει να ανοίξει τα χαρτιά του.

Τέταρτο 24ωρο σήμερα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι αυτό της αναπροσαρμογής των προτεραιοτήτων σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά, παρότι οι θερμοκρασίες συνεχίζουν την ανηφόρα.

Άλλωστε το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ήταν σαφές: «Αξιολογώ αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά», προαναγγέλλοντας ένα μάλλον απαιτητικό καλοκαίρι. Στενός συνεργάτης του έλεγε στο Newsbeast ότι αξιολογεί πρόσωπα και προσπαθεί να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά των πολιτικών του επιλογών προϊδεάζοντας για μια δύσκολη εξίσωση, που απαιτεί διατήρηση ισορροπιών, αλλαγές που θα σηματοδοτούν επανεκκίνηση, υπηρετώντας την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που τίθενται σε προτεραιότητα το προσεχές διάστημα.

Στο μικροσκόπιο του πρωθυπουργού και το θέμα της αξιοποίησης μεγαλύτερου αριθμού μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ εισηγήσεις δέχεται για μικρότερο και πιο ευέλικτο υπουργικό σχήμα αλλά και συνεδρίαση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, με στόχο να συζητηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα αλλά και τα ταυτοτικά ζητήματα της ΝΔ, καθώς ήδη υπάρχουν γκρίνιες για τη συνέχιση της μετατόπισης της γαλάζιας παράταξης στο κέντρο, μακριά από τις παραδοσιακές της ρίζες.

Όσον αφορά τον χρόνο που θα γίνουν οι παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα αυτός παραμένει γρίφος με κάποιους να καλούν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αυτές μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ υπάρχουν και οι σκέψεις να γίνουν χωρίς βιασύνη στις αρχές της επόμενης.

Σε εθνικό επίπεδο ο κυβερνητικός πυρήνας αναμένεται να εστιάσει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, τις παρεμβάσεις κατά της στεγαστικής κρίσης, την ενίσχυση της υγείας και της ασφάλειας, την αύξηση των μισθών, τη μείωση των φόρων αλλά και την αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής.

Παράλληλα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με τη νέα γαλάζια ευρωομάδα θα εστιάσει τη διαπραγμάτευση σε 4 θέσεις ευθύνης της ΕΕ και συγκεκριμένα στην άμυνα, τα ζητήματα των τιμών, τα αγροτικά και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. «Εκλεχτήκαμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και αυτό θα κάνουμε και θα κριθούμε στις εκλογές του 2027. Αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες, αποφύγαμε την ήττα και είμαστε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα», τόνισε μιλώντας στο Bloomberg και πρόσθεσε: «Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουμε προσπαθούν να αλλάξουν το μείγμα της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι μόνο οι αριθμοί, αλλά είναι η μείωση της ανεργίας, αυτός είναι ένας από τους στόχους».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ

Δίνοντας ένα θετικό σήμα για την οικονομία, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Bloomberg προανήγγειλε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας την πρόοδο της χώρας στην ανάκαμψη από την κρίση χρέους.

Επισημαίνεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών και αποτελεί την τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση της αποπληρωμής του πακέτου δανείων που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010.